ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επέτειοι της 21ης Απριλίου 1967 και άλλα θέματα

0

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ από την ημέρα που προέκυψε η 21η Απριλίου 1967 και ως εκ τούτου επέτειος και αφορμή για σκέψεις και νέες προσεγγίσεις σε ένα γεγονός που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ για την 21η Απριλίου απόψε στις 8 στο καφέ Σινέ, όπου θα μιλήσουν ο Μελέτης Μελετόπουλος και ο Αντώνης Παπαγιαννίδης ενώ συντονίζει ο Δημήτρης Καούνης.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ και το Σάββατο από το ΚΚΕ στον πολυχώρο του «Μικρόβιο- Γιώργος Βαβουλέας» στις 7.30 μ.μ. όπου θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος.

ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ με ενδιαφέρον ελπίζοντας πως θα δοθεί ευκαιρία για γόνιμη συζήτηση για μια περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας που όσο και αν έχει προσεγγιστεί όλα αυτά τα χρόνια έχει ακόμα και σήμερα πολλά αμφιλεγόμενα σημεία που κρατούν πτυχές της στο σκοτάδι και αναπάντητα ερωτήματα όπως:

ΧΩΡΙΣ την ύπαρξη παρακράτους μπορούσε να προκύψει η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967;

ΠΟΙΟΣ ο ρόλος της ΚΥΠ στο πραξικόπημα;

ΠΟΣΟ αληθινές είναι οι φήμες για συνεργασία και σε οικονομικό επίπεδο με υπηρεσίες της CIA;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ανάμεσα σε αμέτρητα άλλα, που ακόμα αναζητούν απαντήσεις.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ για την 21η Απριλίου 1967 θα γίνουν και στην Αθήνα με το συνέδριο που πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να προκύψουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα από  τις νέες προσεγγίσεις.

***

Η ΖΩΗ βέβαια δεν γίνεται να περιοριστεί σε ό,τι αφορά την επέτειο της 21ης Απριλίου κι αλίμονο αν ήταν έτσι.

Η ΖΩΗ ευτυχώς συνεχίζεται και τα γεγονότα τρέχουν στη Μεσσηνία, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

ΟΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ αλλαγές που προωθεί ο Σκουρλέτης στον «Καλλικράτη» έχει στείλει στα κεραμίδια τον Πατούλη μαζί με την ΚΕΔΕ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ σε όλη αυτή την κινητικότητα περί αυτοδιοικητικών αλλαγών είναι η δυσφορία που αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί κυρίως από κυβερνητικής πλευράς.

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ αναμένεται και η επίσημη θέση που θα κρατήσει η ΝΔ στο όλο ζήτημα. Πάντως προς το παρόν δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί αναλόγως και έτσι ο Πατούλης παίζει μόνος του και όπως φαίνεται του αρέσει ιδιαίτερα.

***

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ στην ιστοσελίδα του Δήμου η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για έργα και δράσεις μέσω της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τώρα αναμένεται η συνέχεια της όλης διαδικασίας.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ που έγινε πάντως ώσπου να φτάσουμε στην πρόταση χαρακτηρίζεται ως προσχηματικός, αφού δεν άγγιξε διεξοδικά και σε βάθος τα προβλήματα ζωτικής σημασίας που αφορούν το μέλλον της πόλης.

***

ΑΚΟΜΑ να κοπάσουν οι θριαμβολογίες για την επισκεψιμότητα στη Μεσσηνία τις ημέρες του Πάσχα.

ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ στις εκτιμήσεις του πάντως εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δημήτρης Καραλής που ζήτησε γι’ άλλη μια φορά τη συνδρομή της Περιφέρειας και των Δήμων για να αναζητηθούν νέες αγορές.

ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ όψεως είναι σωστή η θέση του κ. Καραλή αλλά ιδιαίτερα από την Περιφέρεια δεν πρέπει να έχει παράπονο.

ΕΚΕΙΝΟ που πρωτίστως επιβάλλεται είναι να ενεργοποιηθούν οργανωμένα οι άνθρωποι του τουρισμού οι οποίοι άλλωστε είναι και πλέον ενδιαφερόμενοι.

***

ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ του στον ενεργειακό τομέα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ στην οποία περιλαμβάνεται και η πώληση κατά 66% του ΑΔΜΗΕ της ΔΕΗ, το οποίο και δήλωσε απροκάλυπτα, σχεδόν κυνικά.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ως εν δυνάμει νέος κυβερνήτης προσπαθεί να πείσει ότι δεν μασάει τα λόγια του και ως εκ τούτου να θεωρηθεί ειλικρινείς.

ΣΕΒΑΣΤΗ ασφαλώς η προσπάθεια του αλλά δεν πείθει, παρά το δεδομένο δημοσκοπικό προβάδισμα που έχει.

ΚΑΙ δεν πείθει γιατί είναι εγκλωβισμένος στα μοντέλα που επικαλείται που έτσι κι αλλιώς είναι αδιέξοδο.

ΠΑΡ’ ΟΛΟ που ο ίδιος δεν πείθει εν τούτοις είναι τυχερός γιατί εισπράττει τη δυσφορία και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει προς την κυβέρνηση.

ΜΕΝΕΙ να δούμε βέβαια πως θα αξιοποιήσει τη δυσφορία προς την κυβέρνηση προς όφελος του κόμματός του όταν έρθει στην εξουσία, θέλοντας κι αυτός να σώσει τη χώρα και ετοιμάζεται ήδη πυρετωδώς να αποδεχθεί οποιοδήποτε νέο μνημόνιο με χέρια και με πόδια.

ΕΥΧΟΜΑΙ να διαψευστώ αλλά μην ξεχνάμε πως Μητσοτάκης είναι αυτός και ο νοών νοείτω.

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply