ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανοίγει αυλαία σήμερα στην Καλαμάτα το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

0

Την παραδοχή ότι το εθνικό μας προϊόν δεν αντιμετωπίζεται ως «εθνικό» έκαναν χθες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης ενόψει της σημερινής έναρξης του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που ξεκινά το μεσημέρι στην Καλαμάτα, εκπρόσωποι φορέων από τη Μεσσηνία. Χαρακτηριστικές, ήταν οι αναφορές του εκπροσώπου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» Παναγιώτη Κάτσαρη, ο οποίος επεσήμανε πως για 150.000 δεν έχει ακόμη επιστημονική τεκμηρίωση για τα χαρακτηριστικά των βασικότερων έστω ποικιλιών. «Εμείς, απευθύνουμε έκκληση στους φορείς να στηρίξουν την αγροτική έρευνα ώστε επιτέλους η χώρα μας να αποκτήσει ένα εθνικό φάκελο για το… υποτιθέμενο εθνικό προϊόν, ώστε να έχουμε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο «όπλο» στις διεθνείς αγορές, δήλωσε ο κ. Κάτσαρης και συνέχισε. «Δεν μπορεί να πηγαίνεις στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας χωρίς να έχεις τα χημικά, οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, των ποικιλιών ελαιολάδου που υπάρχουν στη χώρα σου και κυρίως της Κορωνέικης που είναι η Νο 1 ποικιλία. Η χημικός Έφη Χριστοπούλου που είναι εμπειρογνώμονας όχι της Ελλάδας, έχει στείλει επιστολή που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη φακέλου, κάτι που εμείς ζητάμε εδώ και χρόνια», δήλωσε ο κ. Κάτσαρης ο οποίος επεσήμανε πως για το φάκελο αυτό χρειάζεται μόνο στήριξη και χρηματοδότηση, μια χρηματοδότηση, όχι ιδιαίτερα μεγάλη. «Αν δε συμβεί αυτό, τα χαρακτηριστικά του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, θα καθορίζονται με βάση τα συμφέροντα των χωρών που έχουν τέτοιο φάκελο, όπως η Ιταλία και η Μεσσηνία. Έχουμε τις υποσχέσεις και από την Περιφέρεια και από την κυβέρνηση, όμως δεν έχουμε ακόμη τη χρηματοδότηση κι έτσι ελπίζουμε στην Ευρώπη, όπου υποβάλλαμε πρόταση σε σχετικά Προγράμματα! Δυστυχώς, τίποτε δεν έχει γίνει κάτι ακόμη από την Ελλάδα και αξίζει να σημειωθεί πως χρειάζονται μόλις 150.000 ευρώ που μπορεί να καλύψου 10 διαφορετικές ποικιλίες», ανέφερε καταληκτικά ο Παναγιώτης Κάτσαρης, ο οποίος φυσικά κάλεσε όλους να συμμετάσχουν.

 

ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΡΜΕΓΕΤΑΙ  ΑΠΟ ΔΥΟ – ΤΡΕΙΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις δύο ακόμη εκ των διοργανωτών, των προέδρων του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ Θανάση Μαυρούλη και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλου. «Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στο Φεστιβάλ, καθώς είναι ένα ισχυρό εργαλείο, στην προσπάθεια να αναδείξουμε το όνομα «Καλαμάτα» και να μπορέσουμε να δώσουμε έμφαση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην παραγωγική δυνατότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιώνα που αριθμεί 16.000.000 ελαιόδεντρα, των οποίων η ηλικία ξεκινά πριν 2.500. Πρέπει να μείνει στη Μεσσηνία αυτός ο διεθνής διαγωνισμός που θα βοηθήσει τους Μεσσήνιους παραγωγούς να ανεβάσουν την ποιότητα και θα δώσει προστιθεμένη αξία, με την τιμή τα επόμενα χρόνια να αναμένεται μεγαλύτερη», δήλωσε ο κ. Αντωνόπουλος, που στάθηκε στη σημασία και τη συμβολή του Φεστιβάλ, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει εθνική στρατηγική πολιτική για το λάδι.
«Η Μεσσηνία είναι το κέντρο των δύο πιο σημαντικών ΠΟΠ που έχουμε στην ελαιοκομία, χάρη στο ΠΟΠ «Ελιά Καλαμών» και το ΠΟΠ «Καλαματιανό Ελαιόλαδο» και όχι μόνο το Κέντρο της ελαιοκομίας της Ελλάδα. Σήμερα, ένα από αυτά τα brand names είναι στο επίκεντρο μιας τρομερής επίθεσης για την κατάργησή του και ρέπει να ζητήσουμε από το κράτος, να μας πει τι θα κάνουμε με τα ΠΟΠ», ανέφερε ο Θανάσης Μαυρούλης και συνέχισε. «Αυτή η διοργάνωση, είναι μια καλή ευκαιρία να συγκεντρώσουμε όλα τα ζητήματα, ώστε να διεκδικήσουμε μια ελαιοκομική πολιτική που στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν υπάρχει! Η χώρα μας είναι η «αγελάδα που αρμέγεται από δύο – τρεις επιχειρήσεις».

