ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νομοθετική ρύθμιση για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου ζητεί από την κυβέρνηση ο δήμαρχος Καλαμάτας

0

 

ΚΑΛΕΣΜΑ στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε Νομοθετική ρύθμιση για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, μετά από μια ακόμη εμπλοκή, η οποία ανέκυψε από την αναβολή της συνεδρίασης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Ο ΦΟΔΣΑ την περασμένη Δευτέρα, παρά την… εντολή που έδωσε η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και εκείνη της Νέας Δημοκρατίας που κάλεσε τους «γαλάζιους» δημάρχους να συναινέσουν, ανέβαλε τη συνεδρίαση που θα «επικαιροποιούσε» το άναμμα του… πράσινου φωτός για την υπογραφή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και την αρχή του τέλους, με την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του έργου, τινάζοντάς το στον… αέρα! «Προχθές έγινε μία κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, στο ΔΣ του οποίου μετέχουν 50 αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι και άλλο, όπου έπρεπε να ψηφιστεί μία προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και την εταιρεία, για να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων. Δυστυχώς, δεν υπήρξε απόφαση. Μήπως γιατί το πολιτικό σύστημα, εν τη ευρεία έννοια, δε θέλει να καταλήξουμε, 30 χρόνια τώρα;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος αιτιολόγησε γιατί λαμβάνει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Λυπούμαι, αλλά ζητώ ως δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Πελοποννήσου να αναλάβει η κυβέρνηση νομοθετικές πρωτοβουλίες, να κάνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να τελειώνουμε με τις …πλέριες διαδικασίες και τη συζήτηση 30 χρόνων. Να μπει ένα τέλος! Έχουν περάσει γενιές, οι οποίες συζητούσαν…», επεσήμανε ο κ. Νίκας και συνέχισε, καυτηριάζοντας ξεκάθαρα, τη στάση ορισμένων!

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, Η ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ  ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΕΛΜΑ

«Δυστυχώς, αποδεικνύουμε ότι δεν μπορούμε, επειδή ο λαϊκισμός, η ψηφοθηρία, το πολιτικό κόστος έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση και στεναχωριέμαι για τη συμπεριφορά όλου του φάσματος του πολιτικού συστήματος. Αλήθεια, τι άλλο έχει κατατεθεί, πέρα από το ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου – με προβλήματα, συμφωνώ – το οποίο όμως έχει λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Τι άλλο έχει κατατεθεί και από ποια κυβέρνηση; Έχει υπάρξει τίποτε άλλο; Δεν είναι προτιμότερο να έχουμε ακριβή λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, από το να γεμίσουν οι πόλεις σκουπίδια; Σκέφτεστε την Καλαμάτα γεμάτη σκουπίδια μέσα στο καλοκαίρι, τι καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα θα έχει για τις επιχειρήσεις και την εικόνα της πόλης; Και εγώ θα προτιμούσα ένα διαγωνισμό με διαφορετικό περιεχόμενο, αλλά αυτόν έχουμε και δεν έχουμε τίποτα άλλο. Θα μπορούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση να κάνει τις διαδικασίες και να μην προωθήσει το σχετικό διαγωνισμό και η σημερινή κυβέρνηση, δύο χρόνια τώρα, να έχει σταματήσει τη σχετική διαδικασία και να έχουμε πάει σε ένα νέο διαγωνισμό. Είναι μαχητά πολλά αρνητικά στοιχεία του διαγωνισμού, μπορούμε να τα βελτιώσουμε και επειδή δεν έχουμε τίποτε άλλο, παρακαλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να λύσει το ζήτημα αυτό κεντρικά, αφού δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε», δήλωσε με νόημα ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει και υποστήριξη προς τους Δήμους σε αρχικό στάδιο, ώστε να μην επέλθει μεγάλη αύξηση τελών, κάτι βέβαια που δεν… απειλεί άμεσα το Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος πληρώνει εδώ και χρόνια, το αυξημένο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΕΓΩ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ…

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ και τη γενικότερη στάση του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας πως προτάσσει πάντα την ιδιότητά του για το καλό της πόλης και όχι την κομματική του ταυτότητα. «Δεν είναι η δική μου δουλειά να κάνω πολιτική εκτίμηση, εγώ οφείλω να κάνω αυτοδιοικητική εκτίμηση. Όταν η Καλαμάτα γεμίσει σκουπίδια αύριο το πρωί, κανένας πολιτικός αρχηγός, κανένας βουλευτής, για να μην πω και κανένας περιφερειάρχης, δε θα φανεί για να… φάει τις σακούλες με τα σκουπίδια που θα πετάνε οι πολίτες! Θα τα υποστεί ο δήμαρχος, ο οποίος, όπως και η όποια Δημοτική Αρχή, χρειάζεται μια στήριξη! Εμάς η δουλειά μας είναι να μαζεύουμε τα σκουπίδια και δουλειά του κράτους είναι να τα διαχειρίζεται! Σε όλη την Ελλάδα έχουμε ΣΔΙΤ γιατί κακά τα ψέματα κάποιοι στο ΦΟΔΣΑ και την Πελοπόννησο, δε θέλουν τη ΣΔΙΤ! Θέλουν τοπική διαχείριση, έλα όμως που δε γίνεται με αυτό το θεσμικό πλαίσιο! Δύο Δήμοι πήγαν να συνεργαστούν εδώ κάπου κοντά, για να κάνουν κοινή διαχείριση και δεν πέτυχαν ούτε και αυτό.

Λέει ο ΦΟΔΣΑ να γίνει νέος διαγωνισμός! Πως θα καταργούσαμε ένα διαγωνισμό, επικυρωμένο από το Ελεγκτικό Συνέδριο;

Και πες ότι κάνουμε ένα νέο διαγωνισμό, σε ποιο τόπο θα διαχειριστούμε τα σκουπίδια; Ποιος τόπος θα συναινέσει να γίνει διαχείριση, γιατί το 90% του προβλήματος είναι ο τόπος της διαχείρισης!

Ας κυριαρχήσει κάποτε η λογική», ανέφερε ο κ. Νίκας, ο οποίος καταληκτικά στάθηκε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη στάση της ΝΔ. «Γι’ αυτό να ρωτήσετε τον κ. Κικλίλια, εγώ είμαι δήμαρχος και όχι εκπρόσωπος του κόμματος. Έχω ιδεολογικές θέσεις και απόψεις, από τις οποίες δεν έχω αποκλίνει ποτέ. Η συμπεριφορά μου είναι αυτοδιοικητική! Πρώτα η Καλαμάτα, πρώτα η πόλη, στην οποία έχω την τιμή να είμαι δήμαρχος! Πρέπει να λέω την αλήθεια όπως την αισθάνομαι! Όταν η Καλαμάτα γεμίσει σκουπίδια, η οποιαδήποτε πόλη, ο δήμαρχος θα είναι μόνος! Χθες πήρα τηλέφωνο το δήμαρχο Ζακυνθίων, για να του πω ότι δεν είσαι μόνος και αν ζητήσει συμπαραστάτη, εγώ θα είμαι παρών, θα είμαι δίπλα του! Ένα νησί, με προβολή παγκόσμια, γέμισε σκουπίδια και βλέπω κεντρικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση ότι φταίει η τοπική εξουσία γιατί δεν προχωρεί τη διαδικασία της διαχείρισης!

Ο δήμαρχος υπάρχει απέναντι στους πολίτες, καθώς όταν έρθει η οποιαδήποτε καταστροφή, ο πολίτης το δήμαρχο θα βρει μπροστά του.

Όταν η Καλαμάτα είχε σκουπίδια, εγώ δεν έβρισκα τον κρατικό τότε ακόμη, περιφερειάρχη, ήταν κάπου διακοπές στην Ελαφόνησο! Και η όποια αντιπολίτευση στο Δήμο, είτε δεξιά ή αριστερά, …λαϊκισμό ακραίο! Γιατί δεν το έλυσες, το θέμα που δε λύνει το κράτος!», είπε κλείνοντας με νόημα ο κ. Νίκας.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply