ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι προβλέπει νέος Νόμος για τους δασικούς χάρτες!

0

Οριστική λύση για αγρότες, που καλλιεργούν δασωμένους αγρούς και δεν κατείχαν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας, φέρνει ο νέος Nόμος Φάμελλου για τους δασικούς χάρτες. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια να επιλυθεί ένα πρόβλημα δεκαετιών, καθώς ο νέος Νόμος, περιλαμβάνει ευεργετικές διατάξεις, κυρίως για αγρότες που κατέχουν κληροτεμάχια και ταλαιπωρήθηκαν επί δεκαετίες στα δικαστήρια. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης εξαγοράς ή χρήσης αγρών, καθώς οι παραγωγοί ήταν σε μόνιμη αντιπαλότητα με τα δασαρχεία για το συγκεκριμένο θέμα.

ΤΑ ΣΥΝ ΤΟΥ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Το Νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων βάζει φρένο στις καταπατήσεις, ενώ αποδέχεται ότι πρέπει να υπάρξουν οριστικές λύσεις στην αλλαγή χρήσης γης, πριν το 1975 και προβλέπει, χαράτσια, που είναι μειωμένα, αλλά υπαρκτά, όπου δεν υπάρχουν ισχυροί τίτλοι ιδιοκτησίας και όπου οι Δήμοι, για λόγους πραγματικούς ή εξαιτίας κωλυσιεργίας, δεν έχουν προσδιορίσει επακριβώς τις οικιστικές πυκνώσεις.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ
ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλλουν όλοι όσοι θεωρούν ότι θίγονται, μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη της περιοχής καθώς και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, ξενοδόχοι, επιχειρηματίες κ.ά., αλλά και ιδιώτες, των οποίων η περιουσία, τα σπίτια, τα χωράφια, τα βοσκοτόπια, τα ξενοδοχεία τους είναι με τις αεροφωτογραφίες του 1945, εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και δεν έχουν καταγραφεί σωστά, κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Όσοι θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα με τα χωράφια τους, απευθύνονται στα Δασαρχεία, καθώς με τον νέο Νόμο προβλέπεται συγκρότηση Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων. Ενδέχεται να χρειαστεί να ενημερωθούν και από τον Δήμο τους, εάν έχουν σταλεί οι οικιστικές πυκνώσεις, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα πρέπει να είναι οι αγρότες που δεν επιδοτούνται, αλλά τα χωράφια ή οι κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ενδέχεται να χαρακτηρίζονται δασικά.

ΣΠΡΙΝΤ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες που πρέπει να τρέξουν είναι κυρίως οι Μεσσήνιοι, καθώς εδώ οι δασικοί χάρτες, αναρτήθηκαν γρήγορα και οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές μέχρι τον Ιούνιο.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΕΛΟΣ

Μεγάλο κεφάλαιο, παραμένει το μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στα λάθη που δεν προέρχονται από τους αγρότες ή τους πολίτες, για το ποιοι θα εξαιρεθούν από το τέλος αντιρρήσεων. Αυτοί που σίγουρα δε θα πληρώσουν, είναι όσοι έχουν αγροτεμάχια, που απεικονίζονται και το 1945 και σήμερα, ως αγροτικά, ενώ εύλογη παράταση ενός έτους θα υπάρξει για όσους δηλώνουν τα χωράφια τους στο ΟΣΔΕ. Για αναδασωτέες περιοχές, εφόσον δεν είχε εξαιρεθεί η αγροτική γη, καθώς υπήρξαν λανθασμένα στοιχεία, καλό θα είναι να απευθύνονται, προτού καταθέσουν οποιαδήποτε αίτηση, στα Δασαρχεία.

ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ
ΕΚΧΕΡΣΩΜΕΝΟ ΑΓΡΟ
Το τέλος χρήσης ή εξαγοράς εξαρτάται και προσδιορίζεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία. Επίσης, αυτό εξαρτάται από το εάν πρόκειται για εκχερσωμένο αγρό πριν το 1975 ή όχι. Με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, έπρεπε να πληρωθεί το 1/3 της εμπορικής αντικειμενικής αξίας, με τις τωρινές ρυθμίσεις, όποιος έχει εκχερσωμένο αγρό, πριν το 1975, καλείται να πληρώσει το ¼ για τέλος εξαγοράς σε 100 δόσεις, με τίμημα όχι λιγότερο των 30 ευρώ. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι συμβαίνει με όσους έχουν κάνει αλλαγή χρήσης και τι τίμημα θα πληρώσουν.

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΧΡΗΣΗ

Ως προς τα σχέδια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Μανώλη Φάμελλο, οι πολίτες μπορούν με βεβαίωση των Υπηρεσιών Δόμησης, να κάνουν ατελώς δήλωση, εάν είναι εντός οικισμών, συνεπώς να μην ανακύψει κανένα θέμα εμπλοκής με τον δασικό χαρακτηρισμό.

Leave a Reply