ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τσιμεντοαναπλάσεις με δανεικά στην Καλαμάτα

0

«Τσιμεντοαναπλάσεις με δανεικά στην Καλαμάτα» αυτό τον τίτλο φέρει η επιστολή παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» Μανώλη Μάκαρη, με αφορμή τα έργα ανάπλασης που γίνονται αυτή την περίοδο στον Άρι και την Καλαμάτα (Αριστομένους).
Το πλήρες κείμενο:
«Τσιμεντοαναπλάσεις με δανεικά στην Καλαμάτα. Μετά την άδενδρη κεντρική πλατεία της Καλαμάτας η δημοτική αρχή επεκτείνει τις τσιμεντοαναπλάσεις αυτή τη φορά με δανεικά και σε άλλες περιοχές της πόλης.
Συγκεκριμένα
1. Στην περιοχή «ουζάκια» μειώνει σημαντικά την έκταση του πρασίνου κατασκευάζοντας τσιμεντοπλατεία τραπεζοκαθισμάτων (βλέπε αντίστοιχες φωτογραφίες πριν και μετά την ανάπλαση). Στην περίπτωση αυτή έπρεπε να επιλεγεί μια βιοκλιματική ανάπλαση που θα συμπεριελάμβανε προστασία και εμπλουτισμού του πρασίνου.
2. Στην ανατολική όχθη του ποταμού Άρι όπου τσιμεντάρεται σημαντικό μέρος της όχθης και στραγγαλίζονται τα παρόχθια δέντρα (βλέπε αντίστοιχες φωτογραφίες). Κάτι τέτοιο αλλοιώνει βάναυσα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και είναι αντίθετο με τις αρχές της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που επιβάλλουν διατήρηση και εμπλουτισμό του πρασίνου.aris-1 Παράλληλα υπάρχουν σημαντικά θέματα με την ακεραιότητα της κατασκευής αφού γίνεται στην όχθη του ποταμού Άρι ο οποίος δεν έχει οριοθετηθεί και υπάρχει ο κίνδυνος σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων οι εκτελούμενες κατασκευές να καταστραφούν. Δεν προτιμήθηκαν άλλες δυνατότητες βιοκλιματικής ανάπλασης του παρακείμενου δρόμου με δημιουργία ζώνης ήπιας κυκλοφορίας και αντίστοιχη φύτευση.
Επανειλημμένα έχουμε θίξει το σημαντικό πρόβλημα της θερμικής νησίδας (τοπικό φαινόμενο θερμοκηπίου με σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας σε πυκνοδομημένες περιοχές) που παρατηρείται στην Καλαμάτα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες το οποίο επιδεινώνεται λόγω της μείωσης του πρασίνου εξαιτίας των τσιμεντοαναπλάσεων . Επιπλέον τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα τετραγωνικό οργανωμένου πρασίνου στον οικιστικό ιστό της πόλης.»

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1

Leave a Reply