ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η φετινή πορεία των αγροτικών επιδοτήσεων και ο αποκλεισμός συνεταιρισμών – διαχειριστών (όπως η ΜΕΣΣΥΝΕΛ στη Μεσσηνία) από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

0

Η ΠΡΩΤΗ ίσως ενέργεια της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ μετά τη σύστασή της ήταν να αμφισβητήσει με ανοιχτή επιστολή σε πλήθος σχετικών και άσχετων αποδεκτών τον ρόλο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο έργο υποβοήθησης των δικαιούχων για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Αν και σε αυτή της την επιστολή η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ παραδεχόταν έμμεσα από τη μια πλευρά ότι η εμπλοκή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο έργο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά περίπου 50% του κόστους της διαδικασίας συλλογής των αιτήσεων (από τα περίπου 70 εκατ. ευρώ στα 35 εκατ. ευρώ), από την άλλη ξιφουλκούσε έναντι των παρεχόμενων υπηρεσιών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο σε επόμενες σχετικές ανακοινώσεις να τις αποκαλεί εικονικές. Στο ίδιο πλαίσιο, συντάχθηκε σχετική κατευθυνόμενη κίτρινη αρθρογραφία από γνωστούς «παλαιούς» πολέμιους της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά νεόκοπους φίλους της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ. Μια και δεν εντάσσεται στους σκοπούς της συγκεκριμένης αποτίμησης η ανάλυση αυτών των υπηρεσιών, προχωρούμε παρακάτω.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, εμμένοντας στη στρατηγική της θέση να προχωρά με συνεταιρισμούς που δεν θα είναι απλοί διαχειριστές αιτήσεων υποβοήθησης αγροτών για τη λήψη επιδοτήσεων (με ή χωρίς υποκαταστήματά τους σε άλλες περιφερειακές ενότητες κατά παράβαση βασικών συνεταιριστικών αρχών), προχώρησε σε άμεση διακοπή των συνεργασιών της με συγκεκριμένους συνεταιρισμούς (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας ΑΕΣ-ΑΕ, ΕΔΑΣ Ευβοίας, ΜΕΣΣΥΝΕΛ – Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ» και Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας & Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Παραγωγών Αγρινίου «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»), που πεισματικά αρνούνταν να υλοποιήσουν την ολιστική παρέμβασή της στο αγροτικό γίγνεσθαι του τόπου και που συνυπέγραφαν τις παραπάνω επιστολές/ανακοινώσεις.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Επιπρόσθετα, και προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αναδιοργάνωσε το δίκτυο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ), αναπτύσσοντας συνεργασίες με νέους συνεταιρισμούς (όπως οι ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ΑΣ Ορχομενού, ΑΣ Σφακίων, Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Όλυμπος-Πιερία, ΑΣ Κύμης Αλιβερίου). Η στελέχωση των νέων ΚΕΑ έγινε με τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση στελεχιακού δυναμικού, που εργαζόταν σε συνεταιρισμούς/εταιρικά σχήματα, με τους οποίους διακόπηκε η συνεργασία.

Στις αρχές Μαρτίου 2017, ο υπουργός ΑΑΤ προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με τη νέα δομή υλοποίησης του έργου ΟΣΔΕ, όπου ξεκάθαρα αναβαθμίστηκε ο ρόλος και η θέση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ως Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης του συνόλου των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Αιτήσεων (ΚΥΔ). Το αμέσως επόμενο διάστημα ακολούθησε ένα νέο κύμα παραπλανητικών και κινδυνολογικών ανακοινώσεων κυρίως από τους συνεταιρισμούς με τους οποίους διέκοψε τη συνεργασία της η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Αυτές οι ανακοινώσεις αμφισβητούσαν την ύπαρξη του Φορέα Συντονισμού, καλώντας τα πιστοποιημένα ΚΥΔ να μην υπογράψουν τις απαιτούμενες συμβάσεις συνεργασίας με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Στον «κλεφτοπόλεμο» αυτόν συμμετείχαν και άλλοι κατά βάση συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η ΠΕΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων Α) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων, οι οποίοι ωστόσο κατέθεταν προτάσεις για να εκκινήσει το έργο και να μη διακινδυνέψουν οι επιδοτήσεις των δικαιούχων.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ απέφυγε να οξύνει την κατάσταση και να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Αντίθετα, επεδίωξε και, τελικά, κατάφερε με την υπεύθυνη στάση της να ξεκινήσει ομαλά το έργο. Για να το επιτύχει αυτό, πέραν των άλλων θεσμικών ενεργειών της, απόρροια του ρόλου που της ανατέθηκε, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΠΕΦΑ, όπου δόθηκαν εκατέρωθεν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και συμφωνήθηκε η άμεση εκκίνηση του έργου με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων. Σημειώνεται ότι για να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προχώρησε σε σημαντική (κατά περίπου 10%) μείωση του κόστους παροχής των υπηρεσιών της, παρά το γεγονός ότι, αφενός, συμβατικά δεν είχε αυτή την υποχρέωση και, αφετέρου, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2016 οι παρεχόμενες από αυτήν υπηρεσίες στη διαδικασία της συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ (έχοντας, κατ’ ουσίαν, αποκλειστεί από κάθε συζήτηση) συντάχθηκε απόλυτα με τα μέλη της ΠΕΦΑ, ξέχασε γρήγορα τις πολεμικές της ανακοινώσεις και άφησε τα μέλη της να υπογράψουν τις απαιτούμενες συμβάσεις με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Η συγκεκριμένη κίτρινη αρθρογραφία σιώπησε και επανήλθε πρακτικά μέσω της ανακοίνωσης των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια συνηθισμένη ετήσια ανακοίνωση ηπιότερη, κατά γενική ομολογία, αυτήν τη χρονιά.

Το έργο ξεκίνησε, οι μέρες περνούν γοργά και από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κάποια παράταση, όσον αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων. Όλοι, λοιπόν, οι εμπλεκόμενοι ας υπηρετήσουν τους ρόλους τους και ας προχωρήσουν αρμονικά και συντονισμένα για τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους.

Leave a Reply