ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με ξεχωριστό τρόπο η Καλαμάτα στο γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του βιβλίου με εκδηλώσεις και προσφορές βιβλιοπωλείων

0

Ήταν 23 Απριλίου το 1616, όταν έφυγαν από τη ζωή, δύο μεγάλοι άνθρωποι των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την ημέρα αυτή, ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, μια ημέρα ξεχωριστή, ειδικά στον καιρό της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και στην Καλαμάτα. Το βιβλίο άλλωστε, αποτελούσε ανέκαθεν αστείρευτη πηγή γνώσης, εργαλείο δουλειάς και πυξίδα της κριτικής σκέψης. Το διάβασμα εξευγενίζει το πνεύμα, ακονίζει τη σκέψη, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, ενεργοποιεί τη σκέψη και διεγείρει τη φαντασία! «Είναι», όπως εύστοχα είχε πει ο δοκιμιογράφος Joseph Addison, «για το μυαλό, ό,τι η γυμναστική είναι για το σώμα», γι’ αυτό και αύριο σε 17 διαφορετικά σημεία στην Καλαμάτα, ο Πολιτιστικός Αντίλογος και άλλοι φορείς, διοργανώνουν μια μεγάλη γιορτή για το βιβλίο. «Πρόκειται για έναν ανοιχτό περίπατο που έχει θέμα το βιβλίο και αφορά σημεία μέσα στην πόλη που αγαπούν, δημιουργούν, προωθούν τον κόσμο του», επεσήμανε εκ μέρους του «Αντίλογου» ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος . Η μεγάλη αυτή γιορτή για το βιβλίο, θα ξεκινήσει στις 10 αύριο το πρωί και θα έχει 17 σημεία σταθμούς σε αντίστοιχα βιβλιοπωλεία, τα οποία ανοίγουν τις πόρτες τους, για τον ιερό αυτό σκοπό! «Παραμύθια, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικοί οδηγοί, κόμικς, ποιητικές συλλογές, λευκώματα, βιβλία με νότες, σπάνια έντυπα, εκδόσεις περασμένων ετών, κινηματογραφικά και θεατρικά ένθετα, βιβλία που προωθούν την πολιτική και φιλοσοφική σκέψη, επιστημονικές εκδόσεις, δυσεύρετα χειρόγραφα και ξεχασμένοι τόμοι σε περιμένουν να σε ταξιδέψουν σε τόσους διαφορετικούς κόσμους», δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ κάλεσμα απηύθυνε και η υπεύθυνη της δραστήριας από τότε που ανέλαβε τα ηνία της, Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Νινέτα Σωτηράκη.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΡΙΑΝΗ
ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το ταξίδι, μεγάλο, όσο σπουδαίο και… απλό! Παίρνεις το χάρτη από το σημείο εκκίνησης και περιηγείσαι ελεύθερα με την παρέα σου στα 17 σημεία με όποια σειρά θέλεις. Το πρώτο σημείο, το σημείο εκκίνησης είναι το Φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. Από τις 10 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, μπορεί κανείς να πάρει το χάρτη και το απαραίτητο βραχιόλι και να ξεκινήσει την απολαυστική και εποικοδομητική διαδρομή! Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της διοργάνωσης, τα 17 αυτά βιβλιοπωλεία θα κάνουν εκπτώσεις σε όσους επιδείξουν το βραχιόλι που θα παραλάβουν από το σημείο εκκίνησης.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
– Φουαγέ Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας
– Βιβλιοπωλείο Ανάγνωση (Αναγνωσταρά 30 και Πανταζοπουλου)
– Βιβλιοπωλείο Άποψη (Β. Γεωργίου 8)
– Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις (Αριστομένους και Νικηταρά 3Α)
– Βιβλιοπωλείο Δημητριάδη (Αριστοδήμου 89)
– Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη (23ης Μαρτίου)
– Βιβλιοπωλείο Λυμπερόπουλος (Β. Όλγας 6)
– Βιβλιοπωλείο Μακρής (Αριστομένους 6)
– Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου (23ης Μαρτίου)
– Βιβλιοπωλείο Bookmark (Πεζόδρομος Αντωνοπούλου 12)
– Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας)
– Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας)
– Ξενοδοχείο REX (Πεζόδρομος Αριστομένους)
– Baroque Bar (Αμφείας 34)
– Bistroteca (Πλ. Βας. Γεωργίου 18)
– Luna Lounge (Αριστομένους 23)
– Στο Κύμα (Ναυαρίνου 167)

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ
– Βιβλιοπωλείο Ανάγνωση 10%
– Βιβλιοπωλείο Άποψη 15%
– Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις 20%
– Βιβλιοπωλείο Δημητριάδη 10%
– Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη 15%
– Βιβλιοπωλείο Λυμπερόπουλος 15%
– Βιβλιοπωλείο Μακρής 15%
– Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου 15%
– Βιβλιοπωλείο Bookmark 20%

Οι προσφορές ισχύουν μόνο για τους περιπατητές του «BOOK WALK» που όπως αναφέραμε πρέπει να φέρουν το βραχιόλι που θα προμηθευθούν από το σημείο εκκίνησης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης γιορτής θα πραγματοποιηθεί και σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, αρχής γενομένης από σήμερα. Αρχικά, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη προβολές Animation μικρού μήκους για βιβλία από την Κινηματογραφική Λέσχη από τις 6 έως τις 7. Αύριο, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, θα λειτουργεί έκθεση με παλαιότυπα βιβλία και γκραβούρες από το 1493, της συλλογής Χρήστου Κατσαμπάνη, στο βιβλιοπωλείο Κονταργύρη, με τίτλο «Η εξέλιξη Ξυλογραφίας και Χαλκογραφίας με την ανακάλυψη του έντυπου Τύπου από το 14ο αιώνα». Από τις 10:30 το πρωί έως τις 2 η συγγραφέας Τίνα Κουτσουμπού, μέλος του συλλόγου Μεσσηνίων συγγραφέων θα παρουσιάζει και υπογράφει και θα επικοινωνεί με τον κόσμο, μέσω των βιβλίων της, ενώ ο ποιητής Κωνσταντίνος Κωστέας μαζί με άλλους συγγραφείς και ποιητές θα ανταλλάξουν απόψεις περί λογοτεχνίας και ποιήσεως και θα δείξουν και τα δικά τους ανέκδοτα έργα, στο βιβλιοπωλείο Μακρής. Στις 11 το πρωί, στο βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις, τα βιβλία ζωντανεύουν, σε ένα εργαστήριο φιλαναγνωσίας και θεατρικού παιχνιδιού, για παιδιά από 7 ετών. Εκεί, τα παιδιά μπορεί να παίξουν με κλασικά βιβλία, με παραμύθια, με τίτλους, με πάζλ και να συμμετάσχουν σε ένα κυνήγι θησαυρού. Την ίδια ώρα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, στα «Σημεία Ανάγνωσης», οι βιβλιόφιλοι της Καλαμάτας και όχι μόνο, κάνουν στάση για μια συζήτηση γύρω από το βιβλίο και μια καταγραφή των αναγνωστικών τους προτιμήσεων. Η δράση, εντάσσεται στις ενέργειες προετοιμασίας της έκθεσης ομότιτλης έκθεσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.
Στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Δημητριάδη, θα υπάρξει αφήγηση παραμυθιού για παιδιά, ενώ πολλές είναι και απογευματινές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ
ΑΥΡΙΑΝΕΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, θα υπάρχει έκθεση βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο της οποίας το Αρχείο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης θα παρουσιάζει πρωτότυπες εκδόσεις και ιδιόχειρα σημειώματα του συγγραφέα.
Στις 6, στο ίδιο σημείο, θα ακολουθήσει αφήγηση αποσπασμάτων από το πρώτο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη «Όφις και Κρίνο» από τον ηθοποιό Ηλιόπουλο Γιώργο, με συνοδεία συνθέσεων για πιάνο από την μουσικό Βασιλική Φλώρου. Την εκδήλωση αυτή, διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, «Μαρία Κάλλας» και το Βιβλιοπωλείο Bookmark.
Στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο REX ο συγγραφέας και ψυχολόγος Γιώργος Κίσσας θα μιλήσει για τις σχέσεις γονιών και εφήβων, σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το «Παράθυρο στον Ήλιο».
Στις 9 το βράδυ, στο καφέ «…στο κύμα», ξεχωριστή είναι η εκδήλωση που έχει να κάνει με τον Καζαντζάκη και αφορά στην ανάγνωση αποσπασμάτων από βιβλία του μεγάλου μας συγγραφέα. Όσοι συμμετέχουν, θα φέρουν μαζί τους το αγαπημένο τους βιβλίο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, θα τσακίσουν την σελίδα που θέλουν να μοιραστούν και θα… προετοιμάσουν την φωνή τους! Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι barmen της πόλης μεταμορφώνονται σε storyteller και δημιουργούν cocktail μέσα από τα βιβλία. Στη δράση αυτή, συμμετέχουν τα bar: Baroque, Bistroteca και Luna Lounge.
– Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Leave a Reply