 

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Στη σημασία της διοργάνωσης αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, που επίσης στηρίζουν τον ιδιαίτερο αυτό θεσμό.  «Η Μεσσηνία και γενικότερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προώθηση των προϊόντων της, με πρώτο, κατέχοντας στρατηγική θέση, να βρίσκεται το ελαιόλαδο», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η οποία κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, το οποίο όπως είπε έχει αποδείξει και τα προηγούμενα χρόνια ότι συμβάλλει σημαντικά σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ελαιοκομία.
«Πολύ σημαντική διοργάνωση, ειδικά μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος στην παραγωγή ελαιολάδου», χαρακτήρισε το Φεστιβάλ, ο γεωπόνος και αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος. «Περιμένω να ακούσω όλους τους ειδικούς και να πάρουν θέση σε σημαντικά θέματα όπως αυτό της δακοκτονίας, το οποίο βλέπω να μη λύνεται», ανέφερε ο κ. Αδαμόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως είναι σπουδαίες οι γιορτές, όμως σ’ αυτό που πρέπει να εστιάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, είναι στις λύσεις των προβλημάτων. «Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, στηρίζει το Φεστιβάλ, που στοχεύει μεταξύ άλλων στην προβολή και προώθηση του τοπικού ελαιολάδου, το οποίο είναι υψηλής διατροφικής αξίας», δήλωσε ο πρόεδρός του Δημήτρης Μανιάτης, ο οποίος κάλεσε με τη σειρά του, όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς, να συμμετάσχουν ώστε να επιμορφωθούν.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι εργασίες του τριήμερου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, ξεκινούν απόψε στις 4 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην Καλαμάτα και θα ρίξουν αυλαία την Κυριακή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της «Ανέλιξης» που έχει και την  οργανωτική επιμέλεια του Φεστιβάλ, Θανάσης Κυριαζόπουλος. « Το Φεστιβάλ, στοχεύει κυρίως να φέρει σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό τομέα (ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, εμπόρους, γεωτεχνικούς, ερευνητικούς φορείς, δημόσιους φορείς) με τις σύγχρονες τάσεις της ελαιοκομίας διεθνώς. Επίσης, να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργασιών και να προβάλλει τα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
Θα περιλαμβάνει συνέδριο που θα ασχοληθεί με σημαντικές και επίκαιρες πλευρές του τομέα της ελαιοκομίας με εισηγητές από τις ελαιοπαραγωγικές μεσογειακές χώρες. Έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιόλαδου. Πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας και συσκευασίας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Επίσκεψη σε μεσσηνιακό ελαιώνα, σε ελαιοπερίβολα, ελαιοτριβεία και μονάδες αγροτουρισμού και τέλος, σεμινάρια σε θέματα ορθών καλλιεργητικών, περιβαλλοντικών και ελαιοκομικών πρακτικών, θέματα προώθησης, marketing κ.λ.π.», ανέφερε ο κ. Κυριαζόπουλος, ο οποίος τόνισε πως φέτος οι διοργανωτές είναι περισσότεροι.

 

140 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply