ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φεστιβάλ Αρχαιολογικών – Ιστορικών Ντοκιμαντέρ με σημαντικές προβολές στην Καλαμάτα

0

ΑΠΟ 19-22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ των ετήσιων δραστηριοτήτων του και μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας διοργανώνει ένα τετραήμερο προβολών αρχαιολογικών και ιστορικών ντοκιμαντέρ από τις 19 έως τις 22 Απριλίου 2017.petra-ruins-jordan-day-13-xl
Θα προβληθούν 14 βραβευμένα ντοκιμαντέρ και η όλη δραστηριότητα συνδιοργανώνεται με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Οι ταινίες που θα προβληθούν ξεχώρισαν στην 9η και 10η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.
Επιλεγμένα ντοκιμαντέρ θα «ταξιδέψουν» σε σχολεία εκτός Καλαμάτας, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία μετακίνησης που αντιμετωπίζουν οι διευθυντές των σχολικών συγκροτημάτων.
Οι προβολές θα γίνουν στο Αμφιθέατρο Αλ. Κουμουνδούρος την Τετάρτη 19, Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Απριλίου, ενώ την Πέμπτη 20 Απριλίου θα γίνουν δύο ειδικές προβολές στο πολιτιστικό στέκι “Μπουκαδούρα” στο πάρκο του Λιμενικού Ταμείου.
capture-decran-2016-01-25-a-11-58-06-1024x576
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
• Ωρα 6 μ.μ.: Δώδεκα κανό (Αυστραλία, 2008, 66′).Σκηνοθεσία: Molly Reynolds
Aυτή η ιδιαίτερα καλλιτεχνική και ποιητική ταινία, σκιαγραφεί το πορτρέτο του λαού, της ιστορίας, του πολιτισμού και της γης των ιθαγενών Γιόλνγκου, που ζουν στον βάλτο Aραφούρα, στη νότια Aυστραλία. Oι δημιουργοί της ταινίας κινούνται γύρω από δώδεκα θέματα-κλειδιά. Aυτές οι ενότητες, ποιητικές από τη φύση τους, με δυνατές και συχνά αιθέριες εικόνες, συνοδεύονται από λέξεις που προέρχονται από ιστορίες και μύθους των ιθαγενών. Βραβείο σκηνοθεσίας, βραβείο πρωτοτυπίας.
• Ωρα 7.05 μ.μ.: Η Βενετία και το πλοίο-φάντασμα (Γαλλία, 2006, 52′). Σκηνοθεσία: Maurice Ribiere, Marco Visalberghi
Ο Μάρκο ντ’ Αγκοστίνο είναι υπεύθυνος των αρχαιολογικών ερευνών στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Στις 20 Ιουνίου 2001, εντόπισε σε βάθος 8 μέτρων, ένα ναυάγιο που θα μπορούσε να είναι μια γαλέρα, το εμβληματικό πλοίο της Δημοκρατίας της Βενετίας, την εποχή που έλεγχε το εμπόριο ειδών πολυτελείας από την μακρινή Ανατολή ως την Δύση. Η ιστορία αυτών των μοναδικών ανασκαφών σε ολόκληρη την περιοχή της λιμνοθάλασσας θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ξανά τους τρεις χρυσούς αιώνες της «Γαληνοτάτης». Βραβείο σκηνοθεσίας.%ce%b1%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b1
• Ώρα 8 μ.μ.: Όταν οι Αιγύπτιοι διέπλευσαν την Ερυθρά θάλασσα (Γαλλία, 2009, 92′). Σκηνοθεσία: Stephane Begoin
Η ιστορία μιας εξαιρετικής ανθρώπινης και επιστημονικής περιπέτειας που μας μεταφέρει στον κόσμο των Aιγυπτίων, 3.500 χρόνια πριν.
Στους τοίχους του ναού Ντέιρ ελ-Μπάχρι στο Λούξορ, μια ανάγλυφη παράσταση έχει εξάψει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των Αιγυπτιολόγων. Απεικονίζει πέντε πλοία που ανοίγουν πανιά για τη μακρινή χώρα της Πουντ, με διαταγή της βασίλισσάς τους, της πανίσχυρης Χατσεπσούτ. Ήταν άραγε οι Αιγύπτιοι ένας μεγάλος ναυτικός λαός;
Mια ομάδα αρχαιολόγων αποφασίζει να εξακριβώσει αυτή τη θεωρία, κατασκευάζοντας ένα πλοίο πανομοιότυπο με εκείνα που είχαν κατασκευάσει οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Βραβείο σκηνοθεσίας, Μεγάλο βραβείο κριτικής επιτροπής.
• Ώρα 10 μ.μ.: Τα μυστικά των Νάσκα (Γερμανία, 2009, 52′). Σκηνοθεσία: Michael Kaschner
Οι Γραμμές των Νάσκα στο νότιο Περού είναι γιγάντιες μορφές χαραγμένες στο έδαφος, που απεικονίζουν μυθικά πλάσματα, ζώα και γεωμετρικά σχήματα. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος έχουν πλάτος 200 μέτρα. Για πολλά χρόνια οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν τη σημασία τους.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις τελευταίες έρευνες, που αποκαλύπτουν πως η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι τα σχέδια αυτά χαράχθηκαν για να εξευμενίσουν τους θεούς και να τους παρακαλέσουν να στείλουν βροχή. Eίναι μάρτυρες μιας κλιματικής αλλαγής που μετέτρεψε μια άλλοτε γόνιμη περιοχή σε έρημο. ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

15-hagiasophia_exterieurzed_providence-pictures-1024x630

222 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply