ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μετά το Πάσχα το πολυνομοσχέδιο και το καλοκαίρι ο «Καλλικράτης»!

0

Σειρά σημαντικών συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, το οποίο είδε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τον υπουργό  Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στον οποίο μεταξύ άλλων, έθεσε την ανάγκη να μετεξελιχθεί ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ώστε να γίνει πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών.
Ο υπουργός Εσωτερικών προϊδέασε από την πλευρά του για «βαθιές ριζικές αλλαγές» στην Αυτοδιοίκηση και προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει τις νομοθετικές προτάσεις της για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης και θ’ ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στη συνάντηση το ΔΣ της ΕΝΠΕ επέδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναλυτικό υπόμνημα με αλλαγές και πρόσθετες διατάξεις για να συμπεριληφθούν στο λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο. «Με το υπουργείο Εσωτερικών έχουμε ειλικρινή διάλογο και συζητάμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γιατί πάντοτε στο μυαλό μας είναι η ποιότητα των υπηρεσιών των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.
Το πολυνομοσχέδιο αίρει δυσλειτουργίες και «θολούρες» του «Καλλικράτη», περιλαμβάνει διατάξεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προτείνουμε σειρά αλλαγών και πρόσθετων ρυθμίσεων προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα των Περιφερειών», δήλωσε καταληκτικά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΠΕ
ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 και να εκχωρηθούν οι πόροι στις Περιφέρειες ώστε να παροχετευθεί «ζεστό» χρήμα στην αγροτική παραγωγή και την πραγματική οικονομία, ζήτησε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου σε συνάντηση που είχαν – και μαζί του – εκπρόσωποί της, για το σοβαρό αυτό θέμα, ειδικά στο δύσκολο καιρό της κρίσης. enpe-apostolouΠέραν της εκχώρησης πόρων στο πλαίσιο του Προγράμματος το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ζήτησε από το Βαγγέλη Αποστόλου ενημέρωση αναφορικά με την αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης του Προγράμματος Νέων Αγροτών κι επίσης, να εξετάσει κάθε πιθανή λύση για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων νέων γεωργών και κτηνοτρόφων, που υπέβαλαν αίτηση. Επίσης, ζητούν να «τρέξει» άμεσα το μέτρο που αφορά στην Κατάρτιση Νέων Αγροτών, να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι με τα Επενδυτικά Μέτρα και αν λόγω της καθυστέρησης στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κινδυνεύει η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η ΕΝΠΕ ζητά από τον υπουργό μείωση νιτρορύπανσης και ενημέρωση για τα εγγειοβελτιωτικά έργα και το  πρόγραμμα LEADER, και φυσικά για το μείζον ζήτημα των δασικών χαρτών.

 

 ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
«Οι δασικοί χάρτες, είναι σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα αλλά η διαδικασία πρέπει να ανασταλεί για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λυθούν. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχει καταθέσει έγκαιρα τις θέσεις της και έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Στο νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στη Βουλή έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις που πρότεινε η Ένωση Περιφερειών, υπάρχουν όμως κι άλλα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Θα πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων», επισημαίνουν τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ που καταληκτικά, αναφέρονται στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και  την υποστελέχωση των  Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ
«Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας και της ανησυχίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τους ρυθμούς με τους οποίους υλοποιείται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 και αυτή μας την αγωνία εκφράσαμε στον κ. Αποστόλου, ζητώντας παράλληλα σαφές χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη των Μέτρων του ΠΑΑ που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.  «Κοινή επίσης, είναι η διαπίστωση ότι παρατηρείται αργοπορία όσον αφορά το ΠΑΑ, το οποίο πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητά του γιατί είναι εκτός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί. Θέσαμε και άλλα ζητήματα αιχμής για τον πρωτογενή τομέα, για τα οποία ο υπουργός δεσμεύτηκε να έλθει στην Ένωση Περιφερειών μαζί με τους συνεργάτες του και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα της παραγωγής, γιατί αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα είναι μια Παραγωγική Επανάσταση ιδίως στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

 

Leave a Reply