ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

1 στα 2 παιδιά στερούνται τα βασικά στην Ελλάδα με μεγάλα προβλήματα και στην Καλαμάτα λόγω κρίσης και μνημονίων!

0

Οικογένειες κυριολεκτικά, στο… όριο της εξαθλίωσης, παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία, γιατί δεν έχουν να φάνε και γονείς σε απόγνωση, να μην μπορούν να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς, είναι οι καθημερινές πια εικόνες στην Ελλάδα της κρίσης που συνθέτουν το παζλ της καθημερινότητας των περισσότερων Ελλήνων και των μισών παιδιών!
Τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποίησε η Unicef, πραγματικά σοκάρουν, καθώς θέλουν μόνο για το 2015, ένα στα δύο παιδιά στη χώρα μας, να ζει σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Πρόκειται για τον δείκτη που μετρά την αδυναμία των νοικοκυριών να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες βασικές ανάγκες αγαθά δηλαδή και υπηρεσίες, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την ευημερία και το επίπεδο διαβίωσης. Ανάμεσά τους, πληρωμή πάγιων λογαριασμών, κάλυψη έκτακτων οικονομικών αναγκών, κατάλληλη διατροφή, επαρκή θέρμανση, 1 εβδομάδα διακοπές και πρόσβαση σε συγκεκριμένα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΤΕΡΗΣΗ

  • Ένα παιδί βιώνει αποστέρηση, αν ζει σε νοικοκυριό που αδυνατεί να ικανοποιήσει τουλάχιστον 3 από τις 9 επιλεγμένες βασικές ανάγκες.
  • Σε ακραία αποστέρηση, είναι τα νοικοκυριά που αδυνατούν να ικανοποιήσουν 4 από τις 9 αυτές ανάγκες.

Με 45% ποσοστό, η Ελλάδα είναι με μεγάλη διαφορά η χώρα στην οποία τα παιδιά αντιμετωπίζουν την υψηλότερη υλική αποστέρηση μεταξύ των 14 παλαιοτέρων μελών της Ε.Ε., μάλιστα, είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό της αμέσως επόμενης χώρας, της Ιταλίας.
Υψηλό δυστυχώς, καθώς αγγίζει το 22%, είναι και το ποσοστό των παιδιών στη χώρα που ζουν σε συνθήκες ακραίας αποστέρησης. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της UNICEF, την περίοδο της κρίσης και της εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα επιδεινώνεται σημαντικά το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες «φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».giwta
Το γεγονός αυτό, πιστοποίησε δυστυχώς, μιλώντας στη «Φ» και η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας, Γιώτα Μηλίτση, η οποία παραδέχθηκε πως η κατάσταση γίνεται χρόνο με το χρόνο χειρότερη και στην περιφέρεια! «Η οικονομική κρίση που έχει παγιωθεί, δυστυχώς, έχει επιβαρύνει την κατάσταση των οικογενειών και έχει επιφέρει επώδυνες αλλαγές και επιπτώσεις στη ζωή όλων μας, με αποτέλεσμα να μη μένουν ανεπηρέαστα ούτε τα παιδιά, τα οποία δε μεγαλώνουν σε… μαγική γυάλα, είναι οι κοινωνοί των συνεπειών της κρίσης αυτής και βιώνουν τις επιπτώσεις μέσα στην οικογένειά τους και τους κοινωνικούς χώρους όπου κινούνται», δήλωσε με νόημα η κα Μηλίτση, η οποία επεσήμανε πως τα αιτήματα για βοήθεια και στην Καλαμάτα πέφτουν… βροχή, με το Κέντρο να βοηθά ήδη 122 οικογένειες και 210 παιδιά!

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΠΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
«Σε επίπεδο Καλαμάτας, λαμβάνουμε αιτήματα για την υποστήριξη των οικογενειών και στηρίζουμε αυτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα», ανέφερε η κοινωνική λειτουργός των Παιδικών Χωριών SOS, η οποία επεσήμανε πως και τα 9 Κέντρα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, προσπαθούν να υποστηρίξουν αυτές τις οικογένειες, με απώτερο σκοπό το παιδί να παραμείνει στο οικογενειακό περιβάλλον και να μη χρειαστεί να φιλοξενηθεί έστω και προσωρινά σε ιδρύματα! «Έχουμε πάρα πολλά αιτήματα για μαθησιακή υποστήριξη των παιδιών, καθώς οι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια και απευθύνονται σε εμάς! Υπάρχουν αιτήματα και για υλική βοήθεια, όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, βασιζόμαστε στις δωρεές και τις όποιες προσφορές», δήλωσε η Γιώτα Μηλίτση, που έδωσε μια ακόμη διάσταση του προβλήματος.

 ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ… ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
«Δυστυχώς, έχουμε και αρκετά αιτήματα από ανθρώπους που δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς και μας λένε πως κινδυνεύουν με έξωση από το σπίτι τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινωνική λειτουργός και ενημέρωσε για τη βοήθεια που μπορεί να παρέχει το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS, αλλά και νέο Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης. «Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα, όμως παρέχουμε συμβουλευτική στήριξη στους γονείς και στα παιδιά», ανέφερε η κα Μηλίτση και συνέχισε. «Παρέχουμε μαθησιακή στήριξη στα παιδιά από Α΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου και μάλιστα, εδώ, γίνεται και προετοιμασία 5 παιδιών για τις πανελλήνιες, κάνουμε λογοθεραπείες και υπάρχει ειδική παιδαγωγός για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες», δήλωσε η κοινωνική λειτουργός που επεσήμανε πως στόχος του Κέντρου είναι το παιδί να κοινωνικοποιηθεί και να απασχοληθεί δημιουργικά. Στο Κέντρο διδάσκονται μαθήματα παραδοσιακών χορών, μουσικής, φωτογραφίας, ακόμη και γιόγκα για εφήβους και φυσικά υποστήριξη στους γονείς, στο πλαίσιο της «κινητοποίησής» τους και της ψυχολογικής τους υποστήριξης, τόσο για την εξεύρεση εργασίας, όσο κυρίως για την αντιμετώπιση συνολικά της κατάστασης, η οποία προφανώς και είναι εξαιρετικά δύσκολη, έξω και μέσα στο σπίτι.

 

Leave a Reply