ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το φαινόμενο της διαφθοράς, οι αγανακτισμένοι του 2011 και του σήμερα

0

«Ο ΣΩΡΡΑΣ έφαγε οκτώ χρονάκια. Καλά να πάθει. Ο Γιάννος, με τον φάκελό του καταχωνιασμένο σε κάποιο συρτάρι. Βρε πού είναι ο φάκελος, πού είναι ο φάκελος… άρχισαν οι άνθρωποι να παίζουν την κολοκυθιά και το α-μπε-μπα-μπλομ του κείθε μπλομ, μπλιμ μπλομ επί δέκα συναπτά έτη. Μα δεν βαρέθηκαν – να το παίζουν;

ΕΠΑΙΖΑΝ εκείνοι, οι αμόλυντοι και κρυστάλλινοι. Επαιζαν την κοινωνία ολόκληρη. Ωσπου… να ’τος πετιέται! Ο Κώστας ο Σημίτης! Που περίπου διέγνωσε αξεπέραστο πρόβλημα λέγοντας (περίπου) ότι η διαφθορά είναι κοινωνική ασθένεια.

ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ολόκληρη η κοινωνία, μολυσμένη από τον ιό της διαφθοράς. Εσείς, εγώ, όλοι. Οπως έλεγε ο Παγκαλοκολοσσός του πολιτικού καφενείου: «Ολοι μαζί τα φάγαμε». Τουτέστιν παρέα με τους συνήθεις μεγαλοδιαπλεκόμενους έφαγε, καταβρόχθισε και το κορίτσι του σούπερ μάρκετ που πεθαίνει στην ορθοστασία με τα 500 και κάτι ψιλά. Παρέα με τη φλεβίτιδα ροκάνισε κι αυτή. Να την πιάσουμε να τη χώσουμε στη στενή!

ΟΛΟΙ διαπλεκόμενοι. Ολοι τα πιάνουν. Ολοι ασθενείς από την επιδημία της διαφθοράς. Ναι μεν ο Γιάννος και ο Ακης τα μάσησαν, αλλά και η κοινωνία τα μασάει. Αρα, γιατί να καταλήξουν στη φυλακή; Αν είναι έτσι, τότε όλοι οι κάτοικοι της Σωρρακώσταινας να μπουζουριαστούν και να σφραγιστούν!

ΚΑΙ κοντά σε όλα αυτά αθώος ο Κώστας Σημίτης. Τι να κάνει ο άνθρωπος; Να έδιωχνε τον Ακη και τον Γιάννο; Λάθος. Χαμένος κόπος. Και οι αντικαταστάτες τους τα ίδια θα έκαναν. Τα ίδια θα μασούσαν. Ασε το άλλο. Μπορεί οι αντικαταστάτες να είχαν αποδειχτεί περισσότερο αχόρταγοι. Περισσότερο διεφθαρμένοι. Ακόμα χειρότερα επίορκοι!

ΣΑΝ να σου λέει: καλά πορευτήκαμε με Ακη και Γιάννο, αλλά και με τον άλλο, ο οποίος, με δική του ομολογία, προσκόμισε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μάρκα υπέρ κομματικού ταμείου. Ελεύθερος κι αυτός. Να τον παρασημοφορήσουμε. Ξέρετε γιατί; Μα επειδή ήταν κουβαλητής. Επειδή γλίτωσαν οι τράπεζες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Για σκεφτείτε το. Αν εκείνος δεν κουβαλούσε όλα αυτά τα λεφτά, το κόμμα θα ήταν αναγκασμένο να ζητήσει περισσότερα δανεικά κι αγύριστα. Αρα ο άνθρωπος έπραξε άριστα!

ΑΡΙΣΤΑ έπραξαν και ο Γιάννος και ο Ακης και όλοι. Μα θα μου πείτε ότι για την αγορά όπλων και πυρομαχικών απαιτούνται πολλές υπογραφές, πολλών υπουργών. Αν δεν κάνω λάθος και του πρωθυπουργού. Και του υπουργού των Οικονομικών!

ΜΑ τι λες τώρα; Οτι ο Σημίτης και μερικοί καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί του ΚΥΣΕΑ ροκάνισαν λεφτά του ελληνικού λαού; Πού τέτοιο πράγμα; Απλώς έβλεπαν μίζες να ίπτανται άνωθεν των κεφαλών τους. Οπως και η ταινία. Οι άνθρωποι που έβλεπαν τις μίζες να περνούν!

ΑΝ, όμως, πάρω στα σοβαρά την άποψη του εκσυγχρονιστή, του μεταρρυθμιστή Κώστα Σημίτη, ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο, τότε θα καταλήξω σε ένα απλό συμπέρασμα. Οτι κι εκείνος αλλά και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ασθενούσαν από τον ιό της διαφθοράς. Αφού, εσείς, εσύ κι εγώ, γιατί όχι και εκείνος; Ε;

ΑΛΛΑ είπαμε. Αφού όλοι, τότε κανένας. Αφού όλοι, τότε κι εγώ αλλά κι εκείνος. Ισοπαλία. Μα έτσι είναι. Οπως τα οριζόντια μέτρα. Οριζοντίως κόβονται μισθοί. Οριζοντίως δεν πληρώνουν οι μπαταχτσήδες. Οριζοντίως τα κόκκινα δάνεια. Οριζοντίως η διαφθορά και η διαπλοκή. Οριζοντίως διακορευμένη από παντού, στενάζει, αργοπεθαίνει η κοινωνία!».

***

ΠΕΡΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ το κείμενο του Δημήτρη Δανίκα κι ενώ είναι ολοφάνερο πως για άλλη μια φορά το πράγμα «ζέχνει» από παντού.

ΟΛΟΙ εναντίον όλων και οι φερόμενοι ως «αθώες περιστέρες» έτοιμες να πέσουν στον λάκκο των λεόντων.

ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ το φαινόμενο της διαφθοράς που είναι βεβαίως νοσηρό κι ας δυσκολεύονται να το καταλάβουν ορισμένοι.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν είναι  ούτε είμαστε όλοι ίδιοι!

ΟΥΤΕ βέβαια και ο Σημίτης, ο οποίος προσφάτως μπήκε και αυτός στο κάδρο κι έχει ακόμα δρόμο αυτή η ιστορία και μάλιστα πολύ ανηφορικό.

ΠΟΥ θα οδηγήσει τελικά αυτός ο ανήφορος, δύσκολο να το πει κανείς ούτε αν είναι Γολγοθάς βεβαίως.

ΑΝ η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο (που όπως όλα δείχνουν είναι) οι πολιτικοί ταγοί της κοινωνίας εκ των πραγμάτων έχουν ευθύνη και ως εκ τούτου κανένα άλλοθι δεν μπορεί να είναι  αρκετό για να τους αθωώσει.

***

ΤΟ ΔΙΚΙΟ του ρεσιτάλ έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Χατζηνικολάου στην τηλεόραση και μέσα σε όλα επικαλέστηκε και τους «Αγανακτισμένους» του 2011, που πια δεν βγαίνουν στην πλατείες.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ Αγανακτισμένοι σαν αυτούς του 2011 σήμερα δεν υπάρχουν ούτε στις πλατείες βγαίνουν.

ΑΥΤΟ όμως δεν σημαίνει πως σήμερα δεν υπάρχουν αγανακτισμένοι πολίτες με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

ΤΟ ΠΟΤΕ θα εκφράσουν την αγανάκτησή τους είναι το ζήτημα.

ΩΣ ΤΟΤΕ θα περισσεύει το πολιτικό θράσος των εκάστοτε κυβερνώντων.

Θανάσης Παντές

133 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply