ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοινή γραμμή δημοτών και περιφερειακών παρατάξεων για απλή αναλογική και αλλαγές στον Καλλικράτη!

0

Στην Καλαμάτα θα βρίσκεται τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο οποίος θα συμμετέχει στην εκδήλωση που διοργανώνουν αυτοδιοικητικοί φορείς της Μεσσηνίας, αναφορικά με τα νέα δεδομένα στην Αυτοδιοίκηση. Ο διάλογος για τις αλλαγές στον Καλλικράτη έχει για τα καλά ξεκινήσει και ο κ. Πουλάκης, θα καταγράψει τις απόψεις των αυτοδιοικητικών του νομού, ενόψει της λήψης της μεγάλης απόφασης στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης. Η εκδήλωση, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις 8 το βράδυ της Δευτέρας, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου, με δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους να καλούν σε συμμετοχή, πάνω απ’ όλα τους ίδιους τους πολίτες. «Βασικό για ‘μας είναι το θέμα των υπερεξουσιών και της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών σε ένα άτομο, όπως είναι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης και η αδυναμία έκφρασης συλλογικοτήτων και του Δημοτικού Συμβούλιου, όπως και των τοπικών», επεσήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου – κάλεσμα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης. Στον Καλλικράτη, που ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση, μια βαθιά τομή στην Αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε εκπροσωπώντας την Πελοποννησιακή Συνεργασία – Πράξη Ανάπτυξης. ο Παναγιώτης Αλευράς. «Κατά την εξαετή εφαρμογή του, παρουσιάστηκαν αδυναμίες, στρεβλώσεις, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που πρέπει να διορθωθούν. Απαιτείται ένας νέος Καλλικράτης βελτιωμένος, ο οποίος θα δίνει απαντήσεις στις επισημάνσεις που έχουμε ήδη κάνει και να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση που είχε ξεκινήσει το 2010. Συγχρόνως πρέπει να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, όσον αφορά στην Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στην Αυτοδιοίκηση που.. .πρέπει στους πολίτες, αναφέρθηκε εκ μέρους της Πελοποννησιακή Ένωσης ο Παναγιώτης Ξεροβάσιλας. «Συμμετέχουμε σε αυτήν την εκδήλωση, γιατί οργανώθηκε από… τα κάτω, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε κομματική επιβολή, συμμετέχουμε γιατί βλέπουμε πως υπάρχει περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης.
Η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους την υπηρεσία του πολίτη, προϋποθέτει τη δημιουργία μιας σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τις αρχές της δεκαετίας του 80΄,μέχρι ήμερα από τις κοινότητες, οι όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες επιχειρήθηκαν, ξεκίνησαν από μερικές μόνο μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, ενώ άλλες, απλώς περιορίστηκαν σε αυστηρή κριτική. Τελευταία μεταρρύθμιση, ο Καλλικράτης που διαδέχθηκε τον Καποδίστρια, ψηφίστηκε το 2010 και τέθηκε σε ισχύ το 2011, όμως από τότε, μόνο απειλές… μεταρρυθμίσεων εμείς γνωρίζουμε! Σήμερα, όλοι συμφωνούμε ότι ο Καλλικράτης πρέπει να αλλάξει! Διοικητική αυτονομία, αυτοτέλεια, οικονομική αυτοδυναμία, μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων, συμμετοχή στην τοπική ανάπτυξη, εκδημοκρατισμός της τοπικής δημοκρατίας, εκλογικό σύστημα και καταστατική θέση των αιρετών είναι κάτι που συμπληρώνει αυτή τη λίστα», επεσήμανε ο Παναγιώτης Ξεροβάσιλας, ο οποίος άφησε ξεκάθαρη αιχμή, πριν κάνει λόγο για το διακύβευμα. «Αλήθεια, τι επιθυμούμε; Κοινωνική πολιτική με χορούς μπροστά σε 122 αρνιά, φιλανθρωπική πολιτική, κάτι σαν το… Χαμόγελο του Πολίτη ή τοπική κοινωνική πολιτική; Απλή αναλογική ή δημοκρατία της πλειοψηφίας; Το διακύβευα είναι αν θα παραμείνουμε σε μια Αυτοδιοίκηση που θα ανήκει στα κόμματα που μας αξίζουν ή θα προχωρήσουμε πιο κάτω… Κάλεσμα συμμετοχής, απηύθυνε και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, εκπροσωπώντας την «Πελοπόννησος Οικολογική». «Ως παράταξη θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προχωράμε σε αλλαγή του Καλλικράτη! Εμείς εκφράζουμε διαφορετικούς χώρους, όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώματα και κόμματα, είναι για τους πολίτες και τα προβλήματα του Καλλικράτη, τα βίωσαν πρώτα οι πολίτες και αυτούς καλούμε τη Δευτέρα! Εμείς, απαιτούμε διαφάνεια στην Αυτοδιοίκηση που πρέπει να έχει σκοπό της την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Λυμπεροπούλου, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος. «Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε σε αυτήν τη συζήτηση και μην ξεχνάμε πως είναι η τρίτη αλλαγή τα τελευταία 15 χρόνια! Όλοι έχουμε την πεποίθηση πως κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν και κυρίως να μπουν στη διαδικασία όλα τα σχήματα των αυτοδιοικητικών, αφήνοντας στην άκρη δογματικές συμπεριφορές και ως παλιός αυτοδιοικητικός, εντυπωσιάζομαι από τη στάση της ΚΕΔΕ η οποία περίμενα να δει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα θέματα και να μη μείνει στην απλή αναλογική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος, με το Νίκο Πατσαρίνο από την «Πελοπόννησος Πρώτα», να δηλώνει την ικανοποίηση του από το άνοιγμα του διαλόγου.
«Μας ενώνει η αγωνία μας και η κοινή μας προσπάθεια για να γίνει πραγματικά κύτταρο δημοκρατίας και συμμετοχής η Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών. Εμείς αρπάζουμε την ευκαιρία που δίνει η κυβέρνηση που άνοιξε αυτό το διάλογο, ώστε να ενημερωθούμε σωστά και να παρέμβουμε τον Ιούνιο που θα κάνει τις προτάσεις της. Πάγιο αίτημα όλων, είναι η αποκέντρωση, οι αρμοδιότητες και οι πόροι και ο στόχος δεν μπορεί να προσχωρήσει, αν δε συνοδευτεί με ένα δίκαιο σύστημα εκλογής, τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων, περισσότερη δημοκρατία ξεκαθάρισμα των ρόλων της Αυτοδιοίκησης αν δεν δούμε τις ιδιαιτερότητες και το ζήτημα της εποπτείας», ανέφερε ο Νίκος Πατσαρίνος, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κυμάνθηκαν και οι δηλώσει του Σταμάτη Μπεχράκη από την «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία». «Η συζήτηση για τις αλλαγές, πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, την ίδια στιγμή που είναι και ανταγωνιστική… Ο διάλογος πρέπει να πλατύνει μέσα στη βάση της κοινωνίας», δήλωσε ο Σταμάτης Μπεχράκης, που χαρακτήρισε στείρα, τη θέση της ΚΕΔΕ που θέλει να κλείσει το διάλογο!

Leave a Reply