ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ρύθμιση για απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η κυβέρνηση το καλοκαίρι!

0

Την απλή αναλογική στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, προτίθεται να καθιερώσει η κυβέρνηση, που θα προωθήσει μέσα στο καλοκαίρι νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο αλλαγών του «Καλλικράτη».
Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές (θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση), το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των διατάξεων για την απλή αναλογική και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.
Η απλή αναλογική και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών, όπως αναφέρει το «Έθνος». Κάτι που αποφεύχθηκε στην αναμέτρηση του 2014 -λόγω εσωκομματικών ισορροπιών- στερώντας τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ την επικράτηση σε σημαντικούς δήμους και περιφέρειες. Οι εκλογές στους δήμους το 2019 αποτελούν, άλλωστε, τις πρώτες προγραμματισμένες κάλπες στη χώρα και αποτελούν ορόσημο για το Μαξίμου.
Πρακτικά, η ισχύς του συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στέλνει στον δεύτερο γύρο τους δύο πρώτους σε ποσοστά υποψηφίους, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1.
Η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο εστιάζεται στην προοπτική να αναπτυχθούν εγκαίρως αυτοδιοικητικές συμμαχίες, ικανές να εξασφαλίσουν «προοδευτικό πρόσημο» στους δήμους και τις περιφέρειες.
Ανώτερος παράγων του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης θα κατατεθεί περί τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και θα ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, από τη Μαδρίτη που βρίσκεται εκπροσωπώντας την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πόλεων και Περιφερειών, δήλωσε μεταξύ άλλων για τις δηλώσεις του υπουργού:

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΚΕΔΕ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ

“Τα όσα φέρεται να δήλωσε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, σχετικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019, επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή. Το μόνο φαίνεται που νοιάζει τον κ. Σκουρλέτη (και προφανώς την κυβέρνηση) είναι η εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων κι όχι η ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
Μιλά για προώθηση δήθεν συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο κι αποκρύπτει το γεγονός ότι πίσω από αυτό το μοντέλο, ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας των Δήμων και των συναλλαγών πίσω από κλειστές πόρτες. Γιατί σε άλλες χώρες που εφαρμόζεται η απλή αναλογική στους Δήμους, έχουν θεσπιστεί ασφαλιστικές δικλείδες κι έχουν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στους δημάρχους, που αποτρέπουν την ακυβερνησία σε τοπικό επίπεδο. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Σε όλο το ρεπορτάζ για το μόνο που μιλά ο υπουργός είναι ο τρόπος εκλογής των δημάρχων, κι όχι με ποιον τρόπο θα βελτιωθεί η λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στον πολιτικό λόγο του δεν υπάρχει καμία αναφορά στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, στις νέες αρμοδιότητες που θα δοθούν στους Δήμους, στο προσωπικό των ΟΤΑ.

Είναι αδιανόητο όταν σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο το νέο μοντέλο κρατικής λειτουργίας προβλέπει μεταβίβαση πόρων κι αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία προς τα κάτω, προς την αυτοδιοίκηση, στην Ελλάδα να προκρίνεται η λειτουργία ενός κράτους στο “μοντέλο Μαδούρο”».
Και η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ καταλήγει: «Ας αφήσει τους επιλεκτικούς μονολόγους, τα πορίσματα επιτροπών που δεν υιοθετεί και τις διαρροές στον Τύπο κι ας έρθει να συζητήσουμε ουσιαστικά στο Δ.Σ. Της ΚΕΔΕ, η όπου άλλου επιθυμεί, για τη μεταρρύθμιση .
Έχει την ιστορική ευθύνη και ευκαιρία να συνδέσει το όνομα του με την ουσιαστική μεταρρύθμιση κι όχι με τη διάλυση της αυτοδιοίκησης. Μην επιτρέψει ιδεολογικές εμμονές η μικροπολιτικές σκοπιμότητες να ακυρώσουν την ευκαιρία αυτή».

Leave a Reply