ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ελλάδα καθ’ οδόν προς το Πάσχα με την κρίση να πρωταγωνιστεί

0

«ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ μήνες η χώρα έχει μπει ξανά στη δίνη της ύφεσης. Οι πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν ενταθεί λόγω της μεγάλης εκροής καταθέσεων και της έκρηξης των «κόκκινων» δανείων.
Η ΑΓΟΡΑ στενάζει από τη μείωση της ζήτησης, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα κάτω των 500 ευρώ και οι επενδυτές αποχωρούν με κάθε τρόπο αποδυναμώνοντας πλήρως τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.
Η ΕΛΛΑΔΑ βρίσκεται πολύ κοντά στο να χαρακτηριστεί ως αποτυχημένο κράτος («Failed State»), όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει απολύτως τίποτα. Απλά είναι ένα βήμα πριν από την πλήρη διάλυση. Και όλα αυτά στο όνομα μιας υποτιθέμενης σκληρής διαπραγμάτευσης, που, στην πραγματικότητα, γίνεται για το τίποτα.
ΑΝΤΙ η κυβέρνηση να φροντίσει να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση χωρίς βαριά μέτρα, ολιγώρησε χαρακτηριστικά, αφήνοντας το θέμα να σέρνεται επί μήνες, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις των δανειστών διαρκώς να αυξάνονται.
ΕΤΣΙ, ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ των δανειστών τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί, με επιτακτικό μάλιστα τρόπο, οι μειώσεις των συντάξεων, μέσω της κατάργησης της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς και για τους νυν συνταξιούχους, καθώς επίσης η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος μέσα από την περικοπή του αφορολόγητου ορίου.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, η επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει στο απυρόβλητο το πελατειακό κράτος, διογκώνοντας μάλιστα τις δημόσιες δαπάνες με κομματικούς διορισμούς και «χρυσές» αμοιβές σε μετακλητούς και στελέχη νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα, έριξε τα βάρη της «προσαρμογής» στους φόρους. Δημιουργώντας, με τον τρόπο αυτό, ένα ασφυκτικό τοπίο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι η χώρα είναι ακυβέρνητη. Γιατί κανείς από την κυβέρνηση δεν θέλει να λάβει αποφάσεις. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα είναι καλές για τους πολλούς και όχι για το κομματικό κράτος.
Ο ΧΡΟΝΟΣ για την κυβέρνηση έχει λιγοστέψει. Δυστυχώς όμως και για την Ελλάδα. Με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα διατηρηθεί στην καρέκλα της εξουσίας, δεν έχουμε πλέον καμία διεθνή συμμαχία. Η Ευρώπη έχει κουραστεί να ασχολείται χωρίς αποτέλεσμα με τα τερτίπια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΑΝ ΧΑΘΟΥΝ και τα χρονικά ορόσημα του Μαΐου για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο της χώρας, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η Ελλάδα θα μπει και πάλι σε μια μεγάλη περιπέτεια».
***
ΚΥΡΙΟ άρθρο στον Κυριακάτικο «Ελεύθερο Τύπο» που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω της δυσχερούς θέσης που έχει περιέλθει για άλλη μια φορά η οικονομία της.
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ εν ολίγοις είναι «στριμόκωλα» όπως θα λέγαμε λαϊκιστί, χωρίς ωστόσο καμία διάθεση λαϊκισμού.
ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά η κυβερνητική πλευρά φαίνεται να τυρβάζει περί άλλων τινών ενώ συγχρόνως εγκαινιάζει έργα με κάθε ευκαιρία και επιμένει πως η συμφωνία οσονούπω κλείνει.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ διαφωνεί βέβαια και λέει τα δικά της, ενώ οι πολίτες δυσπιστούν και δυσφορούν προς κάθε πλευρά όσο και αν τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν συνεχές και σταθερό προβάδισμα στη ΝΔ.
ΟΥΤΕ ψύλλος στον κόρφος της για τη ΝΔ αν έρθει πρώτο κόμμα, που θα είναι όπως δείχνουν τα πράγματα, και κληθεί να εφαρμόσει όσα τώρα εγκρίνονται.
ΑΛΛΑ ας μη χαλάσουμε τη διάθεσή μας πασχαλιάτικα και ας χαρούμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτές τις άγιες στην ομορφιά της ιερότητας τους ημέρες.
ΠΑΣΧΑ είναι και η άνοιξη γύρω μας οργιάζει από χρώματα κι αρώματα.
ΟΣΟ για τους επισκέπτες έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν.
ΟΣΟ για την πληρότητα των καταλυμάτων είναι δεδομένη, αλλά ας μην επαιρόμαστε εν Καλάμαις περί αυτών.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να σκεφτούμε πως όσα υπάρχουν είναι λίγα πλέον, ενώ οι ανάγκες για φιλοξενία συνεχώς μεγαλώνουν όπως διαπιστώνουν πια και οι πλέον αδαείς περί των τουριστικών.
ΚΑΛΟ Σαββατοκύριακο και καλή ανάσταση να έχουμε.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply