ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άμεσες παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες ζητά από την κυβέρνηση ο Τατούλης

0

Την άμεση διόρθωση των σφαλμάτων των δασικών χαρτών πριν την κύρωσή τους, ζητά με νέα του πολιτική παρέμβαση προς την κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τονίζοντας πως η Περιφέρεια, θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης αν παραμείνουν στη σημερινή τους κατάσταση και θα αναζητήσει αστικές ευθύνες σε κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Τατούλης επισημαίνει ότι οι μέχρι τώρα διορθωτικές ενέργειες, αφενός, κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, αφετέρου, αποδεικνύουν τη βασιμότητα των ζητημάτων που έχει θέσει με τις προηγούμενες επιστολές και παρεμβάσεις του και την αναγκαιότητα ριζικών αλλαγών και όχι επιφανειακών ρυθμίσεων.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ
ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ

Ο κ. Τατούλης κάνει λόγο για συστηματικά σφάλμα, τα οποία απαριθμεί, ζητώντας άμεση λύση.

  • Στην αυθαίρετη μετατροπή των «αναδασωτέων εκτάσεων» σε «δασικές εκτάσεις», που είναι εντελώς παράνομη και αυθαίρετη ενέργεια.
  • Τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό ως «δασικών εκτάσεων» τμημάτων οριοθετημένων οικισμών, εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και αγροτικών διανομών επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θεώρησαν τα εν λόγω όρια.
  • Τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό ως δασικών εκτάσεων κληροτεμαχίων διανομών του υπουργείου Γεωργίας. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις διανομές μοναστηριακών κτημάτων που δεν είχαν ψηφιοποιηθεί από την ΕΚΧΑ ΑΕ και ουσιαστικά έχουν αγνοηθεί. Στην Πελοπόννησο έχουν αγνοηθεί περισσότερες από 150 διανομές συνολικής έκτασης άνω των 120.000 στρεμμάτων μοναστηριακών κτημάτων που διενεργήθηκαν μετά την υπογραφή της σύμβασης του 1952 μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  • Τον αυθαίρετο χαρακτηρισμός χιλιάδων στρεμμάτων καλλιέργειας καστανιάς και καρυδιάς στους ορεινούς όγκους με την ένδειξη (ΔΔ) δηλαδή δάσος το 1945 και δάσος σήμερα ή ακόμη χειρότερα (ΑΔ) δηλαδή αργός το 1945 και δάσος σήμερα.

«Η επιλογή για αποκλειστικά ηλεκτρονική ανάρτηση  σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος που απαιτείται να καταβάλει κάποιος πολίτης για την υποβολή αντιρρήσεων καθιστούν την ανάρτηση προσχηματική» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Τατούλης και σημειώνει ότι «με βεβαιότητα οδηγούμαστε σε δασικούς χάρτες που θα περιλαμβάνουν χιλιάδες λαθών δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα όπως είναι ο δασικός χαρακτήρας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ένα προϊόν όπως οι δασικοί χάρτες, όταν δεν στέκει στην κοινή λογική απαξιώνεται απόκτα την κρίσιμη μάζα εναντίωσης και εν τέλει δεν εφαρμόζεται  και ανακαλείται».
Ειδική αναφορά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κάνει και στις συνέπειες που έχει ένας κακής ποιότητας δασικός χάρτης, και επισημαίνει πως δε θα επιτρέψει την διαστρέβλωση και εν τέλει απαξίωση ενός ιδιαίτερα κρίσιμου  θεσμικού εργαλείου όπως είναι οι δασικοί χάρτες. Τέλος, ο Πέτρος Τατούλης ζητά την παράταση της  ανάρτησης των δασικών χαρτών για ένα  εξάμηνο καθώς η παράταση του 1.5 μήνα που δόθηκε είναι πολύ μικρή και ζητά να γίνει σειρά άμεσων παρεμβάσεων.

  • Υποχρεωτική ενσωμάτωση των θεσμικών γραμμών που οριοθετούν τις αστικές περιοχές πριν την κύρωση του Δασικού Χάρτη.
  • Γενναία απομείωση του προβλεπόμενου ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων στο πόσο των 5 ευρώ.
  • Θεσμοθέτηση της δυνατότητας στις Περιφέρειες και στους Δήμους να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αντιρρήσεις ατελώς προκειμένου να διορθώνονται μαζικά λάθη μεγάλης κλίμακας όπως πχ η εσφαλμένη μετατροπή σε «δασική έκταση» των καλλιεργειών καστανιάς και καρυδιάς.
  • Ουσιαστική αναζήτηση των αναγκαίων ενεργειών μέσα από τις οποίες θα διορθωθούν τα συστηματικά λάθη μεγάλης κλίμακας αλλά και η μη ενσωμάτωση όλων των θεσμικών γραμμών.
  • Δημιουργία των προϋποθέσεων για την ουσιαστική δημοσιότητα και την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να πληροφορηθούν με επάρκεια και ακρίβεια τους χαρακτηρισμούς που αφορούν την ιδιοκτησία τους και να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ.

Leave a Reply