ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυπριακό και διεθνής συγκυρία, εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

0

«ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ Πολιτείες Αμερικής αντιμετωπίζουν την Τουρκία όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα τουλάχιστον των πρόσφατων έξι μηνών με μια έντονη δυσπιστία, ανησυχία, επιφυλακτικότητα και αμήχανη προσέγγιση του πώς θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με έναν εταίρο, ο οποίος κινείται με μια κλιμακούμενη αυτονομία. Αυτό σημαίνει πως αναζητούν τρόπους περισσότερο κατευνασμού μιας χώρας, η οποία διεκδικεί τον ρόλο της περιφερειακής ηγεμονικής δύναμης, έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και την επιρροή των ΗΠΑ και αναπτύσσει πολιτικές και στρατηγικούς σχεδιασμούς του μέλλοντος, οι οποίοι δεν είναι ούτε προβλέψιμοι, ούτε προσβάσιμοι από την αμερικανική υπερδύναμη.

ΚΥΡΙΩΣ, όμως, ο φόβος των ΗΠΑ συνίσταται στη διογκούμενη αντίληψη της απομάκρυνσης της Τουρκίας από τους σχεδιασμούς της Δύσης, της αυτονόμησής της και της σταδιακής μετατροπής της σε ηγεμόνα της περιοχής με τον οποίο δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να συνεννοηθούν ως προς το πλαίσιο και το επίπεδο συνεργασίας.

ΟΙ ΗΠΑ περισσότερο ανησυχούν ως προς την πολιτική λογική του Ερντογάν, ο οποίος κινείται στις διεθνείς σχέσεις, πολλές φορές με τελείως διαφορετικές αντιλήψεις ως προς το ποιος είναι επικίνδυνος ή όχι, ποιος είναι φίλος ή εχθρός, πράγμα που δεν μπορεί να προσληφθεί από την συμβατική λογική των δεξαμενών σκέψης του δυτικού κόσμου και κυρίως των ΗΠΑ.

ΤΗΝ 23η Οκτωβρίου 2013 εκδόθηκε από το Bipartisan Policy Center μια έκθεση, που χαρακτηρίζεται ως White Paper, υπό τον τίτλο «From Rhetoric to Reality: Reframing US Turkey Policy» (Από την ρητορική στην πραγματικότητα: Επανασύνταξη της πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με την Τουρκία). Οι συντάκτες του κειμένου της έκθεσης είναι δύο τέως πρέσβεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, οι Morton Abramowitz και Eric Edelman.

ΤΟ Bipartisan Policy Center (BPC) είναι μια σοβαρή δεξαμενή σκέψης (think tank), της οποίας το ιδιαίτερο βάρος απορρέει από το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει ή υποστηρίζεται από ένα πολύ ευρύ φάσμα του κατεστημένου της Washington, ανεξαρτήτως κόμματος, στο ύψιστο επίπεδο πολιτικού βάρους.

ΟΠΩΣ υπογραμμίζουν οι δύο πρέσβεις, προκειμένου να δώσουν κάτι στον Ερντογάν οι ΗΠΑ, να τον κατευνάσουν και να του απλώσουν μια γέφυρα συνεργασίας, επαναφέρουν το Κυπριακό στο προσκήνιο της αμερικανοτουρκικής διαπραγμάτευσης εν είδει δέλεαρ, προκειμένου να δώσουν την αίσθηση στον Ερντογάν πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν παρά τα προβλήματα να πιστώνουν την Άγκυρα με την ικανότητα του αξιόπιστου συμμάχου.

ΟΠΩΣ αναφέρει και η έκθεση του Bipartisan Policy Center, «οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις» που έπληξαν την Ελλάδα και την Κύπρο, να υπερκεράσουν τις αντιρρήσεις των Ελλήνων για να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε μια παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν, «το οποίο είχε υπερψηφιστεί από τους Τουρκοκυπρίους, αλλά καταψηφιστεί από τους Έλληνες συμπατριώτες τους». (The United States should seize this opportunity by nominating a new high-level special envoy to work with both sides and the United Nations to restart talks and seek a resolution to this issue, along the lines of the 2004 Annan Plan, which was approved in referendum by Turkish Cypriots but rejected by their Greek counterparts).

ΟΛΟ ΑΥΤΟ το πλαίσιο μιας καινοφανούς και επικίνδυνης για τα συμφέροντα του Ελληνισμού λογικής που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος, και που σχετίζεται με τη γιγάντωση της τουρκικής ηγεμονίας, πρέπει να μας προβληματίσει σε βαθμό κινητοποίησης για την ύπαρξή μας ως κρατών και ως Ελληνισμού γιατί αυτά είναι μηνύματα ισχυρότατης προειδοποίησης για το πού πάμε».

***

ΑΠΟ το Νοέμβριο του 2013 το άρθρο αυτό του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη και έκτοτε όπως είναι φυσικό, πολλά έχουν αλλάξει και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ πρόεδρος πλέον είναι ο Τραμπ, περιμένουμε να ανοίξει την ατζέντα του στο Κυπριακό ενώ προς το παρόν κάνει ασκήσεις με βόμβες στη Συρία.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ έχει εισέλθει σε νέα φάση στασιμότητας ενώ στην Τουρκία ο Ερντογάν εμφανίζεται ολοένα και ισχυρότερος και πιο απειλητικός μετά και το οριακό δημοψήφισμα υπέρ του.

ΓΙΑ το Κυπριακό πάντως ο Γιαλλουρίδης σε πρόσφατη ομιλία του στην Καλαμάτα, είχε πει πως είναι προτιμότερο να καθυστερήσει η οριστική του λύση, παρά να δοθεί μια λύση που θα είναι ευνοϊκή μόνο για την τουρκική πλευρά.

Η ΑΠΟΨΗ του έχει ενδιαφέρον, αφού ο ίδιος παρακολουθεί στενά και επί σειρά ετών το Κυπριακό ζήτημα, αλλά δεν απαντά στον προβληματισμό που ισχυρίζεται πως όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, ο  εποικισμός των Τούρκων γίνεται συνεχώς μεγαλύτερος.

***

ΚΙ ΕΝΩ συμβαίνουν πολλά και διάφορα σε όλο τον κόσμο, σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και στην Καλαμάτα με πληθώρα εκδηλώσεων σε όλη την πόλη από το πρωί ως το βράδυ στις 9, που είναι το ραντεβού «στο κύμα» όπου θα διαβαστούν αποσπάσματα από βιβλία του Καζαντζάκη, σε μια εκδήλωση όπου ο σπουδαίος Κρητικός και παγκόσμιος Έλληνας θα έχει την τιμητική του.

ΚΑΛΟ Σαββατοκύριακο σε όλους και ελπίζω κάπου, κάποιοι από μας σήμερα να συναντηθούμε.

Θανάσης Παντές

143 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply