ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για τον Καζαντζάκη

0

ΕΤΟΣ Καζαντζάκη το 2017 με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατό του και βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά στο φαινόμενο της «Καζαντζακολαγνείας» που έτσι κι αλλιώς έχει πάρει προ πολλού ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΩ ωστόσο αυτούς που πραγματικά πίστεψαν και πιστεύουν στα όσα έγραψε ο Καζαντζάκης και παρακαλώ αγνοήστε αυτή μου την αναφορά.

ΕΤΣΙ κι αλλιώς ο Καζαντζάκης με το έργο του, έχει κερδίσει την καταξίωση πέρα από οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν εδώ και χρόνια και αν αυτή η καταξίωση δεν αλλάζει.

ΑΝΑΦΟΡΑ στο Καζαντζάκη από τις πιο ενδιαφέρουσες μάλιστα, είναι το βιβλίο του Πίτερ Μπην «Καζαντζάκης η πολιτική του πνεύματος», από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, που πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2001.

ΚΑΘΩΣ το ξαναδιαβάζω εστιάζω την προσοχή μου στον πολιτικό Καζαντζάκη ενώ ο Μπην επιμένει ότι δεν είναι πολιτικός συγγραφέας.

ΤΕΛΙΚΑ τι είναι ο Καζαντζάκης;

ΑΚΟΜΑ και ιδιόρρυθμο κομμουνισμό του καταλόγισαν.

ΑΣ ΣΤΑΘΟΥΜΕ στις φράσεις του Μπην που έχουν νομίζω ιδιαίτερη σημασία.

***

«ΤΟΝ Καζαντζάκη πρέπει να το δει κανείς στην ολότητα του. Οι πολιτικές του τοποθετήσεις προέρχονται από τη θρησκευτική του αναζήτηση, η θρησκευτική του αναζήτηση από τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ του είναι η συνέχεια του αισθητισμού του, ο κομμουνισμός του η συνέχεια του εθνικισμού του, ο αντικομμουνισμός του η συνέχεια των ίδιων των συστατικών που δημιούργησαν τον κομμουνισμό του».

***

ΑΥΤΑ από τον Μπην για τον Καζαντζάκη, που τελικά μάλλον επιβεβαιώνουν την άποψη ότι ο Καζαντζάκης είναι με τον τρόπο του πολιτικός συγγραφέας, παρά ότι δεν είναι.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση πάντως δεν είναι συμβατικός ο πολιτικός του λόγος.

ΜΙΑ ΚΑΛΗ γεύση από το Καζαντζακικό έργο θα πάρουν και όσοι παρακολουθήσουν σήμερα και αύριο στο ΔΗΠΕΘΕΚ την παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο».

Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ έχει πολλά ακόμα να πει με το έργο του, αν αποφασίσουμε να τον προσεγγίσουμε με νέους τρόπους.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply