ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολλαπλά τα οφέλη της συμμετοχής της Περιφέρειας στο διεθνές κέντρο αεροδιαστημικής έρευνας!

0

Σειρά δράσεων που θα αποτελέσουν την απαρχή της ανάπτυξης του τομέα της έρευνας στην αεροδιαστημική επιστήμη στην Πελοπόννησο και σε ολόκληρη την Ελλάδα, επιδιώκει η Περιφέρεια, η οποία τα τελευταία χρόνια, εκπροσωπεί επισήμως τη χώρα μας, στο πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο αεροδιαστημικής έρευνας στην Ευρώπη, που τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, το Von Karman Institute for Fluid Dynamics στις Βρυξέλες.

Από τη σημαντική αυτή συνεργασία, της Περιφέρειας Πελοποννήσου η χώρα μας ωφελείται πολλαπλά. Αρχικά, δίνεται η δυνατότητα σε ευέλπιδες της νέας γενιάς να αποκτήσουν τεχνολογική εξωστρέφεια σε τομείς αιχμής που στην Ελλάδα, είναι ανύπαρκτοι ή ακόμα βρίσκονται σε υποτυπώδες αναπτυξιακό στάδιο.

Επίσης, πολλοί φοιτητές, έχουν πια την ευκαιρία από όλη την χώρα να ενταχθούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα για την εκμάθηση της τεχνολογίας της αεροδιαστημικής, μέσα σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό μαθησιακό περιβάλλον αριστείας.

Επιπλέον, υπό τη στενή συνεργασία και την επίβλεψη από τους έμπειρους καθηγητές τους στο Ινστιτούτο, παρέχεται η δυνατότητα για πρωτοποριακή έρευνα με την χρήση των μοναδικών στον κόσμο πειραματικών εργαστηριακών διατάξεων που είναι εγκατεστημένα στα εργαστήρια προηγμένης αεροδιαστημικής τεχνολογίας του Ινστιτούτου.

ΠΥΛΩΝΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Οι ισχυρές αυτές διεθνείς συνεργασίες δημιουργούν το  συγκριτικό πλεονέκτημα για την Πελοπόννησο, για να αναπτύξει τη στρατηγική της κατεύθυνση και να δημιουργήσει σημαντικό πυλώνα έρευνας και καινοτομίας, για τη χώρα, κατά το Ευρωπαϊκό τεχνολογικό γίγνεσθαι. Μια πολύ σημαντική πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας προόδου που επιτυγχάνεται στην σμίκρυνση των μικροηλεκτρονικών και που έχει σημαντικές εφαρμογές στην αεροδιαστημική και είναι αυτή της τεχνολογίας των μικροδορυφόρων, που εν δυνάμει μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στον χώρο αυτό, λόγω της σημαντικής μείωσης του υφιστάμενου κόστους πρόσβασης στο διάστημα για εφαρμογές δορυφόρων.

Το VonKarmanInstitute άλλωστε, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει υπό την αιγίδα του σε αυτό τον τομέα ένα το πολυδιαφημισμένο διεθνές project, που αφορά σε μια πολύ σημαντική και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που έχει αναδειχθεί λόγω της ραγδαίας προόδου που επιτυγχάνεται στην σμίκρυνση των μικροηλεκτρονικών και που έχει σημαντικές εφαρμογές στην αεροδιαστημική και είναι αυτή της τεχνολογίας των μικροδορυφόρων, που εν δυνάμει μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στον χώρο αυτό λόγω της σημαντικής μείωσης του υφιστάμενου κόστους πρόσβασης στο διάστημα για εφαρμογές δορυφόρων.

Οι μικροδορυφόροι αυτοί, cubesats όπως εν συντομία ονομάζονται, θα αναπτυχθούν σαν ομάδα επικοινωνιακά δικτυωμένοι μεταξύ τους για να κάνουν μετρήσεις στην «άγνωστη και ανεξευρεύνητη μέχρι τώρα» ζώνη της θερμόσφαιρας (100 km με 1000 km) για να ερευνηθεί πως τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας εκεί επηρεάζουν τις τηλεπικοινωνίες.

Στην ομάδα αυτή επίσης, συμμετέχουν και 2 μικροδορυφόροι από την χώρα μας, ένας από το Δημοκρίτειο και ένας από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΙΚΡΟΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥ ΠΕΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά από πολυετή και επίπονη ομαδική προσπάθεια, πριν λίγες ημέρες, την Τρίτη του Πάσχα, εκτοξεύτηκε η πρώτη ομάδα 28 μικροδορυφόρων από το Cape   Canaveral στη Florida, ακριβώς όπως είχε γίνει και τον Ιούλιο του 2014 με την εκτόξευση του πρώτου Ελληνικού μικροδορυφόρου λαμδα-sat, του διακεκριμένου καθηγητή αεροδιαστημικής Περικλή Παπαδόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το project QB50 για το οποίο σήμερα γίνεται παγκόσμια μνεία και καλύπτεται εγκωμιαστικά από πολλά Μέσα Ενημέρωσης σε πολλές χώρες πέραν της Ευρώπης, όπως στην Κίνα και την Αυστραλία, είναι της έμπνευσης του στενού σύμβουλου για θέματα αεροδιαστημικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου του Δρ. Jean Muylaert.

Δια της αντιπροσώπευσης της χώρας εκεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διασυνδεθεί πλέον στενά με την πρωτοπορία της τεχνολογίας στον τομέα αυτό.

Σημαντική βοήθεια επίσης για την ενσωμάτωση στην Αμερική των μικροδορυφόρων του QB50 στον πύραυλο εκτόξευσης AtlasVrocket για να μεταφερθούν και μετέπειτα να εκτοξευτούν μέσα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο διάστημα παρείχε ο διακεκριμένος Μεσσήνιος καθηγητής αεροδιαστημικής και επί μακρόν συνεργάτης της NASA Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος.

Leave a Reply