ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντισμός …με επαγγελματική συνείδηση!!!

0

● ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
● ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ 77ΧΡΟΝΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΚΑΙ Ο «ΣΑΜ», ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΥΛΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ!

ΟΡΑΜΑ ελπίδας και ανθρωπιάς είναι στις μέρες μας το εθελοντικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια εποχή με εμφυλίους πολέμους, προσφυγική κρίση, με φυσικές καταστροφές, με τεράστια οικονομική κρίση, με ισοπέδωση των άξιων, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ατόμου, με ιδιαίτερα εμφανή την αδυναμία και τη δυσλειτουργία της κοινωνικής πρόνοιας στα περισσότερα κράτη, μεταξύ αυτών και στην χώρα μας! Ο εθελοντισμός, μια έννοια δυναμική σημαίνει ανιδιοτελής προσφορά. Με πολλές ενέργειες υπηρεσίες και δράσεις που πλέον αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο που διαρκώς αποδεικνύεται ως το πιο σημαντικό και βασικό συμπλήρωμα του κοινωνικού κράτους. Ένα ανθρωπιστικό κίνημα, η φυσική δύναμη κάθε ανθρώπου που τον καθιστά ικανό για ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας, είτε ατομικά είτε ως μέλη ενός συνόλου. Η οργανωμένη μορφή και η εξειδικευμένη υποστήριξη σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, μαζικών καταστροφών ή άλλων ειδικών καταστάσεων, καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ακούει και στο όνομα Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.). Η προσφορά τους έχει αναγνωριστεί από την Ύπατη Αρμοστεία και πλέον έχει εξελιχθεί σε μια μορφή εθελοντισμού με επαγγελματική συνείδηση!

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: το story!
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση την οποία αποτελούν σε αποκλειστικό βαθμό εκπαιδευμένοι εθελοντές συμπολίτες μας, που σκοπό έχουν την ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας όπου αυτή χρειάζεται, οργανωμένη και εξειδικευμένη υποστήριξη σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, μαζικών καταστροφών ή άλλων ειδικών καταστάσεων, καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Η Ε.Ο.Δ. επιχειρεί σε εθελοντική βάση από το 1978 και από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου και έδρα τη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει 34 παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε όλη την Ελλάδα και στελεχώνεται από 2500 περίπου επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση.
Είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών με Αρ. Μητρώου έξι (6) καθώς επίσης και από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών από τις 23 Ιουνίου 2005. Βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία τόσο με το υπουργείο Εξωτερικών (Υ.Δ.Α.Σ.* με Αρ. Μητρώου 14) όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ECHO**). Στις 14 Οκτωβρίου 2006, εντάχθηκε ως πλήρες μέλος στην Διεθνή Επιτροπή Ορεινής Διάσωσης ICAR ( International Commision for Alpine Rescue) και είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει πιστοποιηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Σκύλων Διάσωσης IRO (International Rescue Dog Organisation). Τέλος, από τις 7 Ιουνίου 2010 είναι πλήρες μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας θαλάσσιας διάσωσης I.M.R.F. (International Maritime Rescue Federation).
* Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. (International Expanding Cooperation’s Department of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs)
** European Commission Humanitarian aid Office.

Στην Ε.Ο.Δ. το Βραβείο Νάνσεν
της Υπάτης Αρμοστείας για το 2016

Για το 2016 δύο ελληνικές οργανώσεις μοιράστηκαν το Βραβείο Νάνσεν για τους Πρόσφυγες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η Αλληλεγγύη Λέσβου (πρώην κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ) και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης μοιράζονται τη διάκριση με διεθνές κύρος που απονέμει κάθε χρόνο η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
850.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τους πατρίδες τους (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν) το 2015 προκειμένου να σωθούν από ένοπλες συρράξεις, έφθασαν στην Ελλάδα διά θαλάσσης και περίπου 500.000 εξ αυτών στη Λέσβο! Η παρουσία και η συμβολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ήταν κομβική.
Στην προσπάθεια αλληλεγγύης και βοήθειας των προσφύγων που βρέθηκαν στη Λέσβο, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης τιμήθηκε για τις ακατάπαυστες προσπάθειές της να σώζει πρόσφυγες σε κατάσταση κινδύνου στη θάλασσα, κι ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά ήταν και τέσσερις Καλαματιανοί, οι: Μάλαμας Γιώργος, Αντωνόπουλος Κυριάκος, Μπάλτας Θανάσης και Κεής Χρήστος.

Η ΕΟΔ επιχειρεί στη Μεσσηνία από το 2010
Από το 2010 και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, στη Μεσσηνία λειτουργεί το παράρτημα Ε.Ο.Δ. Μεσσηνίας και με την πρώτη εκπαιδευτική σειρά εντάχθηκαν σε αυτό τα 30 πρώτα μέλη του. Πλέον αριθμεί περί τα 60 μέλη με την προσφορά του αναγνωρισμένη και σεβαστή!
Οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης εκπαιδεύονται σε επιχειρήσεις θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, χειρισμού σκάφους και διασωστικού εξοπλισμού, προσανατολισμό και τηλεπικοινωνίες και φυσικά στις πρώτες βοήθειας, είτε ως πληρώματα αλλά και ως χειριστές, αποτελώντας πολύ συχνά και ουσιαστικά την «πρώτη γραμμή» δράσης και βοήθειας.

Από αριστερά ορισμένα από τα μέλη του παραρτήματος Μεσσηνίας της ΕΟΔ, οι Θανάσης Θωμόπουλος, Μαρία Τριάντου, Θανάσης Μπάλτας, Γιάννης Τριάντος, Χρήστος Κεής και Μαρία Κελεπούρη

Από αριστερά ορισμένα από τα μέλη του παραρτήματος Μεσσηνίας της ΕΟΔ, οι Θανάσης Θωμόπουλος, Μαρία Τριάντου, Θανάσης Μπάλτας, Γιάννης Τριάντος, Χρήστος Κεής και Μαρία Κελεπούρη

«Μια παρέα από φίλους ορειβάτες ύστερα από ένα δυστύχημα αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα σύλλογο που θα βοηθά σε περιστατικά αναζήτησης αγνοουμένων, κυρίως για το βουνό, στην πορεία προσπάθησαν, και συνεχίζουμε όλοι πια να προσπαθούμε, με νέες ιδέες ώστε να είμαστε χρήσιμοι όπου μπορούμε. Στην πορεία εντάξαμε τις πρώτες βοήθειες στην διαδικασία εκπαίδευσης νέων μελών κι ύστερα επεκταθήκαμε σε διάσωση σε υγρό στοιχείο, σε τμήμα αναζήτησης, σε τμήμα αντιμετώπισης καταστροφών και τμήμα τηλεπικοινωνιών -ασυρμάτων. Οι πέντε αυτοί τομείς λειτουργούν πανελλαδικά και σε κάθε παράρτημα που λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα, προσπαθούμε συνεχώς να εκπαιδεύουμε νέα μέλη τα οποία ύστερα από ένα χρόνο αποκτούν την βασική εκπαίδευση και καθένας από εμάς ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητές του, προσφέρει όπου μπορεί καλύτερα» μας εξήγησε ο κ. Μπάλτας.
«Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά αγνοουμένων στη Μεσσηνία, έχουμε περίπου 3-4 αναζητήσεις το χρόνο, κάποιες χρονιές και παραπάνω. Συνήθως πρόκειται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, επί το πλείστον σε ορεινές περιοχές, που είτε αποπροσανατολίζονται είτε λόγω ηλικίας και φυσικής κατάστασης και χάνονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιστρέψουν το βράδυ σπίτι τους και να μένουν εκτεθειμένοι στα στοιχεία. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έχουμε κακό αποτέλεσμα, πολλά άτομα δεν βρίσκονται έγκαιρα. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι της αποστολής μας», είπε ο Χρήστος Κεής.
Κομβική ήταν η συμβολή της Ε.Ο.Δ. και στις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας, την οποία και λόγω μεγάλης έκτασης την έπιασαν απροετοίμαστη. Η μεσσηνιακή ομάδα επιχείρησε επιτυχώς σε διασώσεις και απεγκλωβισμούς συμβάλλοντας σημαντικά στην ομαλή επαναφορά της ασφάλειας και τάξης στην πόλη, ενώ λίγες μέρες πριν συνέβαλε τα μέγιστα στις έρευνες αναζήτησης του αγνοούμενου Χ.Μ., ηλικίας 77 ετών, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τις πρωινές ώρες της προηγούμενης μέρας εντός των ορίων της Καλαμάτας. όπως μας εξήγησαν τα μέλη της ΕΟΔ έπρεπε να εξεταστούν μαρτυρίες περίοικων που τον είχαν δει σε διάφορα σημεία της πόλης και μάλιστα σχετικά απομακρυσμένα μεταξύ τους. Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε ζωντανός από άνδρες της ΕΜΑΚ.

Το «σήμερα» και το αμφίβολο «αύριο»
των εγκαταστάσεων της Ε.Ο.Δ.

Την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία τιμά και βραβεύει την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και Αγγλία και Νορβηγία επενδύουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χορηγώντας στην Ε.Ο.Δ. σκάφη μεγάλης αξίας για την διευκόλυνση του έργου της, εδώ στην Ελλάδα αδυνατούμε να τους προσφέρουμε τα βασικά! Ακόμη και σε επίπεδο εγκαταστάσεων η Ε.Ο.Δ. υστερεί σε σύγκριση με αντίστοιχα παραρτήματα του εξωτερικού. Ο σημερινός χώρος που αποτελεί το κέντρο επιχειρήσεων του καλαματιανού παραρτήματος βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη, ανάμεσα από τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του ΝΟΚ και του Αιόλου, έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Καλαμάτας και αποτελεί ένα καλό «σπίτι». Ωστόσο η υλοποίηση του master plan ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Καλαμάτας, προκαλεί μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας καθώς η υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος κρύβει τον κίνδυνο απομάκρυνσής της. Για τη μετεστέγασή της τίποτε δεν είναι ακόμη σαφές, ενώ καμία εγγύηση δεν παρέχεται από τους αρμοδίους, πέραν κάποιων προφορικών διαβεβαιώσεων που ωστόσο δεν αποσαφηνίζουν την κατάσταση. Παράλληλα μια πρόταση που έχει διαρρεύσει αναδεικνύει ως πιθανό χώρο ένα από τα βαγόνια των τρένων στο πάρκο του ΟΣΕ. Χώρος που δεν πληροί καμία από τις απαραίτητες προδιαγραφές για την διευκόλυνση του κομβικού έργου που παρέχει η ΕΟΔ η οποία χρησιμοποιεί ποικίλο και ευαίσθητο εξοπλισμό εκπαίδευσης και επιχειρήσεων.

Οι εγκαταστάσεις, το "κέντρο επιχειρήσεων" της Ε.Ο.Δ. Μεσσηνίας βρίσκεται στη παραλία της Καλαμάτας (πλησίον των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων ΝΟΚ και Αιόλου)

Οι εγκαταστάσεις, το “κέντρο επιχειρήσεων” της Ε.Ο.Δ. Μεσσηνίας βρίσκεται στη παραλία της Καλαμάτας (πλησίον των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων ΝΟΚ και Αιόλου)

«Το τελευταίο διάστημα είναι στα σκαριά μια μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της παραλίας, έχουμε το φόβο που θα στεγαστούμε στη συνέχεια. Έχουμε μόνον μια προφορική διαβεβαίωση και τίποτε περισσότερο πως θα βρεθεί κάποιος άλλος χώρος και μετά θα μας διώξουν από τον τωρινό χώρο. Αυτό όμως είναι κάπως επίφοβο διότι το να μας δώσουν ένα βαγόνι του σιδηροδρομικού σταθμού – που είναι η εύκολη λύση – είναι ακατάλληλη καθώς διαθέτουμε εξοπλισμό και απαιτείται ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος με υπολογιστή, προτζέκτορα και ειδικό πανί προκειμένου να κάνουμε εκπαιδεύσεις. Παράλληλα είμαι μια σχετικά πολυάριθμη ομάδα που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σε ένα βαγόνι… εγκαταλειμμένο!
Παράλληλα έχουμε μια βάρκα η οποία συντηρείται με έξοδα δικά μας, από ιδιώτες, άλλωστε ότι κι αν έχουμε κάνει γίνεται με έξοδα δικά μας (ρουχισμός, ασύρματοι, εξοπλισμός).»

Οι προφορικές διαβεβαιώσεις έρχονται από στόματα αντιδημάρχων, ενώ στις προθέσεις των ανθρώπων του τοπικού παραρτήματος είναι μια συνάντηση με τον δήμαρχο προκειμένου να του παραθέσουν τις απόψεις τους αλλά και τις ανάγκες που θα πρέπει να εξυπηρετεί ο νέος χώρος που θα εξυπηρετεί όλες τις δράσεις της ομάδας.
«Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι, από τη στιγμή που ο Δήμος και οι τοπικοί άρχοντες έχουν ήδη αναγνωρίσει την αξία μας, δεν θα καταλήξουμε έξω στο δρόμο μια πρωία αν δεν βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος. Κάτι τέτοιο θα μας απογοήτευε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό με αναμφίβολα και δυσάρεστα αποτελέσματα για την λειτουργία της ομάδας.»
Η αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης …της επιτρέπει να υπάρχει και στα δύσκολα, όπως μας εξήγησαν ο πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού παραρτήματος, κάτι που ωστόσο δεν συνάδει με το αλτρουιστικό σκοπό που υπηρετεί ούτε βεβαίως με την εύρυθμη λειτουργία της. «Κάτι τέτοιο θα μας πάει πολλά χρόνια πίσω και θα είναι δυσφήμιση για όλη τη Μεσσηνία!!!» είπε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΟΔ Μεσσηνίας και συνέχισε: «Το …να παρακαλάμε για στέγαση, για ρεύμα ή άλλα βασικά πράγματα – αφού δεν έχουμε ούτε καν νερό ή εγκαταστάσεις αποχέτευσης – δεν είναι πρέπον! Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης σε πανελλαδικό επίπεδο στηρίζεται από κράτη της Ευρώπης! Συγκεκριμένα η Αγγλία και η Νορβηγία έχουν επενδύσει στην λειτουργία της ομάδας μας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!» μας είπε ο κ. Μπάλτας και συνέχισε: «Όπως στο θέμα των μεταναστών- προσφύγων, οι ομάδες R.S. της Νορβηγίας και R.N.L.I. της Αγγλίας έχουν χορηγήσει 6-7 σκάφη αξίας άνω των 100.000 ευρώ το καθένα (εξ’ όσων γνωρίζουμε πχ, 2 στη Μυτιλήνη, στη Σάμο και στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται η καρδιά της ΕΟΔ) Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αποδίδει παγκοσμίως μια φορά το χρόνο σε κάποιο οργανισμό που αποδεδειγμένα έχει εθελοντικό έργο ένα βραβείο. Για το 2016 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ απέδωσε το 2016 το βραβείο προσφύγων NANSEN στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και έναν τοπικό Σύλλογο στη Μυτιλήνη. Η αναγνώριση αυτή ήρθε μετά από πολύ κόπο, αλλά μέσα από τη βοήθεια που δέχθηκε η Ε.Ο.Δ. πανελλαδικά, κυρίως από Αγγλία και Νορβηγία.»

Η χαλαρή αντιμετώπιση της Ελλάδας
στην εκπαίδευση πρώτων βοηθειών

Οι πρώτες βοήθειες διαπνέονται από την επιθυμία να είμαστε χρήσιμοι στους γύρω μας. Στην Ελλάδα όμως η αλήθεια είναι πως δεν δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι πρώτες βοήθειες και στον ρόλο που μπορεί να παίξει για τη σωτηρία ή όχι, μιας ανθρώπινης ζωής. Την οκνηρή αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος οφείλουμε ωστόσο ως κοινωνία να την αλλάξουμε και να λάβουμε μέτρα ως πολίτες και κατά συνέπεια ως κράτος για την σωστή εκπαίδευση και την λήξη μέτρων και δράσεων προς τη σωστή κατεύθυνση. Περιστατικά άλλωστε προκύπτουν σε καθημερινή βάση κι όλοι μας, γονείς, εκπαιδευτικοί απλοί άνθρωποι οφείλουμε να δράσουμε και να μην επαναπαυόμαστε …στην ιδέα ότι δεν θα τύχει σε μας!
Υποχρεωτική θα όφειλε να είναι η γνώση βασικών έστω πρώτων βοηθειών από στελέχη των εκπαιδευτικών, σωμάτων ασφαλείας, δημοσίων υπαλλήλων κα. Στο κομμάτι της καθημερινότητας και στην χρησιμότητα γνώσης πρώτων βοηθειών στάθηκε ο Χρήστος Κεής λέγοντας «…ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστούν! Η γνώση που έχουμε δεν είναι μόνο για υπηρεσιακή χρήση. Οι γνώσεις που έχουμε μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινότητα μας, όπως σε πολλά τροχαία που γίνονται στην πόλη!» είπε και συνέχισε: «Στο πλαίσιο της προσπάθειά μας να εκπαιδευτούν περισσότεροι συμπολίτες μας και ειδικά στον χώρο των σχολείων, διοργανώνουμε αρκετά συχνά ημερίδες επίδειξης πρώτων βοηθειών σε σχολεία, σε συλλόγους όπου εν τάχει έχουν εκπαιδευτεί αρκετοί άνθρωποι στην αντιμετώπιση «μικρών» περιστατικών. Είναι χρήσιμες ενέργειες τις οποίες αγκαλιάζει ο κόσμος της Καλαμάτας. Όλα αυτά όμως γίνονται εθελοντικά, με καλή πρόθεση σε βάρος όμως του προσωπικού μας χρόνου.
Γενικότερα όμως θα πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχει μια παρανόηση ως προς τι είναι οι πρώτες βοήθειες. Η γενική αντίληψη είναι ότι θα βάλουμε ένα τσιρότο ή ότι θα μάθουμε κάτι απλό. Όμως οι εκπαιδεύσεις που κάνουμε εμείς είναι πολύ σημαντικές, είναι πράγματα που μπορούν να σώσουν μια ζωή.»

Όσο για την αποδοχή που τυγχάνουν οι εθελοντές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι διαφορές είναι μεγάλες! «Στην Ελλάδα ο εθελοντισμός είναι μια παρεξηγημένη έννοια και πολλοί κοιτάζουν τους εθελοντές με μισό μάτι! Αντίθετα στο εξωτερικό, επειδή έχουμε συνεργαστεί με ευρωπαϊκές χώρες κυρίως λόγω του προσφυγικού ζητήματος, έχουν διαπιστώσει πως και όσον αφορά τη στήριξη του κράτους, αλλά και οι πολίτες έχουν εξυψώσει τον εθελοντισμό ως ένα υπέρτατο προσόν ενώ θεωρείται και ως προσόν εύρεσης εργασίας!» σχολίασε σχετικά είπε ο κ. Μπάλτας και συνέχισε «Στην Ελλάδα ο εθελοντισμός δυστυχώς είναι ακόμη σε μειονεκτική θέση. Για παράδειγμα κι επανέρχομαι στο προσφυγικό ζήτημα στην Μυτιλήνη, όπου μέσα στο πλαίσιο βοήθειας όλων αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων επιχείρησαν περίπου 86 ΜΚΟ, εθελοντικές διοργανώσεις, το κακό είναι ότι οι περισσότερες από αυτές είχαν κάποιο όφελος και σκοπό (π.χ. επιδοτούμενα προγράμματα) που σπίλωσαν την όλη προσπάθεια με αποτέλεσμα και κάποιοι από εμάς που βρέθηκαν εκεί να νοιώσουμε πως μας αντιμετωπίζουν ως καιροσκόποι. Κι αυτό ως κλίμα θα πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα, να αγκαλιαστεί ο εθελοντισμός και από το κράτος. Γιατί αν δεν στηριχθούν, τότε δεν θα υπάρχει αύριο στον εθελοντισμό…»

Συνεχή εκπαίδευση στην Ελλάδα και το
εξωτερικό, με σκοπό την εγρήγορση

Μεγάλο ρόλο στην καλύτερη και ουσιαστικότερη παροχή βοήθειας είναι η εκπαίδευση των μελών της Ε.Ο.Δ. μέσα από τη συνεχή ενημέρωση και βελτίωση των ικανοτήτων τους σε επιχειρήσεις διάσωσης τόσο από ξηράς όσο και από θάλασσα.
Η εκπαίδευση που πρόσφατα συνεχίστηκε στη Νορβηγία με το πέμπτο κατά σειρά εκπαιδευτικό σεμινάριο, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης υποστήριξης στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας και την Νορβηγική οργάνωση για τη θαλάσσια διάσωση RS.
Συγκεκριμένα, η Νορβηγική RS (Redningsselskapet) πραγματοποίησε εβδομαδιαία σεμινάρια για 15 περίπου εθελοντές της ΕΟΔ πανελλαδικά κάθε φορά, πάνω στη διάσωση στο υγρό στοιχείο. Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι μετέβησαν σε εγκαταστάσεις της RS στο Όσλο και νοτιότερα στο Horten, όπου μέσα από θεωρία και κυρίως πρακτική στα κρύα νερά της Βόρειας Θάλασσας απέκτησαν πολύ σημαντικά εφόδια “εκμεταλλευόμενοι” την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία ενός λαού που σαν και εμάς έχει συνδυάσει τη ζωή του με το θαλάσσιο στοιχείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το κόστος εκπαίδευσης και φιλοξενίας για κάθε άτομο ξεχωριστά, κόστισε στο νορβηγικό κράτος περίπου 5.000 €. Επίσης σημαντικό για τη Μεσσηνία, είναι ότι από το παράρτημά μας επιλέχτηκαν να εκπαιδευτούν 3 άτομα, και συγκεκριμένα ο Μπάλτας Θανάσης (Πρόεδρος Ε.Ο.Δ. Μεσσηνίας), Κεής Χρήστος και Καπετανέας Ματθαίος. Η επιλογή αυτή έγινε, καθώς η Μεσσηνία απέδειξε έμπρακτα τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα “ΑΙΓΕΑΣ” της ΕΟΔ, για την παροχή βοήθειας στη διάσωση συνανθρώπων μας στις προσφυγικές ροές από την Τουρκία στα νησιά της Ελλάδας.
ellhnikh-omada-diasoshs-5Σε τοπικό επίπεδο, τον Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα με επιτυχία το πιο νευραλγικό κομμάτι της βασικής εκπαίδευσης των νέων μελών της Ε.Ο.Δ. των παραρτημάτων Μεσσηνίας και Ηλείας και άπαντες δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με σε μελλοντικές επιχειρήσεις επιδιώκοντας βεβαίως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
«Υπάρχουν τρία βασικά στάδια εκπαίδευσης. Το υπό εκπαίδευση νέο μέλος μετά από ένα χρόνο κι αφού ολοκληρώσει την βασική εκπαίδευση, μετονομάζεται σε δόκιμο μέλος και μετά την πάροδο 1μιση έτους και πληρώντας ορισμένες προδιαγραφές κι αφού διαπιστωθεί σε ποιο τομέα δύναται να προσφέρει στο μέγιστο βαθμό, αναβαθμίζεται σε τακτικό μέλος αποκτώντας παράλληλα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι!» μας εξήγησε ο κ. Μπάλτας ο οποίος σε λίγους μήνες μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του νυν Δ.Σ. (7μελες) ολοκληρώνουν την δεύτερη θητεία τους στην Ε.Ο.Δ. Μεσσηνίας και θέτουν εαυτούς εκ νέου στην εκλογική διαδικασία προσκαλώντας περισσότερο κόσμο να συμμετέχει με όποιο τρόπο επιθυμεί στην ομάδα και να λάβει δράση!
«Χρόνο με το χρόνο υπάρχει μια αναγνώριση αλλά λόγω δυο παραγόντων, πρώτα λόγω της κρίσης που βιώνουμε όλοι και όπου ο καθένας μας θα πρέπει να έχει ξεπεράσει τις προσωπικές του αδυναμίες και να μπορεί να προσφέρει και δεύτερον η περιοχή μας σαν προορισμός έχει πολλές ομορφιές τις οποίες μπορεί να επισκεφθεί κάποιος, είναι δυο ανασταλτικοί παράγοντες που δεν αφήνουν έναν νέο να έρθει και να αφοσιωθεί στο έργο που απαιτείται για να είναι κάποιος εθελοντής με την έννοια που θέλουμε εμείς. Πολλοί μπορούν να έρθουν επειδή τους αρέσει εξωτερικά μια εικόνα, μια στολή, αλλά αν κάποιος δεν έχει το αίσθημα της προσφοράς, της αλληλοβοήθειας μπορεί να απογοητευτεί από την πρώτη εικόνα και να αποδειχθεί κάτι κουραστικό καταλήγοντας να προτιμήσει αντί αυτού ένα χόμπι! Εδώ δεν κάνουμε χόμπι, είναι κατά κάποιο τρόπο ένα λειτούργημα…»
Δυο κυρίες, δυο μάχιμες εθελόντριες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μεσσηνίας η κα Κελεπούρη και η νεαρή Τριάντου μίλησαν στη «Φ» για την απόφασή τους να λάβουν δράση και να εκπαιδευτούν, εξηγώντας πως το κίνητρο ήταν η έμφυτη ανάγκη τους να τείνουν χείρα βοηθείας «Ήθελα να γνωρίζω σε περίπτωση που μου τύχαινε κάποιο περιστατικό, τι πρέπει να κάνω. Υπάρχουν κι άλλα παιδιά στον περίγυρό μου που επιθυμούν να μάθουν και αντιμετωπίζουν τον εθελοντισμό αρκετά θετικά.»
Από τη μεριά της η κα Κελεπούρη είπε : «Η ιδέα του εθελοντισμού ήταν πολλή μεγάλη. Πάντα ήθελα να είμαι εθελόντρια, να ξέρω πρώτες βοήθειας για εμένα και τους δικούς μου ανθρώπους και γιατί έχει τύχει να βρεθώ σε τροχαία και δεν μπορούσα να βοηθήσω. Δεν ένοιωσα χρήσιμη και αυτό με πόνεσε γιατί ενδεχομένως να είχα βοηθήσει στη σωτηρία μιας ζωής. Γνώρισα τα παιδιά της ομάδας και το πολύ καλό έργο που προσφέρουν, άδραξα την ευκαιρία και το θεώρησα ως υποχρέωσή μου να έρθω και να στηρίξω όπως πιστεύω πως όλοι πρέπει να στηρίζουμε τέτοιες ομάδες και να γνωρίζουμε βασικές πρώτες βοήθειες. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στον εργασιακό ή οικογενειακό μας χώρο, στην αθλητική μας ζωή, όλοι πρέπει να είμαστε «μάχιμοι» και η λήψη τέτοιων πρωτοβουλιών σε ατομικό επίπεδο και γιατί το κράτος δεν προνοεί είναι ένας λόγος παραπάνω.»
Για όσους επιθυμούν να φορέσουν την «κόκκινη στολή» και να ενταχθούν στην ομάδα της ΕΟΔ Μεσσηνίας θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός. Μια υγιή φυσική κατάσταση είναι επιθυμητή όχι όμως και απαραίτητη καθώς υπάρχουν πολλοί τομείς προσφοράς. Απαραίτητο ωστόσο κρίνεται το αίσθημα ανιδιοτελούς προσφοράς.
«Η προσφορά δεν χρειάζεται να είναι μόνο στο εξωτερικό πεδίο δράσης. Εξίσου σημαντική είναι η γραμματειακή υποστήριξη, οι διαχειριστικές εργασίες καθώς έχουμε επαφές με πάρα πολλές υπηρεσίες κα μια διαρκής υποχρέωση επικοινωνίας και προγραμματισμού, όπως βεβαίως και οι τηλεπικοινωνίες. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα, το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση!» συμπλήρωσε ο Θανάσης Θωμόπουλος.

Ο πρώτος Σκύλος Έρευνας στη Μεσσηνία:
ο «Σαμ» στην υπηρεσία των πολιτών!

Νέο μέλος της «οικογένειας» του τοπικού παραρτήματος είναι ο «Σαμ»! ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, στο Messinia House ” dog training club”, με χειριστή τον εθελοντή Γιάννη Τριάντο, προετοιμάζεται εδώ και αρκετούς μήνες να λάβει δράση! Το Τμήμα Σκύλων Έρευνας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ιδρύθηκε για την ενίσχυση των υπολοίπων τμημάτων στην έρευνα αγνοουμένων. Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι συνδράμουν στην εύρεση εγκλωβισμένων θυμάτων μετά από καταστροφικό σεισμό, ανιχνεύουν επιζήσαντες στο χιόνι μετά από χιονοστιβάδα ή εντοπίζουν αγνοουμένους σε ανοιχτές περιοχές.

Ο Γιάννης Τριάντος είναι ο χειριστής του «Σάμ», του πρώτου Σκύλου Έρευνας στη Μεσσηνία, ο οποίος ήδη συμμετείχε με επιτυχία στην επιχείρηση εντοπισμού του 77χρονου αγνοούμενου

Ο Γιάννης Τριάντος είναι ο χειριστής του «Σάμ», του πρώτου Σκύλου Έρευνας στη Μεσσηνία, ο οποίος ήδη συμμετείχε με επιτυχία στην επιχείρηση εντοπισμού του 77χρονου αγνοούμενου

Το Τμήμα Σκύλων Έρευνας ιδρύθηκε το 2002 και πλέον λειτουργεί στα περισσότερα, αν όχι όλα τα παραρτήματα της Ε.Ο.Δ.
Ο πρώτος σκύλος διάσωσης στην Καλαμάτα, ο «Σαμ» αν και μόλις 9μιση μηνών κουτάβι και υπό εκπαίδευση ακόμη, βοήθησε με αρκετή επιτυχία στην πρόσφατη επιχείρηση αναζήτησης και εντοπισμό του 77χρονου στην Καλαμάτα!
«Τα σκυλιά είναι η μεγάλη μου αγάπη και ότι έμαθα πως υπάρχουν τμήματα έρευνας στην ΕΟΔ έσπευσα να συμμετέχω. Ο «Σαμ» είναι ράτσα Malinois, βέλγικος ποιμενικός. Είναι σκυλιά εργασίας και είναι ιδανική περίπτωση σκύλου για το τμήμα μας» μας εξήγησε αρχικά ο χειριστής και ιδιοκτήτης του «Σαμ» Γιάννης Τριάντος, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει θετική εξέλιξη και πρόοδο στην εκπαίδευσή του, κι αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη συμμετοχή του στην αναζήτηση του ηλικιωμένου.
«Ο «Σαμ» είναι 9μιση μηνών και εκπαιδεύεται τους τελευταίους 5μιση μήνες! Έχει εκπαιδευτεί στην έρευνα σε ανοιχτό πεδίο και σιγά σιγά θα προχωρήσουμε σε κλειστούς χώρους. Τα ερεθίσματα που του δίνουμε για να μάθει, είναι μέσα από παιχνίδι με μπαλάκι να εντοπίζει οσμές. Έχουμε φτάσει σε σημείο να ανιχνεύει ακούραστα για διάστημα 20λεπτών, γεγονός πολύ σημαντικό και σιγά σιγά θα αυξήσουμε τη χρονική διάρκεια.
Όσες εκπαιδεύσεις έχουμε κάνει με τη συμμετοχή συναδέλφων εθελοντών έχουμε 100% επιτυχία. Ευελπιστούμε ακόμη καλύτερα στην πορεία. Δοκιμάζουμε την αδελφή του «Σάμ» την οποία θα αναλάβει άλλο χειριστή, γεγονός που θα προσφέρει λύσεις σε παράλληλες επιχειρήσεις.»

Το κόστος συντήρησης του σκύλου βαραίνει αποκλειστικά και μόνον τον χειριστή του, κι εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως στις μέρες μας δεν είναι εύκολο. Το βάρος είναι μεγάλο και η σωστή διατροφή και διαβίωση του σκύλου συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις του στο πεδίο δράσης.

Προσφορές σε ιατροφαρμακευτικό υλικό
Η ομάδα δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση κι όπως αντιλαμβάνεται κανείς οι προσφορές σπανίζουν οι ανάγκες όμως πληθαίνουν.
Ένα πακέτο γάντια, γάζες και αντισηπτικό είναι τα εργαλεία των εθελοντών, όσα περιέχονται στο φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες και περίθαλψη ατόμων.
Η Ε.Ο.Δ. ως μη κυβερνητική οργάνωση κατορθώνει να καλύπτει με ιδίους πόρους τις ανάγκες της σε εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικό υλικό, δεχόμενη χορηγίες και προσφορές συμπολιτών μας σε υλικοτεχνική υποδομή και όχι χρηματική απολαβή και όποτε αυτές είναι εφικτές ελέω κρίσης! ellhnikh-omada-diasoshs-6
Κάθε πολίτης που έχει την δυνατότητα και τη βούληση να συνδράμει στην προσπάθεια της ΕΟΔ Μεσσηνίας, θα πρέπει να γνωρίζει, ότι μέσω της ενέργειας του αυτής, θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό το έργο της , προσφέροντας σημαντικά στο κοινωνικό σύνολο.
Όσοι το επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη του παραρτήματος Καλαμάτας ηλεκτρονικά επισκεπτόμενοι την σελίδα «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Μεσσηνίας» στο facebook καθώς επίσης messinia@hrt.org.gr και http://www.hrtmessinias.weebly.com/.

Σίσσυ Τριάντου

ellhnikh-omada-diasoshs-7

ellhnikh-omada-diasoshs-10

ellhnikh-omada-diasoshs-9

ellhnikh-omada-diasoshs-11

Leave a Reply