ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεχωριστές οι ιπποδρομίες στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, στο νέο Αθλητικό Ιππικό Κέντρο στο Πλατύ

0

 

 

Mε την καθιερωμένη επισημότητα η Ορθόδοξη Εκκλησία, τίμησε χθες τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του «Μεγαλομάρτυρα» και «Τροπαιοφόρου», ενός από τους πιο αγαπημένους αγίους σε ολόκληρο των χριστιανικό κόσμο. Ο Άγιος Γεώργιος, θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς και στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μας.

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

Ανάμεσα στην πλειάδα θαυμάσιων διηγήσεων και θρύλων, σπουδαιότερος είναι αυτός που μιλάει για το φόνο του δράκοντα και τη σωτηρία της βασιλοπούλας. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας δράκοντας φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα της Λιβύης και το άφηνε να τρέχει μόνο όταν έβρισκε έναν άνθρωπο για να φάει. Το θύμα του, οριζόταν με κλήρο από τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να έχουν νερό και ολόκληροι στρατοί είχαν πολεμήσει με το τέρας, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο κλήρος έφερε και τη σειρά μιας βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος σκοτώνοντας το δράκο. Τα ελληνικά έθιμα που αναβιώνουν στη χώρα μας στη μνήμη του Αγίου, συνδέονται συνήθως με αυτή την ιστορία, αλλά και τη σχέση του Αγίου με τον στρατό.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ

Από τα πλέον γνωστά έθιμα, αυτό των ιπποδρομιών, που εκτός από τη Λήμνο και πάρα πολλές περιοχές της χώρας, την τιμητική του έχει και στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στο Πλατύ, με τη διοργάνωσης φέτος πιο επιτυχημένη από κάθε άλλη χρονιά, καθώς δόθηκε προς χρήση και το νέο Αθλητικό Ιππικό Κέντρο της περιοχής.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στις ιπποδρομίες στη Λήμνο, συμμετείχαν δυο ομάδες, μια Χριστιανών και μια μουσουλμάνων, οι οποίοι σεβάστηκαν το έθιμο. Μόνο στον πόλεμο του ’40 είχε σταματήσει για δυο χρόνια, καθώς δεν υπήρχαν νέοι στο χωριό για να αγωνιστούν. Ένα έθιμο πραγματικά ξεχωριστό, που χρόνο με το χρόνο, αναπτύσσει και στη Μεσσηνία, ιδιαίτερη δυναμική!

 

ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ
ΤΟ ΠΛΑΤΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η δημιουργία του Ιππικού Κέντρου στο Πλατύ του Δήμου Καλαμάτας, στο οποίο οι κάτοικοι αναβιώνουν με θέρμη το έθιμο κάθε χρόνο! «Γιορτάζουμε την κατασκευή του Αθλητικού Ιππικού Κέντρου, που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή. Το προπονητήριο, φιλοξενείται σε πολύ καλές εγκαταστάσεις και το μόνο που απομένει, είναι να δούμε πως θα λειτουργήσει», δήλωσε ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος για τη διοργάνωση και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Πλατέος Νίκος Νίκας.

Την ικανοποίησή της από την εξέλιξη, εξέφρασε και η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη, η οποία στάθηκε στη δυναμική της διοργάνωσης. «Κάθε χρόνο μπαίνει ένα λιθαράκι στον τρόπο που διοργανώνονται οι αγώνες, όσο και στο χώρο, για να διεξάγονται αυτοί καλύτερα και σήμερα πραγματικά χαιρόμαστε που εγκαινιάζεται ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στη διατήρηση και βελτίωση της παράδοσης, χάρη στη βοήθεια, τη θέληση και το μεράκι των κατοίκων, όπως φυσικά και της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας», δήλωσε η κα Κοζομπόλη, με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, να κάνει λόγο για μια σπουδαία ημέρα. «Είμαι ευτυχισμένος σήμερα, γιατί παρά το γεγονός ότι ζούμε σε εποχές ακραίας οικονομικής κρίσης και φτώχειας, ως χώρα όπως γνωρίζετε όλοι, μπορούμε να εγκαινιάζουμε έστω και μικρά έργα,! Έτσι φαίνεται πως κάτι, συμβαίνει, κάτι γίνεται, κάτι προχωρά! Αυτό το Ιππικό Κέντρο που παραδίδουμε σήμερα, είναι ένα σημαντικό έργο για το Πλατύ, το οποίο συνδέεται με την περιοχή», ανέφερε ο Παναγιώτης Νίκας.
Στη διοργάνωση συμμετείχαν αρκετοί ίπποι, με νικητή το άλογο των Παναγιώτη Μανιάτη και Αλέκου Δικαίου, αναβάτης του οποίου ήταν ένας συγγενής του πρώτου, από την Αθήνα, ο Αλέξανδρος Γεωργίου.

ippikoi-agones-2 ippikoi-agones-1

 

Leave a Reply