ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

21η Απριλίου 1967 (πρόσωπα, καταστάσεις, επιπτώσεις)

0

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από την 21η Απριλίου 1967,  μισός αιώνας δηλαδή και επόμενο είναι να ασχοληθούμε με την εν λόγω επέτειο όπως άλλωστε είχαμε ανακοινώσει από τη στήλη αυτή και πέρυσι τέτοιες μέρες.

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ από τότε και το ερώτημα ποιός θυμάται τη Χούντα, μόνο ρητορικό δεν μπορεί να θεωρηθεί.

ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ λάβουμε υπόψη μας ότι πρόκειται να ιδρυθούν, αν δεν ιδρύθηκαν κιόλας, Σύλλογοι Φίλων των Απριλιανών, τότε η ρητορικότητα του ερωτήματος πάει περίπατο.

ΠΟΙΟΣ θυμάται τη Χούντα;  Αυτός ήταν ο τίτλος του κειμένου που είχα γράψει στο Flash στο τεύχος Απριλίου του έτους 2002, όπου στο εξώφυλλο φιγουράριζαν ο Αγκνιου και ο Παπαδόπουλος όταν φύτεψαν την ελιά στους Γαργαλιάνους.

Ο ΤΙΤΛΟΣ ήταν ιδέα του αείμνηστου πλέον φίλτατου δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιόπουλου και αποδείχθηκε εν τέλει πολύ εύστοχη.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ που έγραψα αυτό το κείμενο πέρασαν πολλά βέβαια, και ήρθαν τα πάνω-κάτω  (μαζί ήρθε και η  γνωστή κρίση) και σήμερα η σκιά της Απριλιανής Χούντας μοιάζει ολότελα απομακρυσμένη καθώς έχουν φύγει πια τη ζωή και τα τελευταίο φαντάσματα εκείνης της εποχής.

ΑΝ ΕΧΟΥΝ προκύψει καινούργια βέβαια, είναι ένα άλλο σημαντικότατο θέμα, αλλά αυτό αφορά άλλο αφιέρωμα άλλης χρονικής στιγμής.

ΟΠΩΣ λοιπόν τα τρία τελευταία χρόνια η στήλη τέτοιες μέρες ασχολείται με την 21η Απριλίου 1967, το ίδιο θα κάνει και φέτος, άλλωστε τα πενήντα χρόνια είναι καθοριστική επέτειος και έχουν ήδη ξεκινήσει εκδηλώσεις και συνέδρια ανά τη χώρα, αφήνοντας επιπλέον προσεγγίσεις στο γεγονός.

ΤΕΛΙΚΑ όπως και να το δούμε, η 21η Απριλίου 1967 ως γεγονός μας αφορά γιατί επηρέασε καθοριστικά τη μετέπειτα πορεία της χώρας μέχρι τις μέρες μας και πλέον δικαιολογίες δε γίνεται να υιοθετούνται από καμία πλευρά και για κανένα λόγο.

***

ΛΕΝΕ πως από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, αλλά αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Γρηγόρη Μπονάνο, που στο βιβλίο του «Η αλήθεια» που εκδόθηκε το 1986, λέει την αλήθεια όπως αυτός θεωρεί ότι είναι και τον βολεύει.

Ο ΜΠΟΝΑΝΟΣ, αν ζει σήμερα θα είναι 99 ετών και είναι γεγονός πως δεν ακούγεται τίποτα γι’ αυτόν εδώ και πολλά χρόνια, εκτός βέβαια από τα χιλιοειπωθέντα σχόλια που έτσι κι αλλιώς δεν είναι θετικά για τον ίδιο και τα πεπραγμένα του.

Η ΕΠΟΧΗ πάντως που τα καλοκαίρια σύχναζε στην Καρδαμύλη στο μαγαζί του Τσιχριτζή στη Μεταπολίτευση, έχει περάσει πλέον οριστικά και αμετάκλητα.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Μπονάνου αποτελεί τη δική του εκδοχή για την 21η Απριλίου, τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα ακολούθησαν και ναι μεν έχει ρέουσα και στρωτή αφήγηση και ευκολοδιαβάζεται, είναι εν τούτοις εξοργιστικό στα όσα ο συγγραφέας του αναφέρει, που  ούτε λίγο ούτε πολύ διατυμπανίζει πως αυτός οδήγησε τη χώρα στην επιστροφή της πολιτικής ομαλότητας και σχεδόν του χρωστάμε χάρη κιόλας!

ΜΙΛΑΜΕ για τέτοιο θράσος, αλλά δεν είναι διόλου περίεργο μιας και οι Απριλιανοί φημίζονταν γι’ αυτό.

ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ αφιερώματα στην επέτειο της 21ης Απριλίου 1967 δεν είχα αναφερθεί στο Μπονάνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο ρόλος του ήταν αμελητέος στην εδραίωση του καθεστώτος, ούτε τυχαία βέβαια ήταν η αναρρίχησή του στα ανώτατα αξιώματα της στρατιωτικής ηγεσίας στη Χούντα του Ιωαννίδη που ακολούθησε εκείνης του Παπαδόπουλου.

ΠΛΗΘΩΡΑ στοιχείων παρατίθενται στο πόνημα του Μπονάνου κι όλα βεβαίως τον περιβάλλουν με το φωτοστέφανο του άμεμπτου και του υπεράνω.

ΩΣΤΟΣΟ τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως ο Μπονάνος τα  παρουσιάσει και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι οι άλλοι χουνταίοι δεν έχουν την καλύτερη άποψη γι’ αυτόν και  τον ρόλο του.

ΚΑΙ βέβαια ο ρόλος του στην Κυπριακή τραγωδία εκ της θέσεώς του που είχε ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων τη γλίτωσε πάντως την παραπομπή όπως και πολλοί άλλοι βέβαια αφού έδωσε στεγνά τον Ιωαννίδη, όπως είχε κάνει και με τον Παπαδόπουλο.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ τις επόμενες μέρες και δεν θα σταθούμε μόνο στο Μπονάνο.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply