ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κάποιοι δήμαρχοι το… παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι και η Περιφέρεια τους εγκαλεί για τα σκουπίδια

0

ΣΤΟ… ΕΛΕΟΣ των δημάρχων Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου, Κορινθίων Αλέξανδρου Πνευματικού, Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτη Μαντά, Τρίπολης Δημήτρη Παυλή και Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη, η οριστική λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς παρά την ξεκάθαρη εντολή της κυβέρνησης και την προτροπή προς τους «γαλάζιους» δημάρχους από τη ΝΔ, ο Φορέας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δεν έλαβε απόφαση για το καυτό αυτό θέμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, με τον προβληματισμό κάτι περισσότερο από έντονο!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άναψε το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο και να η υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την υλοποίησή του, μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, με τον Αλέκο Φλαμπουράρη που προήδρευσε της σύσκεψης της διυπουργικής επιτροπής, να καλεί όλους σε αυτήν την κατεύθυνση, θέτοντας μάλιστα το τέλος του μήνα, ως καταληκτικό χρονοδιάγραμμα! Όλοι περίμεναν πως ο ΦΟΔΣΑ θα πατούσε το… διακόπτη για το άναμμα του «πράσινου φωτός», όμως οι δήμαρχοι, ύστερα από πολύ γκρίνια… τίναξαν στον «αέρα» τη συνεδρίαση με την πρόφαση πως δεν έχει υπογραφεί ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, όπως τον έχει προτείνει ο Φορέας, με αποτέλεσμα να γίνεται αντί για το επόμενο βήμα, ένα κόμη βήμα πίσω το οποίο κανείς ακόμη δεν ξέρει που ακριβώς θα οδηγήσει!

Η ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η «Φ» επικοινώνησε με τη Μεσσήνια θεματική αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, η οποία μίλησε για όλους και όλα, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει την απόφαση αυτή καθ’ αυτή.

Η κα Νικολάκου, επεσήμανε πως ο ΦΟΔΣΑ συμπεριφέρθηκε σαν άλλος… Πόντιος Πιλάτος, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι οι κάποιοι δήμαρχοι που φέρουν, όπως όλοι, θέση ευθύνης, δεν είπαν την αλήθεια και στάθηκε ιδιαίτερα στην ουσία και την ανάγκη υλοποίησης του έργου! «Ως Περιφερειακή Αρχή, παραμένουμε με απόλυτη συνέπεια και ευθύνη, πιστοί στην άποψη ότι το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, είναι η μοναδική νόμιμη λύση, υπέρ των συμφερόντων των πολιτών», επεσήμανε η κα Νικολάκου και συνέχισε. «Με το έργο αυτό οι πολίτες για πρώτη φορά θα μάθουν πόσα είναι τα απορρίμματα που παράγουν, πόσα λεφτά πληρώνουν και που πηγαίνουν αυτά τα απορρίμματα! Είχατε δει μέχρι πριν εμφανιστεί η Περιφέρεια να πάρει στα χέρια της αυτό το έργο και να κάνει το σχεδιασμό, όπως επίσης και την υλοποίηση του διεθνούς διαγωνισμού, να ασχολείται κανείς με τη λύση του προβλήματος πέραν του να δίνουμε εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες, χωρίς ποτέ να γίνεται έργο; Πάνω σ’ αυτό το έργο προσπάθησαν πολλοί, να υπηρετήσουν και να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά ιδιοτελή συμφέροντα! Αυτό συνέβη και κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς είχαμε τη μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που ξεπέρασε τον έναν χρόνο, όταν επιμέναμε πως το έργο πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, ώστε να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα, η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και τα δυσβάσταχτα πρόστιμα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι ο διαγωνισμός έχει αναδείξει ανάδοχο από τον Ιούλιο του 2013 και από το Νοέμβριο του 2015, έχουμε δύο αποφάσεις του ΣτΕ και δύο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου δίνουν την απόλυτη νομιμότητα στο έργο μας, με το Ελεγκτικό μάλιστα, να χαρακτηρίζει το έργο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος! Έχουν περάσει σχεδόν άλλα δύο χρόνια και ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση! Εμείς θεωρούμε πως ότι και αν μηχανεύονται κάποιοι, όσο και να προσπαθούν να αναβάλουν τις τελικές αποφάσεις και την υπογραφή της σύμβασης, δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτε, γιατί οι ίδιοι οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί και από την άλλη, πιστεύουμε πως η κυβέρνηση, δε θα ρισκάρει την απώλεια 70 εκατ. ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει για την υλοποίησή του και δε θα αφήσει την κατάσταση αυτή να συνεχιστεί με δεδομένο ότι αυτό το έργο, εντάσσεται στα μεγάλα έργα που υλοποιεί η χώρα μας, προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα που έχει», δήλωσε η Ντίνα Νικολάκου, η οποία ύστερα από ερώτημά μας, αναφέρθηκε στη στάση μελών του ΦΟΔΣΑ.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΕ ΡΟΛΟ… ΠΟΝΤΙΟΥ ΠΙΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ!

«Ως Περιφερειακή Αρχή δε σχολιάζουμε τη συμπεριφορά των μελών του ΦΟΔΣΑ, καθώς όπως συνηθίζουμε, δεν παρεμβαίνουμε στις αποφάσεις των άλλων Οργάνων, οφείλουμε όμως να πούμε ότι οι συνέχεις αναβολές δημιουργούν προϋποθέσεις απαξίωσης του ίδιου του θεσμού που υπηρετούν! Βεβαίως, πάντα θέλω να κάνω το διαχωρισμό καθώς δε μιλάμε για το σύνολο των δημάρχων, όμως ήταν φανερό και σε αυτή τη συνεδρίαση πως οι λίγοι δήμαρχοι που κάνουν συνήθως τη… φασαρία, προσπάθησαν να δώσουν στη συνεδρίαση γηπεδικό χαρακτήρα, φέρνοντας χειροκροτητές, ενώ επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες με τις τοποθετήσεις τους, από την ουσία του θέματος. Ακούσαμε απόψεις από εκπροσώπους Δημοτικών Αρχών, οι οποίες είναι εναντίον του Νόμου! Αν πιστεύουν κάποιοι δήμαρχοι ότι έχουν το δικαίωμα να υπερβαίνουν στο Νόμο και να έχουν συμπεριφορά Μεγάλου Ναπολέοντα, αυτό δεν μας αφορά, γιατί πιστεύουμε στο έργο, το μεγάλο… όπλο του οποίου, είναι η τήρηση της νομιμότητας», απάντησε η αντιπεριφερειάρχης και έστειλε μήνυμα σε όλους. «Δε θα επιτρέψουμε, η Πελοπόννησος να γίνει πάλι ένας μεγάλος σκουπιδότοπος με ανεξέλεγκτες χωματερές και δε θα επιτρέψουμε σε αυτούς που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την αναβολή ως σωσίβιο και να παίξουν τους… Πόντιους Πιλάτους νίπτοντας τα χέρια τους, να συνεχίσουν αυτήν την κατάσταση! Γι’ αυτό ζητάμε καθαρή λύση από την κυβέρνηση και δε συμβιβαζόμαστε ούτε σε συναλλαγές, ούτε σε συμφωνίες, ούτε σε συμψηφισμούς! Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πλέον έχει καταλάβει πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν αυτή, που πρώτη ξεκίνησε τη διαδικασία των ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, που σήμερα αποτελεί τη λύση για το αντίστοιχο πρόβλημα σε όλη τη χώρα! Σήμερα λοιπόν, που έχει λυθεί το ζήτημα του αν αυτή κυβέρνηση είναι υπέρ ή όχι των έργων μέσω ΣΔΙΤ, καθώς έχει υπογράψει ήδη τέτοια, θεωρούμε πως έχει έρθει η ώρα να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που πρέπει, να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο έργο στην Ελλάδα και να ολοκληρωθεί το πιο σημαντικό, το πιο κομβικό έργο, ένα  έργο ορόσημο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου», επεσήμανε η θεματική αντιπεριφερειάρχης, που τόνισε και πάλι πως δεν υπάρχει άλλη λύση.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ…

