ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για λαϊκισμό κατηγορεί τον Μπαλαούρα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για τα περί παγανισμού με το Άγιο Φως και άλλα πολλά!

0

Προβληματισμό, οργή και αγανάκτηση, έχει προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα πιστών και όχι μόνο, η δήλωση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα για το Άγιο Φως. Ο κ. Μπαλαούρας έκανε λόγο για έθιμο, δαπανηρό και παγανιστικό! «Είναι απαράδεκτο το ότι ενισχύουμε ένα κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου και το ενισχύουμε με το κράτος, όπου το κράτος πρέπει να είναι ανεξίθρησκο», σχολίασε ο κ. Μπαλαούρας μιλώντας στον «Ε», τονίζοντας μάλιστα πως θα καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή. Οι αντιδράσεις, έντονες και απόλυτα δικαιολογημένες, με μια από αυτές, κάτι περισσότερο από ξεκάθαρη και όπως πάντα τεκμηριωμένη, να έρχεται από  μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος μίλησε χθες φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Η γιάφκα» του Σπύρου Χαριτάτου, στο ραδιοφωνικό σταθμό  Alpha 989, για μια σειρά από ζητήματα. «Έχουν μια έντονη οσμή λαϊκισμού όλα αυτά και δεν εξυπηρετούν σε τίποτα παρά μια αντίδραση θεολογική απέναντι σε αυτό που γίνεται αιώνες τώρα. Δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα. Κάποια πράγματα δεν αξιολογούνται με το κόστος αλλά με το κατά πόσο τα αποδέχεται η συνείδηση του κόσμου», είπε ο κ. Χρυσόστομος τονίζοντας πως «ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβήτησε την ουσία του γεγονότος αλλά το φαίνεσθαι. Οι κύριοι αυτοί έχουν ξεχάσει ότι ο παγανισμός έχει περάσει. Αν είχαν δει την κοσμοσυρροή στον Πανάγιο Τάφο κι είχαν επικοινωνήσει με τον κόσμο που περιμένει το Άγιο Φως, θα αξιολογούσαν διαφορετικά τα πράγματα ακόμα και με τα δικά τους δεδομένα, θα είχαν αναθεωρήσει πολλά από όσα έχουν εκφράσει». Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, μένοντας στο θέμα, σχολίασε τη στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, όπου παρευρέθη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη θετική. «Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση στήριξε αυτήν τη προσπάθεια και παρέστη ο πρωθυπουργός μαζί με ένα μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο. Πολλές φορές βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί ανάμεσα σε ένα δίλημμα. Στο πραγματικό του φαινομένου και τί αυτό εξυπηρετεί και στην ρομαντική αντίληψη μιας ιδεολογίας. Το εκκλησιαστικό γίγνεσθαι έχει μεγάλη αποδοχή αυτή τη στιγμή, όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν και αν συνεχίσουν αυτή τη διγλωσσία θα υπάρξουν άλλες συνέπειες, όχι με την έννοια της απειλής αλλά αποδεικνύεται μέσα από την ιστορία. Ό, τι αφορά την Εκκλησία δεν πρέπει να το αποδυναμώνουν έτσι γιατί δεν μπορούν να το κάνουν», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έκανε λόγο για «άκρα» που πολλές φορές έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν την Εκκλησία

 

ΥΠΗΡΞΑΝ «ΑΚΡΑ» ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
«Εμφανίστηκαν τάσεις ακραίου συντηρητισμού και ακραίου φιλελευθερισμού που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την Εκκλησία για να την έχουν με το μέρος τους. Η Ιεραρχία υιοθέτησε μια πρόταση που δεν δίνει σε κανέναν τη δυνατότητα να θεωρήσει ότι είναι ή δεν είναι μαζί μας. Όταν η Εκκλησία καλείται να τοποθετηθεί και να απαντήσει σε καίρια ζητήματα, δεν αποφαίνεται και εκφράζεται με μεμονωμένες φωνές Ιεραρχών, εκφράζεται μέσω της Συνόδου, μια ζύμωση απόψεων των 83 που είμαστε εκεί μέσα με κριτήριο το όφελος της Εκκλησίας και του λαού», δήλωσε και απάντησε σε σημαντικά και επίκαιρα ερωτήματα όπως αυτό της καύσης των νεκρών.

 

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ
ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΥΣ
 «Όταν η Εκκλησία μιλά με βάση τη θεολογία και την διδασκαλία της, δεν έχει την εντύπωση ότι βάζει ετικέτα «σκοταδισμός», όπως κυβερνητικό στέλεχος όταν μιλούσε για την αποτέφρωση. Το πρόβλημα της καύσης έχει να κάνει με το σώμα. Είναι δημιούργημα του Θεού. Το σώμα δεν ανήκει σε αυτόν που το έχει αλλά στην Εκκλησία. Υπάρχει συνειδησιακό υπόβαθρο. Εκεί τίθεται και το θέμα των μεταμοσχεύσεων. Η ζωή που δεν μοιράζεται, είναι ζωή χαμένη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι με τα όργανα μπορεί να υπάρξει μια ζωή. Δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι είναι στην Εκκλησία αλλά αυτό που διδάσκει η Εκκλησία είναι σκοταδισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. «Δεν είναι απορριπτέοι αλλά η Εκκλησία δεν το δέχεται ως μορφή συμβίωσης. Τους καλούμε σε μετάνοια», είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος απάντησε και για το δημογραφικό πρόβλημα και το προσφυγικό.

 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ… ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
 «Το να μιλάμε για δημογραφικό και να προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας… θα έλεγα ότι είμαστε μη ρεαλιστές. Η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα αδιέξοδο, σε ένα φαινόμενο αύξησης της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας. Δεν λύνεται το προσφυγικό πρόβλημα με το δημογραφικό. Ο άτακτος τρόπος υποδοχής στη χώρα μας έχει μεγάλο μερίδιο και στην οικονομική επιβάρυνση. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και η Εκκλησία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αλλά προσπαθεί να συμπαρασταθεί. Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να λύσει το πρόβλημα», απάντησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει κα την αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου αλλά και των κακοποιών με τον Νόμο Παρασκευόπουλου που έκαναν την απόπειρα ληστείας στο Παλαιό Φάληρο.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ;
«Όταν συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και λόγοι επιβίωσης, μπορεί να είναι εφικτό. Για τους τέσσερις που αποφυλακίστηκαν και λήστεψαν και σκότωσαν και αναζητούνται όμως, πώς δικαιολογείται; Υπό τη σημαία της αποσυμφόρησης των φυλακών; Όταν κινδυνεύει ολόκληρος ο κοινωνικός τους περίγυρος; Όταν είναι δολοφόνοι και εγκληματίες; Ας το κλείσουμε εδώ το θέμα», διερωτήθηκε ο κ. Χρυσόστομος.

 

ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ
ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΡΑΤΟΥΣ
Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, εκτίμησε πως καμία κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να αγγίξει αυτό το θέμα, πως η Εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα κι ότι το Κράτος πρέπει να σκεφτεί τί σχέση θέλει να έχει μαζί της. «Η Εκκλησία δεν φοβήθηκε ποτέ να συζητήσει τη σχέση της με το Κράτος. Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να θέσει το ζήτημα στην Εκκλησία. Ο τρόπος που προσεγγίζεται το θέμα δεν είναι σωστός. Η Εκκλησία όταν θα κληθεί στον διάλογο, θα καταθέσει προτάσεις για πολύ πιο ουσιαστικά ζητήματα. Το ζήτημα αυτό έχει δομηθεί από το 1850 μέχρι σήμερα. Η Εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί με ποιες προϋποθέσεις θα το θέσει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά και ενόψει του Πάσχα, επεσήμανε πως «μετά το Σταυρό έρχεται και η Ανάσταση».

 

Leave a Reply