ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ο τραγικός διανοούμενος της Αριστεράς» Δημήτρης Μπάτσης απόψε στην “Μπουκαδούρα”

0

Το περιοδικό ”Όριον”, με αφορμή το βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση, οργανώνει συζήτηση για το οικονομικό σχέδιό του για την εκβιομηχάνιση και την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Ελλάδας.
Ο Χρίστος Κοτσωνής και ο Δημήτρης Χελιδόνης θα συνομιλήσουν με το κοινό, σήμερα στις 8 μ.μ. στη «Μπουκαδούρα» (πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας).

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Δημήτρης Μπάτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Ο πατέρας του, ναύαρχος Α. Μπάτσης, καταγόταν από τα Ψαρά και η μητέρα του, Αν. Πρίντεζη, από τη Σύρο. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη Μαρξιστική θεωρία. Ήταν συντάκτης του περιοδικού “Ανταίος”, το οποίο κυκλοφόρησε μεταξύ 1945-1951. Στο βιβλίο του ”Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα”, κατέθεσε – σε συνεργασία με τον Σεραφείμ Μάξιμο – την αριστερή πρόταση για την μεταπολεμική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952.

Το “Κατεστημένο” […] είχε πολλές και μεγάλες ενοχές για να μπορέσει να σταθεί στο έργο του Μπάτση και να αντλήσει απ’ αυτό έστω και λίγα διδάγματα. […]
Ο αναγνώστης […] δεν θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει πως σ’ αυτή τη μελέτη του 1947 έχουν τεθεί τα βασικά προβλήματα ανάπτυξης μιας χώρας εξαρτημένης και υπανάπτυκτης, χώρας περιφερειακής”, όπως θα λέγαμε σήμερα, και προτείνονται λύσεις επιστημονικά θεμελιωμένες και, μαζί, συγκεκριμένες”.
(Έλλη Παππά, από την εισαγωγή στη έκδοση του 1977)

Leave a Reply