ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου… άναψε η κυβέρνηση

0

Το «πράσινο φως» για την υπογραφή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου επιτέλους, να προχωρήσει το έργο της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, άναψε η κυβέρνηση! Όπως πρώτη αποκάλυψε το Σάββατο η «Φ», στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία έξι υπουργών, της Περιφερειακής Αρχής και της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός του ίδιου υπουργείου Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο γενικός γραμματέας του Βαγγέλης Καπετάνιος, καθώς και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής. Το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο πρόεδρος του και δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, ενώ παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Μεταξύ άλλων, δόθηκε ξεκάθαρη εντολή, μέσα στον Απρίλιο, να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες ώστε να υπογραφεί άμεσα η ΣΔΙΤ και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η υλοποίηση του έργου. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου να ολοκληρωθούν ταχύτατα τα απαραίτητα βήματα, και μάλιστα εντός του Απριλίου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του έργου διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος στάθηκε στους βελτιωμένους σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση, όρους.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΙ
ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

  • Μείωση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης από 27 σε 21 χρόνια.
  • Μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην κεντρική διαχείριση από 150.000 χιλιάδες τόνους σε 100.000 χιλιάδες τόνους.
  • Κατασκευή επτά σταθμών μεταφόρτωσης αντί για δύο.
  • Ανταποδοτική παροχή ρεύματος σε κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα προέρχεται από δωρεά της κατασκευάστριας εταιρείας μετά από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

«Κατόπιν όλων αυτών, γίνεται σαφές ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση στα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του κόστους μεταφοράς και τη δυνατότητα διαχείρισης και αξιοποίησης μεγαλύτερης ποσότητας απορριμμάτων από τους Δήμους» καταλήγει στη δήλωση του, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ την ικανοποίηση τους, δήλωσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ
ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ 
«Τα 61,70 ευρώ που είναι η μεσοσταθμιστική τιμή του κόστους διαχείρισης ανά τόνο σκουπιδιών, έτσι όπως και η διυπουργική επιβεβαίωσε, είναι η μικρότερη τιμή που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί το μεγάλο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βρίσκεται πλέον στη φάση υλοποίησης του», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ενώ, στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η δήλωση της Ντίνας Νικολάκου.
«Για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Πελοποννήσου, που ταλανίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον τόπο μας, η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» να αρχίσει να γίνεται, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι το πλέον περιβαλλοντικά ωφέλιμο, αλλά και το πιο φθηνό για τον πολίτη! Όλα αυτά που λέγονται και ακούγονται για τα 120 ευρώ τον τόνο, δεν είναι αληθή και θα το δουν οι πολίτες, οι οποίοι μετά από αυτό το έργο, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, θα δουν μείωση των τελών, ενώ θα σταματήσουν τα πρόστιμα που και αυτά πληρώνουν οι ίδιοι», δήλωσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΒΡΩΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ» ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
Για μια ακόμη φορά ωστόσο, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η οποία σηματοδοτεί την… αρχή του τέλους, του σοβαρού προβλήματος των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο δεν έλειψαν οι αντιδράσεις με την Επιτροπή Πελοποννήσου του ΚΚΕ, να κάνουν λόγο για «βρόμικη δουλειά» την οποία ήρθε να… τελειώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Η σύμβαση ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, με την πολυετή και εγγυημένη κερδοφορία για την ΤΕΡΝΑ, στοχεύει στην παραπέρα αφαίμαξη του ήδη λεηλατημένου εισοδήματος της εργατικής λαϊκής οικογένειας και έχει μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος. Είναι η ευτυχής κατάληξη για το κεφάλαιο, μιας διαδικασίας που ξεκίνησε το 2011 επί ΠΑΣΟΚ, προχώρησε τα επόμενα χρόνια επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνεται τώρα με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ . Έτσι στα 174,1 εκατομμύρια ευρώ που είχαν καταλήξει οι προηγούμενοι, ήρθαν να προστεθούν τα 103,37 εκατομμύρια ευρώ της σημερινής κυβέρνησης, βάρη που πέφτουν στις πλάτες των πλατειών λαϊκών στρωμάτων. Δεν πείθουν οι φωνές αντίδρασης των βουλευτών της ΝΔ στην Πελοπόννησο, τώρα, που πέφτουν οι υπογραφές, όχι μόνο γιατί το ήξεραν, όχι μόνο γιατί έχουν την υπογραφή και των δικών τους υπουργών, όχι μόνο γιατί είναι προαπαιτούμενο του 3ου  μνημονίου που όλοι μαζί ψήφισαν, αλλά και γιατί με την υπογραφή και των δικών τους στελεχών σε Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ και Δήμους, οδεύουν τα πράγματα σε θετική κατάληξη για το κεφάλαιο.
Όπως και δεν πείθουν οι Δημοτικές Αρχές που υποτίθεται ότι διαφωνούν, αφού στα κύρια, να μην επιβαρυνθούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και να αποκλειστεί η ανάμειξη ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν δεσμεύονται. Νοιάζονται για το ποιος θα διαχειριστεί τα κονδύλια της ενδιάμεσης – προσωρινής διαχείρισης γι’ αυτό και σε κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήραν ξεκάθαρη θέση για να μην υπογραφεί η ΣΔΙΤ Περιφέρειας, ΦΟΣΔΑ και ΤΕΡΝΑ.
Καλούμε τα πλατειά λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου να δυναμώσουν την πάλη τους, να βγάλουν συμπεράσματα, να απαιτήσουν να συνεδριάσουν τώρα τα Δημοτικά Συμβούλια και να απαιτήσουν να μην υπογραφεί η ΣΔΙΤ.
Καμία νέα επιβάρυνση στα πλατειά λαϊκά στρώματα, καμία ανάμειξη ιδιωτών στην τόσο κερδοφόρα γι’ αυτούς πίτα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτή να γίνεται μέσα από τους Δήμους και από ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών, με πολιτικές πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και με ευθύνη του κράτους και με επιστημονικά κριτήρια να γίνεται χωροθέτηση για την υγειονομική ταφή του υπολείμματος. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον, την τσέπη, την υγεία και στα δικαιώματα των εργαζόμενων στο κλάδο και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Leave a Reply