ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση για τον Σταύρο Καλυβιώτη απόψε στο καφέ «Σταθμός»

0

ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ επιμελώς και αδιαλείπτως ποίηση, ο  Σταύρος Καλυβιώτης ξανοίχτηκε στο πέλαγος της τέχνης χρόνια τώρα και έκτοτε ταξιδεύει ονειροπόλος ταξιδευτής υμνώντας το θαύμα της ύπαρξης και την μεγαλοσύνη της ζωής.

ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΙΗΣΗ, η πιο πρόσφατη ποιητική του συλλογή τιτλοφορείται και απόψε στις 8 παρουσιάζεται το σύνολο το έργου στο καφέ «Σταθμός» με εισηγητές τους φιλόλογους και συγγραφείς Αντωνία Παυλάκου και Άγγελο Λάππα και τον γράφοντα τη στήλη σε ρόλο συντονιστή.

ΜΟΥΣΙΚΟ καλωσόρισμα θα κάνουν η Ευτυχία Δημητρακοπούλου και η Σόφη Τσόγκα ενώ θα ακουστούν και δυο τραγούδια σε ποίηση Σταύρου Καλυβιώτη μελοποιημένα από τον Ιωσήφ Μπενάκη.

ΣΤΟ ΧΩΡΟ του «Σταθμού» θα εκτίθενται και πίνακες του δημιουργού.

«ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ και αναπολώντας…» ο τίτλος της εκδήλωσης και το έργο του Σταύρου Καλυβιώτη με πρωτοβουλία της Ενωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, ένα κάλεσμα σε αυτή την αναπόληση είναι.

ΕΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ που μπορεί να προκαλέσει συγκίνηση και προβληματισμό με δεδομένη την ευαισθησία που ο ίδιος ο δημιουργός ως πολυδιάστατη προσωπικότητα που είναι  διαθέτει.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ εδώ και αρκετά χρόνια την πορεία στην ποίηση και τη ζωγραφική του Σταύρου Καλυβιώτη, δεν μπορώ να αγνοήσω τη συνεπή όσο και συνεχή προσήλωσή του στην δημιουργία.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου εύκολο για ένα δημιουργό να βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σε δύο τέχνες, αλλά όσοι το τολμούν είναι αξιοθαύμαστοι για την προσπάθειά τους.

Ο ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ χρόνια τώρα ακροβατεί ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στις λέξεις και τα χρώματα επιλέγοντας να τα συνδυάσει αποτελεσματικά και μπορώ να πω ότι τα καταφέρνει με δεδομένη την εξαρχής συνέπειά του ως προς την ενασχόλησή του με την πένα και τον χρωστήρα.

ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ποίηση ο Σταύρος Καλυβιώτης κατορθώνει να εκφραστεί επιτυχώς και στις δύο τέχνες.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ βέβαια πάντα ζωηρό το ερώτημα αν ζωγραφίζεται η ποίηση αλλά νομίζω πως χρειάζεται να θεωρούμε δεδομένη τη συνύπαρξη των δυο τεχνών ανεξαρτήτων αισθητικών αποτελεσμάτων.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ είναι η περίπτωση του Νίκου Εγγονόπουλου, χωρίς να επιχειρώ να συγκρίνω τον Καλυβιώτη μαζί του εννοείται.

Ο ΙΔΙΟΣ ως μότο του βιβλίου του παραθέτει τη φράση του Σιμωνίδη του Κείου:

«Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ είναι ποίηση που σωπαίνει και η ποίηση είναι ζωγραφική που μιλάει».

Η ΠΟΙΗΣΗ μέσα από τη σιωπή γίνεται λόγος και η ζωγραφική μέσα από τις διακυμάνσεις των χρωματισμών της να εκφράσει λόγο.

Ο ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ ακροβατώντας ανάμεσά τους κατορθώνει να ισορροπεί και να εκφράζεται δημιουργικά και δεν είναι λίγο ασφαλώς αυτό που καταφέρνει.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply