ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας προβολών του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ

0

Τελευταία ημέρα προβολών σήμερα για το τετραήμερο Αρχαιολογικού – Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις αξιόλογες παραγωγές, για το χαμένο πολιτισμό των Μάγια, την Αγιά Σοφιά κι ένα βραβευμένο φιλμ για την Πέτρα, την πρωτεύουσα της ερήμου.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Τη συνδιοργάνωση ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ενώ συνεργάστηκαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με την προβολή τριών επιλεγμένων ντοκιμαντέρ. Αναλυτικά το πρόγραμμα της σημερινής τελευταίας ημέρας έχει ως εξής.

lancha-sur-le-lac-peten-itza-2-300x168

6 μ.μ.
NAACHTUN, Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ (Γαλλία, 90′)

Σκηνοθεσία: Stéphane Bégoin
Στην ιστορία των Μάγια δεσπόζουν δυο φημισμένες πόλεις που αντιμάχονταν η μία την άλλη επί μακρόν: η Tikal και η Calakmul. Επωφελούμενη αυτής της αντιπαλότητας, μια τρίτη πόλη κατόρθωσε να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε πόλη-κράτος: η Naachtun, ή αλλιώς «Το Βασίλειο της Νυχτερίδας». Η πόλη αυτή επιτάχυνε την πτώση των άλλων δύο και επέζησε για άλλα 200 χρόνια, πριν και αυτή με τη σειρά της, εξαφανισθεί.
Πώς έγιναν όλα αυτά; Και γιατί;
Ακολουθούμε μια ομάδα αρχαιολόγων διασχίζοντας την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό, για να αποκαλύψουμε τα μυστικά της πόλης αυτής και να μελετήσουμε ό,τι έχει απομείνει από τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των Μάγια.

hagiasophia_vue-large-interieurzed_providence-pictures-300x200

8 μ.μ.
Η ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ (Γαλλία,  90′)

Σκηνοθεσία: Olivier Julien
Περατωμένη, στη σημερινή της μορφή, το 537 μ.Χ., η Αγία Σοφία ήταν για μια ολόκληρη χιλιετία η μεγαλύτερη Χριστιανική βασιλική στον κόσμο. Υπήρξε το θρησκευτικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά κατόπιν μετατράπηκε σε τζαμί, συμβολίζοντας πλέον το θρίαμβο του Ισλάμ. Το 1923, η Τουρκική Δημοκρατία αντικατέστησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Αγία Σοφία, εκκοσμικευμένη, έγινε μουσείο. Εργασίες έρευνας και συντήρησης οδήγησαν στην εκ νέου ανακάλυψη, κάτω από τις οθωμανικές διακοσμήσεις, κάποιων από τους θησαυρούς που αρχικά στέγαζε: τα εκπληκτικά βυζαντινά έργα τέχνης που ήρθαν στο φως αναζωπύρωσαν το σχετικό ενδιαφέρον και οδήγησαν στην αποκατάσταση της ορθής θέσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ιστορία. Όμως το μέλλον του γιγαντιαίου τρούλου και των αριστουργημάτων που στεγάζει είναι αβέβαιο: ένας νέος, μεγάλος σεισμός προβλέπεται να γίνει κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια και τα έργα συντήρησης σημειώνουν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών και θρησκευτικών εντάσεων. Μια διεθνής ομάδα αρχιτεκτόνων, σεισμολόγων και μηχανικών επιχειρεί να φωτίσει τα μυστικά της εκπληκτικής αντοχής του κτίσματος στους σεισμούς. Αναλύοντας τους λόγους της ανθεκτικότητάς της, ελπίζουν να αποκαλύψουν τα αδύνατά της σημεία, ούτως ώστε να παρέμβουν για να σωθεί. Παρακολουθώντας τις εργασίες τους επιτόπου, το ντοκιμαντέρ αυτό μας εισάγει στην ιστορία των πολιτισμών, των θρησκειών και των τεχνών, παρέχοντας και μια σύγχρονη επιστημονική σκοπιά.

Δείτε εδώ το τρέιλερ

hegra-arabie-saoudite-4_zed-providence-pictures-300x168

10 μ.μ.
ΠΕΤΡΑ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ (Γαλλία 80′)

Σκηνοθεσία: Olivier Julien, Gary Glassman
Ο πολιτισμός της Πέτρα αναπτύχθηκε στο μέσον ενός από τους ξηρότερους τόπους του πλανήτη και μας κληροδότησε εντυπωσιακά μνημεία, λαξευμένα μέσα στα ψαμμιτικά πετρώματα. Γνωρίζουμε πλέον ότι μια ακμάζουσα και εκλεπτυσμένη πόλη 30.000 περίπου κατοίκων ξεκινούσε από τις υπώρειες των βουνών και διέθετε άφθονο νερό. Η Πέτρα, πρωτεύουσα του Βασιλείου των Ναβαταίων, χτίστηκε πριν από 2.000 και πλέον χρόνια και είναι το απροσδόκητο έργο νομάδων της ερήμου.
Ποιοι ήταν οι Ναβαταίοι; Γιατί επέλεξαν αυτό τον αφιλόξενο τόπο για την πρωτεύουσά τους; Πώς δάμασαν στο φυσικό περιβάλλον και τους λιγοστούς πόρους του ώστε να χτίσουν μια μεγάλη πόλη στη μέση της ερήμου και να διαχειριστούν αποτελεσματικά το νερό και την τροφή για έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό; Πού βρήκαν τα υλικά και τις τεχνικές γνώσεις για να κατασκευάσουν μνημεία εφάμιλλα εκείνων της Ρώμης και της Αλεξάνδρειας; Τι ακριβώς είναι αυτά τα μνημεία και γιατί, ή για ποιους, χτίστηκαν στην έρημο; Ο αριθμός των αρχαιολογικών ανασκαφών έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, τόσο στην Πέτρα όσο και σε άλλες τοποθεσίες, 500 χλμ. νοτιότερα, στην Χέγκρα (Μενταΐν Σαλέχ) της Σαουδικής Αραβίας, άλλη μια περιοχή με αντίστοιχα λαξευμένα μνημεία. Η ιστορία της Πέτρα και των λαών που έζησαν κι έχτισαν εκεί για 800 περίπου χρόνια αναδύεται σταδιακά από την άμμο.   GRAND PRIX (ΑΓΩΝ 2016)

Δείτε εδώ το τρέιλερ

Leave a Reply