ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο μνημείο λιμενεργατών Εργατικό Κέντρο – ΑΔΕΔΥ και κόμματα για τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς

0

 

ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ κυβέρνηση, ένα από τα βασικά συνθήματα που φώναζαν σε συγκεντρώσεις οι λιγοστοί τότε, οπαδοί το κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, ήταν το «η Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία», η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με τροπολογία καθιέρωσε την πρώτη του Μάη ως υποχρεωτική αργία κατά τα πρότυπα της κυριακάτικης αργίας. Την τροπολογία υπερψήφισε η Βουλή εν μέσω ενστάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τους συνδικαλιστικούς φορείς να μην μπορούν να πιστέψουν την εξέλιξη αυτή και να ετοιμάζουν κανονικά τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως φυσικά και οι αγρότες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι είναι κάτι περισσότερο από πολλά!

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Εκδηλώσεις, με επίκεντρο την Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθούν και στη Μεσσηνία, οι οποίες και φέτος, θα είναι δύο διαφορετικές. Κάλεσμα συμμετοχής, στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, στο μνημείο λιμενεργατών στην παραλία της Καλαμάτας των απηύθυναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης και ο εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, Δημήτρης Φαββατάς.  «Είναι γεγονός ότι στις σημερινές συνθήκες τις οποίες ζούμε, τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο για όλους μας, καθώς τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση έχει σκοπό να νομοθετήσει τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα, τα οποία επιβάλουν οι δανειστές και η Τρόικα και όπως ξέρετε, είναι λίγο – πολύ γνωστό σε όλους μας, αυτά, θα έχουν να κάνουν καταρχήν με τις μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο, καθώς και τις μαζικές απολύσεις, όπου εκεί, το υφιστάμενο πλαίσιο θα αλλάξει, ενώ δεν προβλέπεται καμία βελτίωση στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, όπως είχε διακηρύξει, πριν το διάλογο αυτό η κυβέρνηση», επεσήμανε ο Σωτήρης Τσώνης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη συμφωνία της Μάλτας. «Στο πλαίσιο του Eurogroup, η κυβέρνηση υποχώρησε και έπεσαν και οι τελευταίες… κόκκινες γραμμές, άρα το επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται πως ετοιμάζουν δύσκολα μέτρα για τους Έλληνες εργαζόμενους.  Το 2019 και το 2020, θα είναι ακόμη πιο δύσκολες χρονιές, αν και προβλέπεται και ένα πλεόνασμα το οποίο πιστεύω πως είναι πολύ υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και μακάρι να μπορέσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας να το πετύχουν, όμως τα πλεονάσματα, είναι ευχής έργο όταν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της οικονομικής ευμάρειας και δεν… κρύβεται πίσω τους το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων και την καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τις λιποθυμίες μαθητών και την ασιτία, τα ψυχιατρεία, την κατάθλιψη και τις αυτοκτονίες.

Το ζητούμενο είναι να δοθούν κίνητρα, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να δοθεί… οξυγόνο στην ελληνική οικονομία και βέβαια να μειωθούν οι φόροι, Είδαμε τι έγινε στις ΗΠΑ, πόσο μειώθηκαν οι φόροι, μόνο έτσι θα προχωρήσει μπροστά η επιχειρηματικότητα και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να έχουμε προοπτική για το αύριο και να έρθει το χαμόγελο στα χείλη όλων», δήλωσε ο κ. Τσώνης, ο οποίος σχολίασε την ψήφιση της Πρωτομαγιάς ως αργίας.

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΙΑ… ΑΡΓΙΑ ΚΑΙ

ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

 «Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρούν να σβηστεί από τη μνήμη των εργαζομένων, η ταξικότητα της ημέρας, που έχει μεγάλη σημασία, καθώς… κρύβει μεγάλους αγώνες εργαζομένων. Πλέον βέβαια και στην Ελλάδα, οι πιο πολλοί εργατικοί Νόμοι, έχουν καταργηθεί», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα της «Φ» επεσήμανε πως η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα και στη Μεσσηνία είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Πολλοί εργαζόμενοι δεν πληρώνονται και δεν παίρνουν τα σωστά λεφτά, όπως επίσης, άλλα υπογράφουν και άλλα παίρνουν! Επίσης βάζουν το δώρο πχ του Πάσχα και μετά τους λένε να το επιστρέψουν! Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κέρδη και το κάνουν ακόμη κι αυτές, εκμεταλλευόμενες τη δύσκολη συγκυρία», τόνισε ο κ. Τσώνης, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απηύθυνε σε όλους και ο Δημήτρης Φαββατάς.

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ  ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

«Η 1η Μάη είναι η δική μας ημέρα, η μέρα των εργατών όλου του κόσμου, που σηματοδοτεί τον αγώνα την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γι’ αυτό το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλεί όλους να συμμετάσχουν», δήλωσε ο κ. Φαββατάς, ο οποίος επεσήμανε πως η 1η Μαΐου είναι απεργία και κακώς έγινε αργία, ενώ απάντησε στο ερώτημά μας, για τη μικρή συμμετοχή και των ιδιωτικών υπαλλήλων σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, ενόψει και αυτής που ετοιμάζεται για τις 17 Μαΐου. «Οι εργαζόμενοι τη σημερινή εποχή, για διάφορους λόγους δεν αντιδρούν και δε συμμετέχουν στις απεργίες, γι’ αυτό η ΑΔΕΔΥ μελετά άλλους τρόπους αγώνα! Πραγματικά προκαλεί ερωτήματα, γιατί αυτά που περνούν οι εργαζόμενοι τα τελευταία επτά χρόνια, δεν έχουν συμβεί ποτέ και πρέπει κάποια στιγμή να αντισταθούν και να βγουν στους δρόμους», δήλωσε ο κ. Φαββατάς, που «δικαιολόγησε» την αποχή στη λογική των χαμένων μεροκάματων, τονίζοντας πως αναζητώντας άλλοι τρόποι αντίδρασης.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης και η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συνεχίζουν να στενάζουν κάτω από τις συνεχιζόμενες βάρβαρες αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές, που έχουν επιβάλλει οι δανειστές και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές προχώρησε στη θεσμοθέτηση και νέων αντιασφαλιστικών και φορομπηχτικών μέτρων ακόμη και μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, προωθώντας ουσιαστικά ένα τέταρτο -ανομολόγητο απ’ τη κυβέρνηση-μνημόνιο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να βγάζει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία τη λαϊκή περιουσία, ακόμη και την πρώτη κατοικία.

Αυτό που απαιτείται σήμερα, είναι ο ενωτικός και συντονισμένος αγώνας όλων, εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αγροτών,  επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας κόντρα στην αγωνιστική αδράνεια κόντρα στις «καθαρές» και χωριστές συγκεντρώσεις.

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να είναι η νέα αγωνιστική αφετηρία του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την ανατροπή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, όλων των μνημονίων, της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει, και ολόκληρου του μνημονιακού πολιτικού κατεστημένου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ), που ή τα εφάρμοσε ή τα ψήφισε ή τα στηρίζει.

Η ΛΑΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία σε ενωτική, μαζική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, ενάντια στο προωθούμενο νέο 4ο μνημόνιο, που πρέπει και μπορούν να πάρουν τη μορφή πανεργατικού – παλλαϊκού ξεσηκωμού.

Υπάρχει άλλος δρόμος, ανατρεπτικός, ρεαλιστικός και ελπιδοφόρος».

Leave a Reply