ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δύο απόπειρες και μια αυτοκτονία την ημέρα στην Ελλάδα της κρίσης!!!

0

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της Αστυνομίας, αναφορικά με τις αυτοκτονίες οι οποίες καταγράφουν ραγδαία αύξηση στην Ελλάδα της κρίσης. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, μετά και το περιστατικό της πατροκτονίας και αυτοχειρίας στη Μεσσήνη, στο άκουσμα του οποίου «πάγωσε» το πανελλήνιο, δύο νέοι άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους, με τον προβληματισμό, κάτι περισσότερο από έντονο. Ο λόγος για τον 26χρονο φοιτητή στα Φάρσαλα και τη 16χρονη μαθήτρια στη Γλυφάδα, η οποία δεν φαινόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Το κορίτσι είχε να κάνει μια εργασία στο σχολείο, αναφορικά με μια τρομακτική ιστορία που είχε βιώσει, την οποία και παρέδωσε κανονικά, ωστόσο κάτω από το θρανίο της, φέρεται να βρέθηκε μια ακόμη που δεν παραδόθηκε ποτέ. Ο προβληματισμός, είναι κάτι περισσότερο από έντονος καθώς σύμφωνα με την Αστυνομία, κάθε μέρα δύο άνθρωποι στην Ελλάδα, κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και τουλάχιστον ένας αυτοκτονεί!
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που δημοσιοποιεί η HuffPost Greece, ο αριθμός των αποπειρών και των αυτοχειριών, χρόνο με το χρόνο αυξάνει:

  • Το 2013, 566 αυτοκτονίες και 642 απόπειρες
  • Το 2014, 514 αυτοκτονίες και 579 απόπειρες
  • Το 2015, 613 αυτοκτονίες και 769 απόπειρες
  • Το πρώτο εννιάμηνο του 2016, 349 αυτοκτονίες και 513 απόπειρες.

Επισημαίνεται δε, ότι σε σύγκριση με παλαιότερη έρευνα της «διαΝΕΟσις» για τη χρονική περίοδο 2000-2012, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των αυτοκτονιών, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που χρησιμοποιήθηκαν για την εν λόγω μελέτη, το 2011-2012, κατά το αρχικό διάστημα της κρίσης σημειώθηκαν συνολικά 508 και 533 αυτοκτονίες αντίστοιχα.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ
ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ
«Από τα στατιστικά στοιχεία γνωρίζουμε ότι η επικινδυνότητα εκτοξεύεται σε ηλικίες άνω των 41 ετών. Και εμπειρικά, μπορώ να σας πω, ότι καταγράφουμε μία με δύο αυτοκτονίες κάθε ημέρα. Πρόκειται για δυσάρεστα περιστατικά που τις περισσότερες φορές για λόγους ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν δημοσιοποιούνται. Όσο για τις απόπειρες αυτοκτονίας είναι σίγουρα τρομακτικά πολλές και δεν μπορούν να καταγραφούν στο σύνολό τους», λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ στην ιστοσελίδα. Οι συγγενείς δε, πολλές φορές, υπό το φόβο του κοινωνικού στιγματισμού δεν ενημερώνουν τις αρχές. Αντίστοιχα, συχνά πολλά περιστατικά συγχέονται με ατυχήματα και δεν μπορούν να διαγνωστούν ως αυτοκτονίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η πτώση στη θάλασσα, καθώς και ένας θάνατος στην άσφαλτο. «Δεν ξέρουμε εάν αυτός που πέφτει στη θάλασσα ζαλίστηκε ή το έκανε συνειδητά. Επίσης στο δρόμο, κάποιος μπορεί να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και να προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο, αλλά μπορεί και να θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του», εξηγεί αστυνομική πηγή. Σε περίπτωση που διαγνωστεί μία αυτοκτονία μετά τη νεκροψία – νεκροτομή, τότε οι ιατροδικαστές δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «αυτοκτονία» στο πόρισμά τους. Όπως εξηγεί ιατροδικαστής, «είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς η αυτοχειρία στιγματίζει μία οικογένεια ενώ υπάρχει και διαφωνία με την εκκλησία». Τα στοιχεία της αστυνομίας για το διάστημα 2013-2016 καταδεικνύουν ότι οι αυτόχειρες είναι στη συντριπτική πλειοψηφία άντρες. Ειδικότερα, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σημειώθηκαν συνολικά 1.656 αυτοκτονίες ανδρών. Την ίδια στιγμή χιλιάδες είναι και οι γυναίκες που εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να βάλουν οι ίδιες τέλος στη ζωή τους, με συνολικά 1.301 να έχουν διαπράξει απόπειρα αυτοκτονίας κατά το 2013-2016. Σχετικά με την αύξηση των αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η «διαΝΕΟσις» ανέφερε σε παλαιότερη μελέτη της ότι σύμφωνα με ερευνητές τη δεκαετία 2000-2010 τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερά και φαίνονταν ανεπηρέαστα από το κοινωνικό-οικονομικό γίγνεσθαι. Σε πιο πρόσφατη έρευνά τους, όμως, οι συγκεκριμένοι ερευνητές βρήκαν πως οι απόπειρες αυτοκτονίας και oι ολοκληρωμένες αυτοκτονίες συσχετίζονται θετικά με την ανεργία.

 

Leave a Reply