«Το έργο είναι η μοναδική νόμιμη λύση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων! Δεν υπάρχει άλλη πρόταση και είναι λυπηρό που ακούσαμε κάποιους δημάρχους, τους γνωστούς… άγνωστους, να συγκρίνουν τις τιμές του δικού μας του έργου, με τις τιμές άλλων που δεν είναι ολοκληρωμένης διαχείρισης, δεν έχουν περιβαλλοντικούς όρους και στην ουσία δεν υπάρχουν! Συγκρίνουν το έργο το δικό μας, με έργα τα οποία φαντάζονται! Τι θα απολογηθούν στους πολίτες, όλοι αυτοί που… νίπτουν τα χείρας τους και δεν τολμούν να αποφασίσουν στον ΦΟΔΣΑ όταν αύριο θα γεμίσει και πάλι η Πελοπόννησος σκουπίδια; Ας το καταλάβουν μια και καλή! Οι χωματερές έκλεισαν και δεν πρόκειται να ανοίξουν και οι ελάχιστες που έχουν απομείνει έχουν δημοπρατηθεί ήδη! Δε θα συνεχίσουν να δημιουργούν νέες χωματερές! Τι θα πουν; Ότι δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε; Είναι αυτή, στάση ευθύνης απέναντι στους πολίτες των δημοτικών αρχόντων;», διερωτήθηκε η Ντίνα Νικολάκου, η οποία κάλεσε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση! «Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά και επανήλθε στο ζήτημα των λιγοστών δημάρχων που… σαμποτάρουν το έργο!

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΛΙΓΟΙ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΑ ΤΙΝΑΞΟΥΝ
ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, απουσία του περιφερειάρχη, ο καθένας να λέει ότι θέλει! Αν δε θέλουν το έργο, ας μην το ψηφίσουν, ας διαφωνήσουν! Από ’κει και πέρα όμως, δυνατότητα και δικαίωμα, δεν έχουν να το τινάξουν στον αέρα, και με αυτή τη νέα αναβολή, θεωρώ ότι οι δήμαρχοι, απαξίωσαν τον ίδιο το θεσμό που υπηρετούν! Και μια και απευθύνομαι στη Μεσσηνία αυτή τη στιγμή, μέσω της εφημερίδας σας, θα ήθελα να σταθώ στη θαρραλέα τοποθέτηση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αλλά και του αντιδημάρχου Μεσσήνης κ. Γεωργακόπουλου, οι οποίοι είπαν τα πράγματα με το όνομά τους, αγνοώντας τους χειροκροτητές των… φασαριόζων δημάρχων, που δυσανασχετούσαν και βέβαια θέλω να υπενθυμίσω δημόσιες δηλώσεις και των δημάρχων Πύλου – Νέστορος, Τριφυλίας και Δυτικής Μάνης, υπέρ της ΣΔΙΤ γιατί πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το ότι αναβλήθηκε η συνεδρίαση και επικράτησε η οχλαγωγία και αυτή η πολιτική άποψη του γηπέδου, θεωρώ ότι είναι κάτι που απαξιώνει τον ίδιο το θεσμό», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία σχολίασε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Φ» και τη στάση των κομμάτων, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πια ως κυβέρνηση τάσσεται υπέρ το έργου και η ΝΔ που επικροτούσε το 2013, ήρθε με επερώτηση 10 βουλευτών της να ταχθεί ούτε λίγο, ούτε πολύ, κατά και λίγες ημέρες αργότερα ο αρχηγός της, να προτρέψει τους δημάρχους που στηρίχθηκαν από το κόμμα να συμβάλουν στην υλοποίησή του…

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ…

«Το έργο μας ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι ένα έργο που εμείς σχεδιάσαμε και εμείς υλοποιούμε και λύνει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που ταλανίζει την Πελοπόννησο! Το τι γίνεται στα κόμματα είναι δικό τους εσωτερικό ζήτημα, αν κάποιοι βέβαια χρησιμοποιούν το έργο μας για να αποκτήσουν οι ίδιοι πελοποννησιακή… πολιτική οντότητα, αυτό θεωρώ πως είναι εντελώς αδόκιμο και δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα», είπε καταληκτικά με νόημα η κα Νικολάκου.

Leave a Reply