ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Μάχες» για την οικονομία με θύματα τους πολίτες κ.ά.

0

«ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ στην ίδια πόλη, ο τίτλος της γνωστής γαλλικής ταινίας του 1972, με πρωταγωνιστές τον Ζαν Γκαμπέν και τον Αλέν Ντελόν, αποτυπώνει την ακραία αντιπαράθεση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντεμαν, δύο κεντρικών τραπεζών που εδρεύουν στη Φρανκφούρτη.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/4 ο Ντράγκι εμμέσως πλην σαφώς έστειλε ένα μήνυμα που δεν επιδέχεται παρερμηνείες, ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και των χαμηλών επιτοκίων δεν πρόκειται να τερματιστεί στο ορατό μέλλον και για να είμαστε πιο ακριβείς, μέχρι το τέλος της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης, τον Νοέμβριο του 2018.

Ο ΝΤΡΑΓΚΙ εκτιμά ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι συγκυριακή και οφείλεται στη χαμηλή τιμή του πετρελαίου αλλά και στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και θυμίζει ότι η ιστορία της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι μια σειρά από σήματα ανάκαμψης που δεν είχαν συνέχεια.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ που μιλούσε ο Ντράγκι, ο Βάιντεμαν από το Βερολίνο τον κατηγορούσε σχεδόν ανοιχτά ότι συνεχίζει την πολιτική του, με στόχο να δανείζεται η Ιταλία φθηνά από τις αγορές. Τα πολιτικά συμπεράσματα από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα:

ΠΡΩΤΟΝ, ότι αν επρόκειτο να υπάρξει μετεκλογική συνέχεια του Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο με τη Μέρκελ καγκελάριο και τον Σόιμπλε υπουργό Οικονομικών, η σύγκρουση με τον Ντράγκι κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ελέγχου και κυρίως να δυσχεράνει, αν όχι να βραχυκυκλώσει, την εκλογή του επόμενου κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, οποιαδήποτε υποχώρηση ή έκπτωση του Ντράγκι απέναντι στις πιέσεις Σόιμπλε και Βάιντεμαν, στη λογική τόσο των πραγματικών προβλημάτων όσο και της δυναμικής της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, κινδυνεύει να αυξήσει τις πιέσεις και να φέρει στα όριά της την Ιταλία.

ΤΡΙΤΟΝ, είναι αξιοσημείωτη η απροσχημάτιστη γερμανοκεντρική θεώρηση των Σόιμπλε, Βάιντεμαν αλλά και της «επιτροπής σοφών» για την οικονομία, καθώς αναφέρονται σε δείκτες, ποσοστά, προβλήματα και παρενέργειες που αφορούν τη χώρα τους για να αμφισβητήσουν την πολιτική του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης που αφορά 19 χώρες!

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ πίεση για υποβάθμιση της Κομισιόν που ασκεί ο Σόιμπλε που ζητά να υπαχθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέχρι τον ανοιχτό πόλεμο στον Ντράγκι η Γερμανία ολοένα και περισσότερο καταπατά κάθε πρόσχημα ευρωπαϊκής θεσμικής νομιμότητας.

ΠΟΛΛΟΙ παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την ιταλική ενοποίηση του 19ου αιώνα, όπου ο Νότος αντί να συγκλίνει με τον ανεπτυγμένο Βορρά περιθωριοποιήθηκε ακόμη περισσότερο.

ΑΞΙΖΕΙ τον κόπο για να κατανοήσουμε τη στάση Σόιμπλε, Βάιντεμαν και «σοφών» οικονομολόγων απέναντι στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, να θυμηθούμε τη γερμανική ενοποίηση στην περίοδο 1848-70, που ξεκίνησε από τη ριζοσπαστική αστική επανάσταση το 1848, για να καταλήξει στην ωμή κυριαρχία της Πρωσίας στα υπόλοιπα γερμανικά κράτη με κάποια ειδικά προνόμια για τη Βαυαρία.

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ των Σόιμπλε και Βάιντεμαν είναι η επανέκδοση της ενοποίησης του 1870 που επέβαλε ο καγκελάριος της Πρωσίας, Μπίσμαρκ, στα υπόλοιπα γερμανικά κράτη, με κάποια προσχήματα ειδικής μεταχείρισης για τη Βαυαρία που κράτησε δικό της στρατό, ταχυδρομεία και υπουργείο Εξωτερικών μέχρι και το 1918: Σε σημερινούς όρους τον ρόλο της Βαυαρίας στη γερμανική Ευρώπη είναι φανερό ότι στο Βερολίνο σήμερα τον προορίζουν για τη δύστροπη Γαλλία».

***

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ άλλη μια φορά στα όσα γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος στο άρθρο που προηγήθηκε και που έχει τίτλο «Μάχη στη Φρανκφούρτη».

ΚΙ ΕΝΩ η «μάχη» συνεχίζεται κι ολοένα «καινούργιες μάχες» προκύπτουν στο πολεμικό πεδίο της οικονομίας, η θέση της ελληνικής οικονομίας μοιάζει να γίνεται ολοένα και δυσχερέστερη και σημείο ελπίδας στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει στο άμεσο μέλλον.

ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ εν τούτοις η αισιοδοξία η οποία συνηγορείται από τους διθύραμβους περί πλεονάσματος όσο κι αν αυτό προέκυψε με οδυνηρές θυσίες των πολιτών.

ΟΣΟ για τα περί αξιολόγησης κι αν κλείνει και πότε, πηγαίνουμε πλέον για το Μάιο και ό,τι ήθελε προκύψει.

ΚΑΙ με ό,τι επιπτώσεις ακολουθούν βεβαίως πάντοτε δυστυχώς στις πλάτες μας.

***

Η ΚΟΝΤΡΑ Νίκα-Καφαντάρη που τείνε να εξελιχθεί σε κακόγουστο σίριαλ, εκ των πραγμάτων έχει μόνο αρνητικές παραμέτρους και αυτό φαίνεται βέβαια και τώρα στην περίπτωση των 41 Σύριων που φιλοξενούνται στην Καλαμάτα, όπως ανέδειξε στη χθεσινή «ΦΩΝΗ» το ρεπορτάζ της Γεωργίας Αναγνωστοπούλου.

ΚΑΤΑ τ’ άλλα τα περί «επικοινωνιακών παιχνιδιών» λεχθέντα, δυστυχώς δεν τιμούν κανένα και καλό είναι κάποτε να σταματήσουν.

ΕΠΙΣΗΣ καλό είναι να δοθεί μια απάντηση γιατί οι λαθρομετανάστες από το Δήμο Πύλου-Νέστορος  μεταφέρονται στο Δήμο Καλαμάτας, δε νομίζετε;

Θανάσης Παντές

Leave a Reply