ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αποστροφή για τον διεφθαρμένο επαγγελματικό αθλητισμό και η πολιτιστική διάσταση των αθλητικών διοργανώσεων!

0

ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στα γήπεδα των δημοφιλέστερων επαγγελματικών αθλημάτων (πολλάκις και των ερασιτεχνικών κατηγοριών) είναι απίστευτα!

Στησίματα, σπασίματα, σημαδεμένα σφυρίγματα, φωτιές, μπουνιές, κλοτσιές, ντόπες και ένα σωρό άλλες ιστορίες που υποβαθμίζουν τον αθλητισμό και διώχνουν τον κόσμο στα γήπεδα και γενικά τους αθλητικούς χώρους.

Και τι να κάνει ο κόσμος στα γήπεδα όταν ο επαγγελματικός αθλητισμός, κυρίως το ποδόσφαιρο, απασχολεί εδώ και χρόνια την δικαιοσύνη και την πολιτική και οι κατηγορίες που εκτοξεύονται και απαγγέλλονται είναι τύπου εγκληματικής οργάνωσης, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, διασυνδέσεις με λαθρεμπορία, μαφίες, ναρκωτικά, χειραγώγηση αγώνων και άλλα τέτοια!

Χρόνια θυμάμαι ότι αυτή κατάρα δε λέει να αφήσει ήσυχο το ποδόσφαιρο, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό, αφού απ’ αυτό δεν λείπουν και τα πολιτικά παιχνίδια, όπου παρέες και παράγοντες επιδιώκουν πολιτική ανέλιξη και κοινωνική καταξίωση μέσα από τον αθλητισμό!

Και δεν φέρνουν αποτελέσματα οι όποιες προσπάθειες εξυγίανσης γιατί στην ουσία δεν υπάρχει πολιτική βούληση διαχρονικά, ενώ το κράτος επιθυμεί και την… πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο! Δηλαδή και πολιτική παρέμβαση και οικονομική εξάρτηση του αθλητισμού.

Μια διαπλοκή με πλοκάμια παντού λυμαίνεται τον επαγγελματικό αθλητισμό και με το κράτος συμμέτοχο ή θεατή εξελίξεων που προσβάλλουν τον πολιτισμό και την αισθητική της χώρας.

Γήπεδα απαράδεκτα, διαδικασίες τρύπιες και σημαδεμένες, σκοτεινό παρασκήνιο, διασυνδέσεις, συσχετισμοί!  Όλα αυτά προκαλούν την αποστροφή του κόσμου από τα γήπεδα και την απογοήτευσή του για τα τεκταινόμενα!

Βεβαίως στην όλη ιστορία το οικονομικοπολιτικό μπάτζετ είναι μεγάλο γι’ αυτό και όσοι επαγγέλλονται την εξυγίανση, δεν έχουν πάντοτε τις καλύτερες προθέσεις.  Απλά επιθυμούν να γίνουν… χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη!!!

Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στον επαγγελματικό ή χρηματοδοτούμενο αθλητισμό, βλέπουμε ότι κόσμος συμμετέχει ενεργά σε αθλητικές διοργανώσεις εθελοντικού χαρακτήρα με  πολιτιστικές διαστάσεις.

Μάλιστα στη Μεσσηνία τέτοιες διοργανώσεις έχουν αντέξει στο χρόνο με συμμετοχή εντυπωσιακή και πολλαπλά μηνύματα στις τοπικές κοινωνίες.  Και όλα αυτά χωρίς χρηματοδοτήσεις, χωρίς προβολές και άλλες σκοπιμότητες.  Αυθόρμητα και εθελοντικά χάρη στο μεράκι ανθρώπων που πραγματικά βλέπουν τον αθλητισμό ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και τρόπο ζωής.

Προσφάτως και στη Μεσσηνία είχαμε τέτοιες διοργανώσεις στην Καλαμάτα επαγγελματικού προσανατολισμού σε αθλήματα δημοφιλή (πόλο, ιστιοπλοΐα, ρυθμική, στίβος κλπ.), ενώ και σε πόλεις και χωριά έχουμε κυρίως τις ημέρες του Πάσχα διοργανώσεις αθλητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα (Τριφύλια, Λελόνεια, Ιππικοί αγώνες, λαϊκοί αγώνες δρόμου κ.α).

Η εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου και τα μηνύματα πολλαπλά, θα πρέπει να προβληματίσουν Πολιτεία και θεσμούς και να στηρίξουν τέτοιες διοργανώσεις μαζικής συμμετοχής με αθλητικό και πολιτιστικό περιεχόμενο!

Αυτά τα γνωρίζουν και η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση και θα πρέπει να δουν αυτές τις διοργανώσεις με περισσότερο σοβαρό μάτι, πέρα από τη συμμετοχή τους για το φαίνεσθαι και την προβολή τους για πολιτικούς λόγους.

Να ενισχυθούν οι συλλογικοί φορείς που με σοβαρότατα πρωταγωνιστούν σε τέτοιες διοργανώσεις που έχουν τη λαϊκή έγκριση, με αθλητικό περιεχόμενο και πολιτιστική διάσταση.

Να επιβραβευτεί η συμμετοχή και να αναβαθμιστεί το περιεχόμενό της, στέλνοντας ένα μήνυμα στα κέντρα αποφάσεων ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, είναι τρόπος ζωής πρωτίστως και μετά… στοιχήματα και επαγγελματική αποκατάσταση!

Οσο αυτά τα μηνύματα δεν μετουσιώνονται σε πολιτικές επιλογές, τόσο ο επαγγελματικός αθλητισμός, πρωτίστως το ποδόσφαιρο, θα βουλιάζει στην ανυποληψία, θα χάνει τους πολλούς και ταλαντούχους Ελληνες αθλητές, θα υποβαθμίζεται ποιοτικά και η διεξαγωγή των αγώνων θα έχει τριτοκοσμική διάθεση!  Με μισθοφόρους και ξένους προς το ελληνικό πνεύμα και το αθλητικό του ιδεώδες!

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα, που θέλει να αποκαλείται χώρα του πολιτισμού και του αθλητικού πνεύματος, οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων που αγωνίζονται δεν μπορούν ούτε να… συγκατοικήσουν για 90 λεπτά ή δύο ώρες στο γήπεδο!

Αυτή η βαρβαρότητα, ο εκτροχιασμός και η όξυνση των παθών πρέπει να λάβει τέλος.  Η Πολιτεία πρέπει να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα, να θεσπίσει νόμους και κανόνες και πρωτίστως να τους εφαρμόζει αδιακρίτως. Εν όσω οι κανόνες της ζούγκλας θα κυριαρχούν, τα πάθη θα εξάπτονται, η κοινωνία θα εξαγριώνεται και το αθλητικό ιδεώδες θα καταβαραθρώνεται!

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Η χαρά του κόσμου από τη συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις είναι έκδηλη σε πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας και τα μηνύματα πολλά και με πολιτιστική διάσταση… 

Αντιθέτως το θέαμα αποκρουστικό, όταν οι «συνήθεις ύποπτοι», οι «γνωστοί άγνωστοι» βάζουν φωτιές και καίνε τα γήπεδα ή συγκρούονται με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα τελευταία κρούσματα που αναβίωσαν την παλιά βεντέτα Καλαμάτας-Πανηλειακού, παράδειγμα προς αποφυγήν…

 

Leave a Reply