ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μια ενδιαφέρουσα συνομιλία- συνέντευξη με τον Θ. Λιανό και τον Δημ. Φωτόπουλο για το βιβλίο «Ευημερία χωρίς Ανάπτυξη»

0

• Η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΜΕΓΕΘΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
• ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
• ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Μεσσηνιακής καταγωγής πρώην πρύτανη της ΑΣΟΕ και ομότιμου καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) Θεόδωρου Π. Λιανού, «Ευημερία Χωρίς Ανάπτυξη» θα παρουσιαστεί το Σάββατο στο REX, σε εκδήλωση που διοργανώνουν η «ΦΩΝΗ», οι εκδόσεις Gutenberg και το βιβλιοπωλείο «ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ», με τη στήριξη της τηλεόρασης BEST.
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, ομιλητές θα είναι: Ο Δημήτρης Φωτόπουλος, μαθηματικός- συγγραφέας, ο Δημήτρης Ν. Ζέρβας, δικηγόρος -συγγραφέας και ο ίδιος ο Θόδωρος Λιανός. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο διευθυντής ειδήσεων του BEST Θέμης Κανελλόπουλος.
Στην εκδήλωση θα υπάρξουν παρεμβάσεις και χαιρετισμοί, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.
Με αφορμή την εκδήλωση δημοσιεύουμε σήμερα μια συνομιλία -συνέντευξη του Δημήτρη Φωτόπουλου με τον Θόδωρο Λιανό, πάνω στο ενδιαφέρον θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο. Ιδού:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

Δ.Φ. Αρχίζοντας από την αρχή, πότε άρχισε η συγγραφή του βιβλίου «Ευημερία χωρίς Ανάπτυξη»;
Θ.Λ. Η έρευνα που παρουσιάζεται στο βιβλίο αυτό άρχισε πριν από πέντε περίπου χρόνια. Τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν το 2013 και 2015 σε ένα επιστημονικό περιοδικό που εκδίδεται από το πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ. Το βιβλίο γράφηκε τα τελευταία δυο χρόνια και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας με απλό, αλλά ακριβή τρόπο, ώστε να είναι κατανοητά από τον απλό πολίτη που δεν έχει ειδικές γνώσεις. Είσαι συγγραφέας και ξέρεις ότι για κάθε βιβλίο υπάρχει μια μεγάλη περίοδος προετοιμασίας.

Δ.Φ. Ποιο ήταν έναυσμα για την έρευνα και την συγγραφή του βιβλίου, δηλαδή τι σου έδωσε την ιδέα και ασχολήθηκες με το θέμα του βιβλίου;
Θ.Λ. Όλα εκείνα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο σ’ όλα τα μέρη της γης. Επιγραμματικά, η κατάσταση του πλανήτη μας, δηλαδή η μόλυνση του περιβάλλοντος, η τρύπα του όζοντος, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η τήξη των πάγων, η μεγάλη ανισότητα εισοδημάτων και μεταξύ χωρών και μέσα σε κάθε χώρα, η μεγάλη έκταση της φτώχειας παγκοσμίως, κτλ.

Δ.Φ. Μπορείς να περιγράψεις με δυό λόγια το κύρια ευρήματα αυτής της μελέτης;
Θ.Λ. Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την κατάσταση του πλανήτη δείχνουν ότι τα τελευταία σαράντα πέντε χρόνια χρησιμοποιούμε με υπερβολικό τρόπο τους πόρους της γης και έχουμε δημιουργήσει ένα σημαντικό οικολογικό έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε τους πόρους της γης με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους με τους οποίους οι πόροι αυτοί αναπαράγονται. Χαρακτηριστικά, λέγεται ότι τους διαθέσιμους πόρους κάθε έτους, εμείς του καταναλίσκουμε στους πρώτους οκτώ μήνες. Υπάρχει δηλαδή ένα έλλειμμα περίπου 50%. Έχουμε, ως ανθρωπότητα, ένα οικολογικό χρέος 50%.

Δ.Φ. Έχεις εξετάσει τις αιτίες αυτού ελλείμματος; Είναι η σπατάλη, η κακή διαχείριση πόρων;
Θ.Λ. Η σπατάλη, ή με άλλα λόγια, η υπερκατανάλωση είναι ασφαλώς μία αιτία. Από την έρευνα όμως προκύπτει ότι ο πλέον σημαντικός παράγοντας είναι ο υπερπληθυσμός. Υπερκατανάλωση και υπερπληθυσμός δημιουργούν το χάσμα ανάμεσα στην βιο-ικανότητα και στο οικολογικό αποτύπωμα. Οι άνθρωποι πρέπει να τραφούν, να ντυθούν, να προστατεύονται από το κρύο ή την ζέστη, κτλ. Όλα αυτά απαιτούν πόρους περισσότερους απ’ ότι διαθέτει η Γη.

Δ.Φ. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού;
Θ.Λ. Σήμερα ο πλανήτης έχει 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Από τους υπολογισμούς που έχω κάνει προκύπτει ότι αν θέλουμε όλοι οι άνθρωποι της Γης να έχουν ένα καλό επίπεδο διαβίωσης, όπως αυτό του μέσου Ευρωπαίου, και ταυτόχρονα να έχουμε οικολογική ισορροπία, ο πληθυσμός της Γης πρέπει να μειωθεί στα τρία δισ. εκατομμύρια περίπου.

Δ.Φ. Πιστεύεις ότι μπορεί ο πληθυσμός να σταθεροποιηθεί ή ακόμη και να μειωθεί, όταν σε διάφορες χώρες ο αριθμός των παιδιών για κάθε γυναίκα υπερβαίνει τα τέσσερα ή και τα πέντε;
Θ.Λ. Οι μελέτες που έχουν γίνει, π.χ. από τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν αύξηση του πληθυσμού κατά την διάρκεια του εικοστού πρώτου αιώνα σε δέκα περίπου δισ. εκατομμύρια.

Συνεπώς, δεν πρέπει να περιμένουμε μείωση του πληθυσμού παγκοσμίως.
Ασφαλώς, ξέρεις ότι ο Αριστοτέλης έλεγε ότι αν ο πληθυσμός αφεθεί χωρίς περιορισμό, θα αυξάνεται συνεχώς.

Δ.Φ. Όλα αυτά μου δημιουργούν ένα δυσάρεστο συναίσθημα για την προοπτική της ανθρωπότητας . Τι νομίζεις ότι θα γίνει;

Θ.Δ. Αν ο πληθυσμός παραμείνει στο σημερινό του μέγεθος ή, ακόμη χειρότερα, αν αυξηθεί, όπως προβλέπουν οι μελέτες, η συνέχεια στον πλανήτη μας θα είναι πολύ δυσάρεστη. Οι ειδικοί προβλέπουν ελλείψεις τροφίμων, δηλαδή πείνα, μεγάλες εντάσεις μεταξύ κρατών, μεγαλύτερες από αυτές που βλέπουμε σήμερα, και πολέμους για την κυριαρχία επί των πόρων της Γης.
lianos

Δ.Φ. Από τους ενδιαφέροντες και κατατοπιστικούς πίνακες του βιβλίου προκύπτει ότι οι περισσότερε χώρες διατηρούν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό σε σχέση με το μέγεθος και τις παραγωγικές τους δυνατότητες. Πέραν της Κίνας και της Ινδίας, που συγκροτούν αθροιστικά 2,5 δισ. εκατομμύρια, ήτοι το 36% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, οπότε θα έπρεπε να τον μειώσουν κατά 1,7 δισ. εκατομμύρια, υπάρχουν και άλλες χώρες, κυρίως της πάμπτωχης Αφρικής, που θα πρέπει να μειώσουν τον πληθυσμό τους κατά 70 και 80%. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τη Γερμανία. Όμως οι πολίτες της Γερμανίας ευημερούν, ενώ οι άνθρωποι της Μαύρης Ηπείρου λιμοκτονούν και πεθαίνουν από επιδημίες. Μήπως αγαπητέ Θόδωρε θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση κατά χώρα και ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και τις παραδόσεις της;

Θ.Λ. Νομίζω ότι η μείωση του πληθυσμού πρέπει να είναι ανάλογη της εδαφικής έκτασης που έχει κάθε χώρα και της γονιμότητας του εδάφους, δηλαδή ανάλογα με την ικανότητα που έχει κάθε χώρα να τρέφει τον πληθυσμό της. Η ανάπτυξη των χωρών του Τρίτου κόσμου απαιτεί αλλαγές καθεστώτων και θεσμών, μεταφορά τεχνογνωσίας, εκπαίδευση, έργα υποδομής και, βέβαια, οικονομική βοήθεια από τις ανεπτυγμένες χώρες. Μετά από προσπάθειες πολλών δεκαετιών ξέρουμε πλέον ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Δ.Φ. Δεν θα έπρεπε να ανησυχούν;
Θ.Λ. Χώρες με μεγάλο πληθυσμό και σε ασφαλείς περιοχές, όπως π.χ. η Γερμανία δεν νομίζουν ότι πρέπει να ανησυχούν. Αντίθετα, εμείς που έχουμε γείτονες με μεγάλο και αυξανόμενο πληθυσμό και με επεκτατικές τάσεις, έχουμε λόγο να ανησυχούμε. Για αυτό δεν προτείνω μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Δ.Φ. Άρα, πώς θα μειωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός όταν υπάρχουν τέτοιοι φόβοι σαν αυτούς που υπαινίσσεσαι;
Θ.Λ. Η μείωση του παγκοσμίου πληθυσμού πρέπει να βασισθεί σε μία παγκόσμια συμφωνία μεταξύ κρατών, με συμμετοχή των θρησκευτικών αρχηγών και των μεγάλων οργανώσεων, όπως π.χ. τα Ηνωμένα Έθνη.

Δ.Φ Ισχυρίζεσαι ότι η πληθυσμιακή πολιτική της Κίνας, ήτοι “Ένα παιδί ανά οικογένεια”, είχε και επιτυχή αποτελέσματα. Διατύπωσε σε παρακαλώ τηλεγραφικά και τη δική σου “συνταγή”…

Θ.Λ. Εκείνο που σκέφτομαι είναι ότι αν ο παγκόσμιος πληθυσμός πρέπει να μειωθεί στο ήμισυ του σημερινού, μέσα στον επόμενο αιώνα, τότε κάθε μελλοντική οικογένεια πρέπει να έχει κατά μέσον όρο ενάμισυ παιδιά, δηλαδή αν μια οικογένεια έχει δύο παιδιά κάποια άλλη πρέπει να έχει ένα. Αυτό απαιτεί αυστηρό οικογενειακό προγραμματισμό και είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Μια πρόταση που θα έχει σίγουρα αποτελέσματα, αλλά θα συναντήσει αντιδράσεις, είναι να επιβληθεί εκ των άνω ο περιορισμός των ενάμισυ παιδιών, αλλά το δικαίωμα για τεκνοποίηση να είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας. Παραδείγματος χάριν, μια οικογένεια μπορεί να θέλει ένα παιδί οπότε μπορεί να πουλήσει το δικαίωμα για το μισό σε κάποια άλλη οικογένεια που θέλει δύο παιδιά. Προτείνω, δηλαδή, να δημιουργηθεί μια διεθνές χρηματιστήριο δικαιωμάτων αναπαραγωγής.

Δ.Φ. Κάπως ασυνήθιστος τρόπος μείωσης του πληθυσμού…

Θ.Λ. Είναι, πράγματι, αλλά είναι καλλίτερος από την πληθυσμιακή πολιτική του ενός παιδιού της Κίνας. Πάντως, αυτό που φαίνεται να είναι αναπόφευκτο είναι ότι αν δεν κάνουμε κάτι τώρα θα συναντήσουμε το πρόβλημα σε οξύτατη μορφή αργότερα.

Δ.Φ. Θόδωρε, ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας…

Θ.Λ. Και εγώ σε ευχαριστώ καθώς και την «Φωνή της Μεσσηνίας» που μου δώσατε την ευκαιρία να παρουσιάσω τις απόψεις μου.

Leave a Reply