ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο… τραπέζι οι αλλαγές στον “Καλλικράτη”: Η απλή αναλογική θα διαλύσει την Αυτοδιοίκηση εκτιμά ο Νίκας

0

ΔΙΑΦΩΝΙΑ με όσα προωθούνται στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης και των αλλαγών στον «Καλλικράτη», εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή και την πρόσφατη συνάντηση αυτοδιοικητικών με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη στην Καλαμάτας.

Ο κ. Νίκας, χαρακτήρισε κομματική τη συνάντηση αυτή και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για ιδιοτέλεια ως προς τις προτάσεις και ειδικά, αυτή της απλής αναλογικής. «Διαφωνώ πλήρως με το περιεχόμενο, όπως αυτό έχει εξαγγελθεί, τροποποίησης του «Καλλικράτη». Λυπούμαι, αλλά η απλή αναλογική, όπως την έχουμε γνωρίσει, θα διαλύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή θα την αποδιαλύσει. Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται διακριτούς ρόλους: πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με το κράτος και την Περιφέρεια, χρειάζεται ένα εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο, που το έχουμε υποδείξει κατά καιρούς και χρειάζεται και οικονομική ανεξαρτησία.
Βεβαίως, χρειάζεται να δούμε τους Δήμους από την αρχή, όσον αφορά στη γεωγραφική τους έκταση. Πρέπει, πιθανόν, να δούμε την επαναλειτουργία Δήμων, που λειτουργούσαν από το 1830, από την Απελευθέρωση. Τα γεωγραφικά όρια, ασφαλώς, πρέπει να είναι ένα από τα αντικείμενα της συζήτησης. Δεν μπορούμε, όμως, να προχωρήσουμε έτσι, όπως προτείνεται. Επιβάλλεται να υπάρξει συνεννόηση και σε επίπεδο κομματικό και σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, να βρεθεί ο κοινός τόπος, διότι λογικές όπως αυτές που εξέφρασε ο κ. Πουλάκης, που εξυπηρετούν κομματικά μόνο την Κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να προχωρήσουν. Μόνο με συνεννόηση και με την εύρεση της συνισταμένης μπορούμε να πετύχουμε αυτό που εξυπηρετεί την Αυτοδιοίκηση, η οποία, επιτέλους, πρέπει να λειτουργήσει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Λυπούμαι, αλλά είμαι απολύτως αντίθετος σε όσα εξέφρασε προχθές ο κ. Πουλάκης και τα οποία διάβασα στις εφημερίδες», τόνισε ο κ. Νίκας, ο οποίος είπε πως θα αναλύσει το θέμα, όταν η πρόταση, γίνει συγκεκριμένη.

 ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ  ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ… ΙΜΑΤΙΑ ΤΩΝ

ΔΗΜΩΝ ΕΝΩ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΟΘΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Προφανώς συμφωνώ με τη μείωση του αριθμού των αιρετών, αλλά στα μεγάλα ζητήματα όπως αυτό της απλής αναλογικής, το οποίο είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ το προτάσσει γιατί θέλει να προωθήσει αυτοδιοικητικούς, δε συμφωνώ! Είδατε τι συνέβη στις μειοψηφίες, όταν προσπάθησαν να συνεννοηθούν για κάποια αξιώματα ήσσονος σημασίας, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο! Τι θα γίνει με την απλή αναλογική; Θα μοιράζουμε τα… ιμάτια των Δήμων και θα παρατηρηθεί το φαινόμενο, παρατάξεις που εκπροσωπούν με 10 και 15%, να έρχονται με συμφωνίες και με το μοίρασμα των… ιματίων των Δήμων, στην εξουσία, ενώ θα υπάρξει και νόθευση των αρχών της Δημοκρατίας!

Κανένας δεν έχει το αλάθητο σε αυτόν τον τόπο! Ας γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, καθώς η τακτική του… ράβε, ξήλωνε, στη λογική του ότι σήμερα θα τα φτιάξουμε εμείς και αύριο θα τα καταργήσετε εσείς δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε ο κ. Νίκας, ο οποίος άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη. «Δεν ξέρω… ο κ. Πουλάκης, έχει προσπαθήσει να γίνει αυτοδιοικητικός, είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να γίνει δήμαρχος, είχε κατέβει σε εκλογές και δεν ξέρω αν συσχετίζονται όλα αυτά με τη δική του προσωπική πορεία», επεσήμανε με νόημα ο Παναγιώτης Νίκας.

 Γ. Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply