ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οικονομία στην μπρίζα και οι πολίτες

0

«ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει κόψει ακόμη και το χαμόγελο των Ελλήνων. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει έρευνα του δικτύου αειφόρου ανάπτυξης, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 87η θέση μεταξύ 155 χωρών, στη λίστα για το πιο ευτυχισμένο έθνος του κόσμου.
ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ κατέχουν την πρωτιά, το Αζερμπαϊτζάν και η Δομινικανή Δημοκρατία βρίσκονται πιο ψηλά από εμάς. Και φυσικά δεν είναι η μόνη έρευνα που πιστοποιεί τα αδιέξοδα της κοινωνίας μας.
ΠΡΟΣΦΑΤΗ έρευνα του Bloomberg κατατάσσει τη χώρα μας στην τέταρτη θέση του δείκτη φτώχειας για το 2017. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βενεζουέλα και ακολουθούν η Νότια Αφρική και η Αργεντινή. Πώς λοιπόν να μην έχουν «παγώσει» τα χαμόγελα. Από πουθενά φως. Ούτε καν από τη διαπραγμάτευση που θα έκλεινε εδώ κι… έναν χρόνο. Ας όψονται όμως οι «κόκκινες γραμμές».
ΑΛΛΑ καθυστέρηση στην καθυστέρηση και οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και πάλι ανυπολόγιστες. Στασιμότητα, ανασφάλεια, έλλειψη ρευστότητας, αγωνία για το αύριο. Εκρηκτικό κοκτέιλ για την πραγματική οικονομία, που βυθίζεται και πάλι στην ύφεση. Λουκέτα, αύξηση της ανεργίας, μισθοί με κουπόνια, συνθέτουν πλέον το μαύρο «σκηνικό».
ΚΑΙ ΠΩΣ θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, καθώς η «αιμορραγία» στο τραπεζικό σύστημα συνεχίζεται, αφού ήδη έχουν κάνει «φτερά» περίπου 4 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Τριγμοί παντού, που ασκούν τις δικές τους πιέσεις στην αγορά, ενώ, σε συνδυασμό με τη «στάση πληρωμών» του Δημοσίου αλλά και την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, αποτελούν πλέον ίσως τον μοναδικό ισχυρό μοχλό πίεσης στην κυβέρνηση.
ΠΙΕΣΗ για άμεση λύση στο πρόβλημα της αξιολόγησης, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αρνητικότερες αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ορόσημο του Απριλίου, άλλωστε, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι έχει χαθεί, αφού όλες οι πλευρές, όπως έχουν καταστήσει σαφές, περιμένουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ, για τυχόν ολιστική συμφωνία.
ΑΡΑ το θετικό «σενάριο» προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Μάιο, που θα επιτρέψει στον επικεφαλής της ΕΚΤ να ανάψει το «πράσινο φως» για την ποσοτική χαλάρωση.
Η ΜΟΝΗ εξέλιξη που μπορεί να σώσει πλέον την παρτίδα, για να αποφύγουμε απλώς τα χειρότερα και να .. σκάσουμε ένα χαμόγελο. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ άλλη πορεία μάς οδηγεί εκτός στόχου και σίγουρα οι συνέπειες κάθε άλλο παρά ευχάριστες θα είναι για την οικονομία και την κοινωνία. Τότε, απλώς το χαμόγελο θα σβήσει».

***
ΑΠΟ τον Γιώργο Κούρο το άρθρο με αφορμή για άλλη μια φορά την παρατεινόμενη κρίση που έφτασε σε σημείο να κόψει το χαμόγελο των Ελλήνων.
ΑΝ ΟΝΤΩΣ συμβεί αυτό τότε φίλτατοι τα πράγματα θα είναι περισσότερο χειρότερα απ’ όσο φαίνονται και τίποτα δεν θα μας σώζει όσο κι αν χαμογελάμε.
ΟΣΟΝ αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αν πάει για το Μάιο, τότε «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» που λέει και η λαϊκή ρήση.
ΤΕΛΙΚΑ όλα για ένα χαμόγελο γίνονται;
ΕΙΝΑΙ ένα ερώτημα βέβαια και μάλιστα καθοριστικής σημασίας.
ΑΛΛΩΣΤΕ αν χάσουμε το χαμόγελό μας τότε θα είμαστε κυριολεκτικά για κλάματα.
ΚΑΙ μέσα σε όλα να έχεις και τον «μπουκλάκια» Ντέισελμπλουμ να δηλώνει «ανήσυχος» για την «εξαφάνιση» της ανάπτυξης στην Ελλάδα το δ΄ τρίμηνο του 2016.
ΓΙΑ την ανησυχία Ντέισελμπλουμ σκασίλα μας μεγάλη βέβαια, αλλά βλέπετε είναι και οι αμείλικτοι αριθμοί που έχουν τη δική τους ενοχλητική εμμονή.
ΠΩΣ θα’ρθει η ανάπτυξη όμως με την στραγγαλιστική πολιτική που ακολουθείται;
ΑΣ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ μια πειστική απάντηση μπας και καταλάβουμε για να χαμογελάμε και με περισσότερη άνεση.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply