ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πλησιάζει η μέρα για τον κορυφαίο αγώνα της χρόνιας με την υπογραφή του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας

0

● 17ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΡΟΜΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
● ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ/ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
● Η ΓΙΩΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗ «Φ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΤΟΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΤΟ ΔΡΟΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ξανά η ώρα για το μεγάλο δρομικό ραντεβού στη πόλη μας. ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας μας προσκαλεί να σηκωθούμε από τον καναπέ και να τρέξουμε μαζί υποστηρίζοντας όχι απλά έναν φιλανθρωπικό σκοπό, σε μια περίοδο που η αλληλεγγύη είναι ανάγκη και όχι επιλογή, αλλά και να υιοθετήσουμε έναν υγιέστερο τρόπο ζωής…
Αισίως φτάσαμε στον 17ο Αγώνα Δρόμου Καλαμάτας που διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας και απομένουν μόλις λίγες ημέρες για την εκκίνηση του και φέτος μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος /Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Καλαμάτας.
Ένας αγώνας για μικρούς και μεγάλους, για αρχάριους και επαγγελματίες αθλητές που έχει κερδίσει το πιο μεγάλο στοίχημα να μας εμπνεύσει να τρέξουμε και να αθληθούμε, βάζοντας παράλληλα το δικό μας λιθαράκι στην στήριξη ενός αλτρουιστικού και φιλάλληλου σκοπού.
Μια από τις νεαρότερες και αξιόλογες και ιδιαίτερα δραστήριες αθλήτριες του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, η Γιώτα Ασημάκου, που έχει τρέξει πολλά χιλιόμετρα στη ζωή της, θα είναι κι αυτή στην πρώτη γραμμή εκκίνησης του 17ου αγώνα. Λίγα 24ωρα πριν τον μεγάλο δρομικό ραντεβού της πόλης μας η νεαρή αθλήτρια του ΣΔΥΜ μιλά στη «Φ» για την ιστορία του αγώνα, τον φιλανθρωπικό του χαρακτήρα, το δρομικό κίνημα και την προσωπική της πορεία.
● 17ος Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας. Πες μου λίγα λόγια για την ιστορία του αγώνα.
«Αρχικά να πω δυο λόγια για τον Σύλλογό μας. Ο ΣΔΥΜ ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 από μια μικρή ομάδα αθλητών, οι οποίοι σήμερα αποτελούν τον πυρήνα ύπαρξης του!
Φέτος γίνεται ο 17ος Αγώνας Δρόμου. 17 χρόνια πέρασαν και βλέπουμε ότι τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση των συμμετεχόντων. Τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε ο αγώνας συμμετείχαν περίπου 70 άτομα και πέρυσι φτάσαμε τις 1.000 συμμετοχές! Φέτος αναμένουμε να ξεπεράσουμε τις 1.000 συμμετοχές. Βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αγαπάει το τρέξιμο και κάθε χρόνο μας στηρίζουν όλο και περισσότεροι δρομείς. Το γράφημα τα λέει όλα.»
Προσωπικά φέτος θα τρέξω για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον αγώνα και ομολογώ ότι αυτές τις τρεις χρονιές έχω προλάβει τον αγώνα στο αποκορύφωμά του! Ενώ και από την συμμετοχή μου σε 50 περίπου αγώνες μπορώ να πω ότι ο Σύλλογος έχει κρατήσει τον αγώνα σε υψηλό επίπεδο σε θέμα παροχών. Το κόστος συμμετοχής είναι στα 5ευρώ και είναι πολύ χαμηλό για τις παροχές που προσφέρει!»

ashmakoy-giota-sdym
● Η διοργάνωση αυτή αποτελεί για τον πραγματικά δραστήριο Σ.Δ.Υ.Μ. το αποκορύφωμα των διοργανώσεων κάθε έτους;
«Ο Σύλλογος έχει αναλάβει αποκλειστικά την διοργάνωσή του και τα μέλη του καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να στηθεί αυτός ο αγώνας! Είναι το αποκορύφωμα των διοργανώσεων κάθε έτους και αυτό οφείλεται, κατά την προσωπική μου γνώμη, σε πέντε βασικούς λόγους:
α) Πρώτον στο ότι είναι μια πολύ όμορφη διαδρομή, σχετικά εύκολη, δίπλα στη θάλασσα που παρακινεί τον κόσμο να την τρέξει ή να περπατήσει β) στην ραγδαία αύξηση των δρομέων,
γ) στην ωραία διοργάνωση
δ) στην ανταπόκριση των επιχειρήσεων της Καλαμάτας στην ανιδιοτελή προσπάθεια του Συλλόγου μας και
ε) στο χαμηλό κόστος συμμετοχής.
Ωστόσο, ο Σύλλογος είναι και συνδιοργανωτής και σε άλλους αγώνες εντός Μεσσηνίας, όπως στον αγώνα της Μεσσήνης, στον αγώνα Δυτικής Μάνης, στον αγώνα της Κυπαρισσίας, στον Ανδάνειο Δρόμο, στον Δαϊκλή και στο Κύπελλο Δότη Μυελού των Οστών.
Μεγάλη δραστηριότητα δείχνει ο Σύλλογος μας και στον Μαραθώνιο Δρόμο της Αθήνας, που κάθε χρόνο τρέχουν πάνω από 200 άτομα και να μη ξεχνάμε ότι τη χρονιά που μας πέρασε ο Σ.Δ.Υ.Μ., είτε με μικρό είτε με μεγάλο αριθμό ατόμων, έδωσε το παρόν σε 75 αγώνες εντός και εκτός συνόρων.»

● Πότε λάβατε την απόφαση να δώσετε μεγαλύτερη διάσταση στον αγώνα, να τον κάνετε ευρύτερα γνωστό και αποδεκτό από τον κόσμο;
«Αυτό προέκυψε πιστεύω από κάποιες διορθώσεις που έγιναν στη διοργάνωση του αγώνα. Τις πρώτες χρονιές ο αγώνας γινόταν την Κυριακή το πρωί και μόνο αυτό ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας στη συμμετοχή πολλών ανθρώπων. Τα μέλη του Συλλόγου μετά από συμμετοχή σε αρκετούς αγώνες διαπίστωσαν ότι το Σάββατο το απόγευμα γίνονταν οι καλύτεροι αγώνες και αποφάσισαν να το εφαρμόσουν και στον αγώνα της πόλης μας!
Από τότε που έγινε αυτή η αλλαγή ο αγώνας απέκτησε άλλη ισχύ και έγινε γνωστός και αποδεκτός από τον κόσμο. Αλλά η μεγάλη διάσταση που έχει πάρει ο αγώνας οφείλεται και στην ανταπόκριση των δρομέων, στην καλύτερη διοργάνωση αλλά και στην υποστήριξη των μαγαζιών της Καλαμάτας.»

● Πότε «γεννήθηκε» η ανάγκη της φιλανθρωπικής «χροιάς»;
«Η ανάγκη για φιλανθρωπική «χροιά» γεννήθηκε πριν 5 χρόνια, τότε που ο αγώνας άρχισε να έχει ανταπόκριση στον κόσμο και τα έσοδα του Συλλόγου μας άρχισαν να αυξάνονται. Έτσι αποφασίστηκε από τα μέλη τα χρήματα που μένουν να διατίθενται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας (Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, παιδικά χωριά S.O.S Καλαμάτας, ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Καλαμάτας, Σύλλογο διαβητικών Ν. Μεσσηνίας, Σύλλογο ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας «Ξαναρχί-ΖΩ»), καθώς ο Σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικός.
Το γεγονός πως τα έσοδα αυξήθηκαν φυσικά οφείλεται και στην ανταπόκριση των καλαματιανών επιχειρήσεων που γίνονται χορηγοί στον αγώνα μας και που κάθε χρόνο μας στηρίζουν όλο και περισσότεροι και τους ευχαριστούμε για αυτό. Φέτος, μέρος των εσόδων που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, θα διατεθούν στο Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος (Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Καλαμάτας).»

● Ο κόσμος ανταποκρίνεται στα καλέσματά σας, μπορεί τελικά να ξεκολλήσει από τον καναπέ;
«Απ’ ότι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια το τρέξιμο έχει μπει για τα καλά στη ζωή αρκετών ανθρώπων, οι οποίοι πριν ξεκινήσουν να ασχολούνται με αυτό, ούτε που φαντάζονταν ότι θα μπορούσαν να ξεκολλήσουν από τον καναπέ και να βγουν έξω στους δρόμους και να τρέξουν!
Τα τελευταία χρόνια, που ο αγώνας της Καλαμάτας έφτασε τις 1.000 συμμετοχές, βλέπουμε ότι το 80% των συμμετεχόντων είναι συντοπίτες μας και είναι πολύ όμορφο αυτό, αλλά και ένα δείγμα ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στο κάλεσμα μας. Άλλωστε πρωταρχικώς στόχος του αγώνα μας είναι να καταφέρουμε να βγάλουμε τον κόσμο έξω από τα σπίτια του, να τρέξει, να περπατήσει και να διασκεδάσει.»

Από το 2016 μέχρι και σήμερα παρατηρείται αυξητική συμμετοχής στον Αγώνα Δρόμου Καλαμάτας

Από το 2016 μέχρι και σήμερα παρατηρείται αυξητική συμμετοχής στον Αγώνα Δρόμου Καλαμάτας

● Οι Αγώνες Δρόμου αναδεικνύονται, ίσως, στο νέο «βασιλιά των σπορ»;
«Θα συμφωνήσω με αυτό, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο κίνημα, το δρομικό κίνημα, που έβγαλε στους δρόμους, στις πλατείες και στα βουνά, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για να απολαύσουν ελεύθερα το τρέξιμο. Το Παγκόσμιο αυτό Δρομικό Κίνημα τα τελευταία χρόνια τρέχει με τόσο μεγάλη ταχύτητα που έχει ξεπεράσει τους θεσμούς και το οργανωμένο κρατικό πλαίσιο περί αθλητισμού.
Το Δρομικό Κίνημα δεν κάνει «Πρωταθλητισμό» και δεν χρειάζεται κανέναν κρατικό σχεδιασμό και εποπτεία.
Κάνει «Αθλητισμό» για «Υγεία» σε όλη την κοινωνία, αυτοσχεδιάζοντας τις δραστηριότητές του. Αυτό φαίνεται καθαρά και από το μεγάλο πλήθος των αγώνων που διοργανώνονται και από τη μεγάλη συμμετοχή που υπάρχει σε αυτούς.
Η διοργάνωση αυτών των αγώνων ξεκίνησε από Συλλόγους με μαζική συμμετοχή αθλητών κάθε ηλικίας και μοναδικό σκοπό την αξία της άθλησης και της απόλαυσης της διαδρομής. Αν και η συμμετοχή αθλητών υψηλού και ανταγωνιστικού επιπέδου τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν καθολική και σε αυτούς τους αγώνες, ο αρχικός τους χαρακτήρας παραμένει ο ίδιος, και το «σλόγκαν»: «άθληση για όλους», βρίσκει την πιο αποτελεσματική εφαρμογή.
Κάθε βδομάδα δεκάδες τέτοιοι αγώνες διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα. Έχουν ανοίξει «οι καρδιές» των πόλεων και των χωριών και γίνονται πεδίο για αγώνες παιδικούς, πέντε χιλιομέτρων, δέκα χιλιομέτρων, ημιμαραθώνιους, μαραθώνιους και πέρασμα για αγώνες βουνού και υπεραποστάσεων. Πολλοί από τους παραπάνω αγώνες συνδέονται με ιστορικούς χώρους, ιστορικά γεγονότα, πολιτισμικά στοιχεία και καλύπτουν διαδρομές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.»

● Είσαι μια από τις νεότερες (ηλικιακά) παρουσίες στον χρόνο του δρομικού αθλητισμού και μια αθλήτρια που κατορθώνει να ξεχωρίζει σε κάθε συμμετοχή της, που το αποδίδεις;
«Όντως ηλικιακά είμαι μια από τις νεότερες δρομείς. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το τρέξιμο πριν 3 χρόνια ακριβώς. Ο λόγος που ξεκίνησα το τρέξιμο ήταν, όπως και οι περισσότεροι δρομείς, η διατήρηση του σωματικού μου βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο από τον πρώτο αγώνα που έτρεξα κατάφερα να βραβευτώ, πετυχαίνοντας έναν σχετικά καλό χρόνο και αυτή η χαρά που ένιωσα εκείνη τη μέρα με παρακίνησε να αρχίσω να τρέχω πιο εντατικά και να συμμετέχω σε όσους περισσότερους αγώνες μπορούσα! Στις αρχές προσπαθούσα και έδινα τα πάντα για να βραβεύομαι, μετά από 3 χρόνια μπορώ να πω όμως ότι είναι μεγάλη η χαρά που νιώθω και με την απλή συμμετοχή μου στους αγώνες και τον τερματισμό μου.
Συμμετέχω σε αρκετούς αγώνες, περίπου σε 15 αγώνες τον χρόνο, και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να αποδίδω σε όλους το μέγιστο, ωστόσο έχω κατορθώσει να βραβευτώ σε αρκετούς αγώνες και είμαι πολύ ευχαριστημένη για αυτό. Προσπαθώ και προπονούμαι όσο μπορώ περισσότερο, παρόλο που για να πετύχεις ένα καλό χρόνο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που σε επηρεάζουν, θα πρέπει να βρίσκεσαι στη μέρα σου, που λέμε. Να τονίσω όμως, και κάτι σημαντικό, το να βελτιωθείς σε χρόνους, ενώ έχεις φτάσει σε ένα αρκετά καλό επίπεδο, είναι αρκετά δύσκολο, απαιτεί πιο σκληρές προπονήσεις, με κινδύνους συχνών τραυματισμών και ίσως – κατά τη γνώμη μου – να φτάνεις σε σημείο να επικεντρώνεσαι τόσο στις αποδόσεις σου, που χάνεις την ομορφιά του τρεξίματος…»

