ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Η Μεγάλη Ανάσταση»

0

Ένα θεατρικό έργο του Σταύρου Καλυβιώτη για τον ξεσηκωμό της Καλαμάτας

ΜΠΟΡΕΙ οι εορτασμοί για τον ξεσηκωμό του 1821 να ολοκληρώθηκαν και φέτος, όμως το βιβλίο του Σταύρου Ι. Καλυβιώτη «Η Μεγάλη Ανάσταση», θεατρικό έργο σε τρείς πράξεις, είναι επίκαιρο και πέρα από το γεγονός στο οποίο αναφέρεται, που είναι η απελευθέρωση της Καλαμάτας.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που πρωταγωνιστούν είναι οι Έλληνες οπλαρχηγοί και καπεταναίοι και οι εμπλεκόμενοι Οθωμανοί ενώ υπάρχουν και πρόσωπα με συμβολικό χαρακτήρα.
Ο ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ με το έργο του αυτό, δείχνει να γνωρίζει αρκετά από τα όσα απαιτούνται για το στήσιμο ενός θεατρικού έργου, ενώ σαφέστατες είναι οι περιγραφές των σκηνών που κάνει για να κινηθούν τα πρόσωπα του έργου του.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τους διαλόγους ο Καλυβιώτης προσπαθεί να τους κάνει όσο πιο ζωηρούς γίνεται, για να κρατήσουν σε εγρήγορση το ενδιαφέρον του θεατή.
ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ένα εύκολο έργο, ωστόσο ο συγγραφέας κατορθώνει να εστιάσει την προσοχή του στο ιστορικό γεγονός και να το αναπαραστήσει όσο πιο πιστά μπορεί. Ακόμα και αν δεν αποφεύγει τις εξιδανικεύσεις, κατορθώνει να δώσει τον παλμό του γεγονότος με όλη του την ιστορική φόρτιση.
ΚΑΙ ΜΕΣΑ από τη φόρτιση αυτή δίνει και την ανάλογη συγκίνηση, για ένα γεγονός που άλλωστε αποτελεί σταθμό στον ξεσηκωμό του 1821 και εορτάζεται κάθε χρόνο στην Καλαμάτα στη 23 Μαρτίου.
ΕΥΣΤΟΧΗ η επιλογή του συγγραφέα να εντάξει στο έργο του το ρόλο του Γεροδήμου, τη Ρηνιώ, τον Παναγή και τη Μάνα, που συμβολίζουν τους Μεγάλους Ανώνυμους της Ιστορίας, που κι αν έμειναν Αγνωστοι, η συνεισφορά τους δεν παύει να είναι καθοριστικής σημασίας.
ΧΩΡΙΣ αυτούς άλλωστε όσοι κατάφεραν και έγιναν γνωστοί και διάσημοι, ίσως δεν θα είχαν καμία τύχη.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες και καλή εβδομάδα.
Θανάσης Παντές

Leave a Reply