ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για να καταγγέλλουν οι ασθενείς το “φακελάκι ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός

0

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΧΡ. ΜΕΛΑ, ΣΤΟ 4,3% ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΘΕΙ «ΦΑΚΕΛΑΚΙ», ΕΝΩ ΤΟ 9,5% ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΕΔΩΣΕ «ΦΑΚΕΛΑΚΙ»

Από το Ηράκλειο και στο πλαίσιο ημερίδας της 7η ΥΠΕ Κρήτης με θέμα «Δημόσια Νοσοκομεία Χωρίς Φακελάκι» , ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι ασθενείς θα μπορούν ανώνυμα να καταγγέλλουν «φακελάκι»!
Ο κ. Ξανθός, μιλώντας στην ημερίδα και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι για πρώτη φορά γίνεται δημόσια συζήτηση σε μια διαχρονική παθογένεια του συστήματος υγείας. «Πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες. Οι παθογένειες του συστήματος και οι καθυστερήσεις έχουν βάση, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία. Αυτό υπήρχε πάντα, αλλά επιδεινώθηκε την περίοδο της κρίσης» τόνισε. «Ξέρουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη συμπεριφορά και μια πρακτική που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του συστήματος υγείας και των λειτουργών του, αλλά κυρίως προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ασθενών» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. Ακόμη ο κ. Ξανθός μίλησε για «πολυπαραγοντικό φαινόμενο» με πολλές δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας. «Υπάρχουν πολλές αιτίες, δυσλειτουργίες του συστήματος, όπως χρόνια αναμονή, παρατεταμένη δυσκολία πρόσβασης και γίνεται μια προσπάθεια μέσω της πρακτικής αυτής να παρακαμφθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, είπε ότι «γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες αυτές, ώστε να μην υπάρχει το υπόβαθρο γι’ αυτή τη συμπεριφορά», την οποία απέδωσε στη βαθύτερη ανάγκη των ασθενών να αισθανθούν μέσα από αυτή την προνομιακή σχέση με το γιατρό πιο ασφαλείς και μια πιο αξιόπιστη φροντίδα. Όπως είπε ο κ. Ξανθός, αυτό θέτει το σύστημα υγείας και την Πολιτεία προ των ευθυνών της, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αναλάβει μια προσπάθεια για την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύστημα. xanthos-fakelaki

Εξάλλου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Υγείας που συμβάλλουν στο πλέγμα των παρεμβάσεων για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα: «Για να καταπολεμηθεί το «φακελάκι» «δημιουργούμε γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων μέσα ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως η λίστα των χειρουργείων και γενικώς δίνουμε το στίγμα ότι δεν υπάρχει ανοχή, ασυλία ή κάλυψη σε τέτοιου είδους πρακτικές».
Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου οι ασθενείς θα μπορούν ανώνυμα να καταγγέλλουν «φακελάκι», είπε ότι στη συνέχεια αυτές οι καταγγελίες θα εξετάζονται μέσα από ειδικά ελεγκτικά όργανα. Ακόμη ξεκαθάρισε πως ατιμωρησία δεν υπάρχει. «Έχουμε δώσει εντολή, οι υποθέσεις αυτές να προχωρούν στην πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται. Εγώ προσωπικά έχω υπογράψει πολλές περιπτώσεις απομάκρυνσης συναδέλφου, που αποδεδειγμένα έχουν καταδικαστεί για τέτοια συμπεριφορά» σημείωσε.
Επίσης, τόνισε ότι «θεωρούμε ότι χρειάζεται μια νέα κουλτούρα, ένα άλλο κοινωνικό ύφος στο σύστημα υγείας, που πρέπει να πειστούν ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν με αξιοπρέπεια χωρίς να αναζητούν μέσο, γνωριμία ή οικονομική συναλλαγή».
Στην ημερίδα μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος κατά την εισήγηση του έκανε μια ανασκόπηση στην παθογένεια του συστήματος, αποδίδοντας διαχρονικές ευθύνες και κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έγινε νόμος της κοινωνίας το «μαύρο χρήμα» και η παραοικονομία. Όπως ανέφερε, από το 1996-2004 έγινε νόμος της κοινωνίας το «μαύρο χρήμα» και η παραοικονομία. «Ποια δουλειά κλεινόταν χωρίς μίζες σε ποια οικονομική δραστηριότητα, από δημόσια έργα, εξοπλιστικά, μελέτες και στην υγεία» επισήμανε.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση παλιότερες μελέτες το «φακελάκι» δεν υπερέβαινε το 10% του συνόλου της παραοικονομίας του χώρου της υγείας, ενώ προσέθεσε πως όλα αυτά τα χρόνια διακινήθηκαν 85 δισ. «μαύρο χρήμα» στο χώρο της υγείας, και μίλησε για ανάγκη εξυγίανσης και για ένα άλλο κοινωνικό συμβόλαιο.
Στη ημερίδα μετείχαν ο περιφερειάρχες Κρήτης, βουλευτές, η διοίκηση της 7η ΥΠΕ Κρήτης, υγειονομικοί και πολλοί κάτοικοι του Ηρακκλείου.
Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκε έρευνα την οποία εκπόνησε ο επίκουρος καθηγητής Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης Χρήστος Μελάς, η οποία αναφέρει: «Πρωταθλητές» στο φακελάκι αναδεικνύονται το νοσοκομείο Χανίων, με ποσοστό 5,9% και ακολουθούν το Βενιζέλειο με 4,7%, το ΠΑΓΝΗ με 4,3%, το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με 3,8%, το νοσοκομείο Ρεθύμνου με 3,7% και το νοσοκομείο Ιεράπετρας με 2,7%.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ασθενείς δίνουν φακελάκι χωρίς να τους ζητηθεί ενώ περισσότερο ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα νοσοκομεία της Κρήτης, δηλώνουν κάτοικοι αγροτικών περιοχών άνω των 50 ετών!
grafima-2
Σύμφωνα με την έρευνα μόλις 4,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τού ζητήθηκε «φακελάκι», ενώ το 9,5% δήλωσε ότι είχε πρόθεση ή έδωσε «φακελάκι» σε γιατρό. Προκύπτει επίσης πως το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία της Κρήτης Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περισσότερο επιμένουν ασθενείς και συνοδοί στο «φακελάκι» παρά οι ίδιοι οι γιατροί, ενώ πρώτο στο «φακελάκι», με βάση την έρευνα, αναδεικνύεται το Νοσοκομείο Χανίων, με ποσοστό 5,9%, και ακολουθούν το Βενιζέλειο με 4,7%, το ΠΑΓΝΗ με 4,3%, το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με 3,8%, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου με 3,7% και το Νοσοκομείο Ιεράπετρας με 2,7%.
grafima

Leave a Reply