ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Νίκας υπέρ του Μπένου στην κόντρα των αρχαιολόγων με το «Διάζωμα»

0

Δίχως τελειωμό, φαίνεται πως είναι η κόντρα που έχει ξεσπάσει, ανάμεσα στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Σωματείο «Διάζωμα» του οποίου ηγείται ο Μεσσήνιος πρώην υπουργός, Σταύρος Μπένος. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει για άλλη μια φορά την αντίθεσή της στις προσπάθειες άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την οποία κάνει έντονα λόγο το τελευταίο κυρίως διάστημα.
Ο Σύλλογος αναφέρεται σε αναθέσεις έργων σε εργολάβους και σε προσπάθειες εμπλοκής στο αρχαιολογικό έργο, διαφόρων φορέων και Ιδρυμάτων, που παρουσιάζονται και ως επίδοξοι διαχειριστές κονδυλίων που αφορούν τα μνημεία. «Το τελευταίο διάστημα, τέτοια μορφή έχει λάβει η εμπλοκή του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ. Ενώ οι αρχικές διακηρύξεις αφορούσαν την (καλοδεχούμενη) δυνατότητα υποβοήθησης του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από την κοινωνία, ειδικά σε ότι αφορά τα αρχαία θέατρα, η συνέχεια της δράσης του Διαζώματος έχει εξελιχθεί σε άλλη κατεύθυνση.

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΓΟΡΙΕΣ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑ
ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ
Καταρχάς δεν αφορά γενικώς την κοινωνία, αλλά ένα λόμπυ ανθρώπων που, όντας στην πλειονότητά τους εξωτερικοί προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, θέλουν να έχουν ένα όχημα παρέμβασης στη διαχείριση των μνημείων. Το βίντεο του Διαζώματος που παρουσιάζει να έχει «γκρεμίσει το τείχος» που δήθεν έχουν υψώσει οι αρχαιολόγοι απέναντι στην κοινωνία, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό!

  • Δεύτερον, επιβάλλει ιεραρχήσεις και προτεραιότητες στο ποια μνημεία πρέπει να προστατευτούν ή να αποκατασταθούν, οι οποίες βασίζονται σε βούληση τρίτων ή σε λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης και όχι σε επιστημονικούς ή διαχειριστικούς λόγους που αφορούν τα ίδια τα μνημεία ή το δημόσιο συμφέρον.
  • Τρίτον, οικειοποιείται έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων και το διαθέτει, παρουσιάζοντάς το ως δικό του.
  • Τέλος, το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ως διαχειριστής των ΕΣΠΑ που αφορούν τον πολιτισμό! Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ διοργάνωσε εκδήλωση που αφορούσε τη διαχείριση των ΕΣΠΑ από Δήμους και Περιφέρειες με ομιλητή τον πρόεδρο του Διαζώματος Σταύρο Μπένο.

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΝΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΜΠΕΝΟ
Οι αρχαιολόγοι, μιλούν επίσης για προσπάθεια υποκατάστασης του δημόσιου φορέα προστασίας, ανάδειξης και προβολής των μνημείων και οικειοποίηση του έργου του για προσωπικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους, με άμεση να είναι η αντίδραση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος υπεραμύνθηκε τον Σταύρο Μπένο, τονίζοντας πως οι αρχαιολογικοί χώροι δεν αποτελούν ιδιοκτησία των αρχαιολόγων. «Βλέπουμε ανακοινώσεις από αρχαιολόγους, των οποίων το περιεχόμενο παραπέμπει σε ιδιοκτησιακή αντίληψη. Όλοι έχουν λόγο για τους αρχαιολογικούς χώρους, ασφαλώς περισσότερο το υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι», δήλωσε ο κ. Νίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προ ημερών σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, με τη συμμετοχή του προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου, του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και του Διευθυντή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, όπου μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε το «Διάζωμα» από το ταμείο του, να διαθέσει 100.000 ευρώ για να διευκολύνει γραφειοκρατικές διαδικασίες, να κάνει μελέτες και να ρυθμίσει θέματα σχετικά με απαλλοτριώσεις. «Δηλαδή, το «Διάζωμα», βοηθά να «τρέξουν» γρηγορότερα οι διαδικασίες, που μόνο εμείς, που έχουμε απέναντί μας το κράτος, ξέρουμε την καθυστέρηση και τι αγώνας πρέπει να αναληφθεί για να υπάρξει εξέλιξη σε έργα και δράσεις», ανέφερε ο δήμαρχος, ο οποίος επεσήμανε πως η συμβολή όλων, είναι απαραίτητη στον ευαίσθητο τομέα του Πολιτισμού στην Ελλάδα. «Όταν σε μία χώρα λειτουργεί εδώ και δεκαετίες η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, δεκάδες Πανεπιστήμια από το εξωτερικό κάνουν ανασκαφές, είναι δυνατόν να λέμε ότι δε θέλουμε τη συνδρομή και τη συμπαράσταση; Αυτά είναι ανήκουστα! Και η Αυτοδιοίκηση (ο Δήμος Καλαμάτας εδώ και χρόνια χρηματοδοτεί τις ανασκαφές στην αρχαία Θουρία) και ο ιδιωτικός τομέας και οργανώσεις, όπως είναι το «Διάζωμα», με πολύ μεγάλη προσφορά, έχουν λόγο και στα πολιτιστικά ζητήματα και στη διαφύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και στην προστασία της κληρονομιάς μας και στην προώθηση των αρχαιολογικών ανασκαφών».

 

184 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply