ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λαμπρός ο γιορτασμός του ξεσηκωμού και της ορκωμοσίας των Ντρέδων στο Άνω Δώριο

0

Γιορτάστηκε η 196η επέτειος της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων, τιμώντας τους ηρωικούς αυτούς αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους και πρωταγωνίστησαν στον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους μας το 1821.
Οι Ντρέδες κατέχουν ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, καθώς με την ανδρεία που έδειξαν και τις δεκάδες μάχες που έδωσαν σε πολλά μέρη, βοήθησαν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ελευθερίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο στον αύλειο χώρο της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, στον ίδιο χώρο που ορκίστηκαν και οι οπλαρχηγοί της περιοχής με όλα τα παλικάρια τους, υπό τον ιερέα Δημήτριο Παπατσώρη για ελευθερία ή θάνατο, πριν σηκώσουν την σημαία της επανάστασης και πάρουν στα χέρια τους τα καριοφίλια. Ακολούθησε η αναπαράσταση της ορκωμοσίας από φουστανελοφόρους μαθητές, ενώ στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, που αναφέρθηκε στον αγώνα των Ντρέδων. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου και δεξίωση που παρατέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Π. Κωνσταντινέας, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάν. Μερκούρης, καθώς επίσης ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάν. Λαμπρόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

Γ. Μπ.

Leave a Reply