● Δηλαδή, πως είναι η ζωή ενός δρομέα που ασχολείται όπως κι εσύ, ενεργά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου; Πόσο εύκολη, δύσκολη ή διαφορετική;
«Όταν πρωτοξεκίνησα να τρέχω η αλήθεια είναι ότι ήμουν αρκετά χαλαρή, απλά ξυπνούσα το πρωί και έκανα χαλαρές προπονήσεις. Μπορώ να πω ότι τότε έτρεχα παρέα με άλλους δρομείς και πιο χαλαρά και με ευχαριστούσε. Τον τελευταίο χρόνο έχω αλλάξει τις προπονήσεις μου, καθώς έχω βάλει πιο γρήγορες και πιο απαιτητικές προπονήσεις. Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο τρέχεις όλο και βάζει ψηλότερους στόχους και αναγκαστικά οι προπονήσεις όλο και γίνονται πιο δύσκολές.»
● Αν και κοινότυπο πια, πες μας ωστόσο κάποια από τα οφέλη για έναν αρχάριο και εν συνεχεία πιο συνεπή δρομέα. Είναι μια άλλη σκοπιά της ζωής που συνιστάς για μια καλύτερη, ποιοτικότερη και μακροβιότερη, ίσως, και παραγωγικότερη ζωή;
«Σίγουρα η ενασχόληση με το τρέξιμο έχει αρκετά θετικά (που όλοι μας τα γνωρίζουμε), όπως φυσικά και η ενασχόληση με οποιοδήποτε άλλο άθλημα είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ομαδικό.
Το να ασχολείσαι με τον αθλητισμό, πάντα μιλώντας για ερασιτεχνικό επίπεδο, σε βοηθάει στην υγεία σου πρωτίστως και συμβάλλει στο να έχεις μια καλύτερη, ποιοτικότερη και μακροβιότερη ζωή. Να μην ξεχνάμε και αυτό που ακούμε συνέχεια «νους υγιής εν σώματι υγιές», δηλαδή για να είναι ο νους υγιής πρέπει και το σώμα να είναι υγιές.
Αυτό όμως που θέλω να επισημάνω είναι ότι, ακόμα και στον αθλητισμό το μέτρο είναι απαραίτητο για να σου προσφέρει οφέλη.
Όταν ξεπερνάς το μέτρο και σου γίνεται εμμονή τότε τα οφέλη μηδενίζονται και η ζωή των δρομέων πάει να είναι ποιοτική!»

Τρέξτε και βαδίστε με σύνθημα
«Κάνε τη λευχαιμία παρελθόν»

Mε σύνθημα «Κάνε τη λευχαιμία παρελθόν» ο ΣΔΥΜ μας καλεί να τρέξουμε και να βαδίσουμε στην πιο γρήγορη διαδρομή, στον αγώνα της πόλης μας το Σάββατο 29 Απριλίου 2017. agonas-dromoy-sdym-1Ο αγώνας δρόμου των 10 χλμ. έχει ώρα εκκίνησης στις 18:30, ο αγώνας δυναμικού βαδίσματος 10 χλμ. ξεκινά στις 18:00 και ο αγώνας για παιδία και γονείς, 2 χλμ, έχει ώρα έναρξης 18:35. Τον αγώνα οργανώνει ο ΣΔΥΜ σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού-Υπεραποστάσεων, ΕΟΣΛΜΑ-Υ, και με την υποστήριξη του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Καλαμάτας, του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας Ξαναρχί-ΖΩ, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Σίσσυ Τριάντου

964 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply