ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το τέρας της ανεργίας, οι παρενέργειες της κρίσης κ.ά.

0

ΠΟΣΟ θλιβερά μονότονη μπορεί να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας κάθε μέρα εκλογές… Πόση κουτοπονηριά μπορεί να κρύβει η «στρατηγική» της να ζητά ή να περιμένει από τους βουλευτές της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων – όχι όμως και από τους βουλευτές της – να ψηφίσουν τα μνημονιακά μέτρα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ είναι απλή, απλούστατη, είναι το ίδιο μονότονη όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρώην ΠαΣοΚ όσο βρισκόταν ή όταν βρέθηκαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα αποδεικνύει καθημερινά, για πολλοστή φορά, ότι ο πρώτος στόχος είναι η εξουσία με όποιο κόστος κι αν αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την ίδια τη χώρα.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ύστερα από μία επταετία μνημονίων, θα είχε βρεθεί κοινός τόπος και τις μνημονιακές υποχρεώσεις να τηρήσουμε, αφού ούτως ή άλλως ζούμε με τα δάνεια των εταίρων, και η χώρα να αποκτήσει σχέδιο για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη που είναι και η μοναδική ασφαλής οδός για να ξεπεράσουμε τη μεγάλη ύφεση.

ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες χτύπησε ταυτόχρονα ή και πριν από εμάς η κρίση και βρέθηκαν στη «δαγκάνα» των μνημονίων. Η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία. Με αυτές, δυστυχώς, τις διαπιστώσεις ο νους μας έρχεται στο μεγάλο κοινωνικό στρώμα των ανέργων.

ΤΟΥ ΕΝΟΣ και πλέον εκατομμυρίου συνανθρώπων, συναδέλφων, των ίδιων των παιδιών μας που αναζητούν και δεν βρίσκουν εργασία, που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

ΜΑΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ το γεγονός – κι αυτό έπρεπε να απασχολεί σοβαρά όλα τα κόμματα – ότι 450.000 νέοι επιστήμονες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μετανάστευσαν για να αναζητήσουν εργασία και να χτίσουν το μέλλον τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ, ακόμη και στις αραβικές χώρες.

ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ τους ανθρώπους και, το κυριότερο, στη νέα γενιά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν – κατ’ ελάχιστο – να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη και σε μέτρα στήριξης των νέων επιστημόνων, όπως το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας με 500 ευρώ τον μήνα και άλλες χρηματοδοτικές ενέσεις των επιχειρήσεων και των ΑΕΙ, ώστε να εργαστούν, να κάνουν έρευνα και να δημιουργήσουν στον τόπο τους».

***

ΜΠΡΟΣΤΑ στο αδηφάγο τέρας της ανεργίας, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και περιττά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ του Ζώη Τσώνη με τίτλο «Οι άνεργοι, οι νέοι και τα κόμματα», δίνει μια ευκρινή και σαφώς δυσάρεστη εικόνα της πραγματικότητας που γύρω μας φτιάχνει ολοένα και πιο ασφυκτικά τον επικίνδυνο ιστό της.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ μοιάζει με αράχνη και μάλιστα δηλητηριώδη, που όσο απλώνεται ο ιστός της γίνεται θανάσιμη απειλή για το κοινωνικό σώμα που ήδη βρίσκεται σε ασθενή κατάσταση.

ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που γίνεται ολοένα πιο νοσηρή όσο μας ξεγελούν οι όποιες αισιόδοξες αναλαμπές υπάρχουν.

ΜΕΣΑ σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση η ΝΔ ακολουθεί μονότονα, θλιβερά και εκνευριστικά ό,τι έκαναν ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας συνεχώς εκλογές και εύστοχα επισημαίνεται  συνεχώς από κάθε σκεπτόμενη πλευρά εκείνων που καταλαβαίνουν πως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν θα δώσει τις λύσεις που είναι απαραίτητες για να ανακάμψει η σημερινή δυσχερής κατάσταση.

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ήδη την έβδομη χρονιά των μνημονίων και ακόμα δεν έχουμε διδαχτεί απ’ τα λάθη μας και τα επαναλαμβάνουμε με εγκληματικά νοσηρή ακρίβεια.

***

ΤΟ ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ για τα καλά στην Κυπαρισσία με τα τραγούδια του Παναγιώτη Λάλεζα, τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, όπως μας ενημέρωσε ο Γιάννης Μποζίκας που ήταν εκεί, όπως ήταν και στην Ανάσταση στην… Αγιά Σοφιά του «Μοριά» στη Χριστιανούπολη, που λειτούργησε μετά από 131 χρόνια και δικαιολογημένα θεωρήθηκε ιστορικό γεγονός.

ΠΑΝΤΩΣ το μεγάλο ραντεβού στην Κυπαρισσία είναι για τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος που γίνεται συνήθως το αδιαχώρητο, αλλά και η καθιερωμένη πια Λευκή Νύχτα τον Ιούνιο, με πολλές και ιδιαίτερες εκπλήξεις, όπως μας πληροφορεί ο πάντα ενημερωμένος Γιάννης.

ΓΙΑ την Καλαμάτα η κίνηση των ημερών ήταν τόσο καλή που δημιούργησε προσδοκίες για ακόμα καλύτερες μέρες το επόμενο διάστημα αν κρίνουμε από τα όσα είπαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης, αλλά και από την εικόνα που γενικά υπήρχε στην πόλη από τους επισκέπτες.

ΣΤΗ ΣΤΟΥΠΑ μπορεί η κίνηση να μην ήταν τελικά ιδιαίτερα έντονη, αλλά όπως και χθες έγραψα, ήδη ετοιμάζονται για τις επόμενες μέρες που έρχονται τα τσάρτερ με τους ξένους και θα γεμίσει κόσμο η περιοχή για όλο το καλοκαίρι.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ πάντως είναι ότι φέτος στη Στούπα αναβίωσε ύστερα από πολλά χρόνια τη Δευτέρα του Πάσχα το έθιμο της Δημοπρασίας με εξαιρετική απήχηση. Εύγε φίλτατοι και του χρόνου!!

Θανάσης Παντές

106 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply