ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα Θ’ Πολυδούρεια το Σάββατο στην Καλαμάτα

0

Τα Θ’ Πολυδούρεια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Απριλίου, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Τις εκδηλώσεις, που είναι αφιερωμένες στην ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων.
Για την τιμώμενη ποιήτρια θα μιλήσει η δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η ποιήτρια και θα διαβάσει ποιήματά της.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» σε ποιητή ή ποιήτρια που εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή το έτος 2016.
Την εκδήλωση θα πλαισιώνει το μουσικό σχήμα «Ήχος του Νότου».

Σύντομα Βιογραφικά

• Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στην Αθήνα, στη νότια Γαλλία και αποφοίτησε στη Γενεύη με το δίπλωμα Μεταφραστών και Διερμηνέων (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).
Πρωτοδημοσίευσε το 1956 στην Καινούρια Εποχή. Άρθρα της για την ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και βρίσκονται σε παγκόσμιες ανθολογίες.
Το 1984 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2000 το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.
Το μεταφραστικό της έργο επικεντρώνεται στην ποίηση. Έχει εκδώσει περίπου είκοσι ποιητικές συλλογές. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το σύνολο του έργου της σε τρεις συγκεντρωτικούς τόμους. Τελευταία ποιητική της συλλογή «Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι», 2016.

• Η Κατερίνα Σχινά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μουσική (ανώτερα θεωρητικά, πιάνο) στο Εθνικό Ωδείο. Ως κριτικός εμφανίστηκε με άρθρα της το 1983 στην εφημερίδα “Η Αυγή”. Διετέλεσε μέλος συντακτικής ομάδας περιοδικών, μουσικοκριτικός και επιφυλλιδογράφος, μουσικός παραγωγός και συνεργάτης της τηλεοπτικής εκπομπής για το βιβλίο “Βιβλιόραμα” (ΕΡΤ) (1987-1990). Από το 2006 ως το 2011 αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια μαζί με τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου της τηλεοπτικής εκπομπής “Βιβλία στο κουτί” (ΕΤ1).

Δίδαξε πολιτιστικό ρεπορτάζ στο τμήμα ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου (1994-2004), ενώ από το 2002 ως το 2010 δίδαξε λογοτεχνική μετάφραση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά ποιητικές συλλογές και έργα ξένων λογοτεχνών.

Το 1997 βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας για τη μετάφραση του μυθιστορήματος της Toni Morrison “Γαλάζια μάτια”.

 

Leave a Reply