ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά και η περίφημη απολογία του Αυγούστου Σπις

0

Την Πρωτομαγιά, το Σάββατο του 1886, έγινε στο Σικάγο των Η.Π.Α. η μεγάλη διαδήλωση (στο Michiganavenue) με σύνθημα την καθιέρωση του οκτάωρου: “Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ύπνο, ψυχαγωγία, ανάπαυση και μόρφωση”!Μετείχαν οι εργάτες (κοντά στους 90.000), που συμμετείχαν στην απεργία των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, η οποία είχε παραλύσει την οικονομική ζωή της πόλης. Μεταξύ αυτών και αρκετοί ελληνικής καταγωγής. Έγιναν ειρηνικές μαζικές συγκεντρώσεις και ακούστηκαν ομιλίες στα Γερμανικά, Αγγλικά, Πολωνικά και τη Βοημική διάλεκτο.

Από τη μεγάλη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς του 1886 στη λεωφόρο Μίσιγκαν

Από τη μεγάλη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς του 1886 στη λεωφόρο Μίσιγκαν

Όμως τη Δευτέρα, 3η Μάη χτύπησε η Aστυνομία ανελέητα με ανεξέλεγκτους πυροβολισμούς. Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες τραυματίες και 6 νεκροί στο εργοστάσιο Μακ Γκόρμικ.

sfagh

H σφαγή των εργατών του Σικάγο στην πλατεία Χέιμάρκετ

Την Τρίτη, 4η Μάη και ενώ είχε δοθεί άδεια για μαζική συγκέντρωση από το Δήμαρχο Χάρρισον στην πλατεία Αγοράς στο κέντρο των ξυλεμπορικών (Haymarketsq) που διεξήχθη ειρηνικά, στο τέλος της συγκέντρωσης ο μισητός διευθυντής της αστυνομίας Τζων Μπόνφηλντ δε δίστασε να μπει επικεφαλής ενός αποσπάσματος 180 αστυνομικών και να διαλύσει όσους είχαν απομείνει! Τότε μια οβίδα έπεσε προβοκατόρικα και εξερράγη σκοτώνοντας 7 αστυνομικούς.

spies

Οι “καθοδηγητές του Σικάγου” θεωρήθηκε ότι υποστήριζαν ένα “μείγμα” Αναρχισμού και Συνδικαλισμού, βέβαια πολύ περισσότερο συνδικαλιστικό, αφού αναγνώριζε το Συνδικάτο σαν “εμβρυακή μονάδα” της μελλοντικής κοινωνίας και σαν ομάδα μάχης ενάντια στον Καπιταλισμό! Το “μείγμα” αυτό χαρακτηρίστηκε ως “η ιδέα του Σικάγο”.Συνελήφθησαν 8 ηγέτες των εργατών από τους οποίους το ζεύγος Parsons, ο Engel, ο Spies και ο Ficher καταδικάστηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν στις 11 Νοέμβρη του 1887, ενώ ο Ling αυτοκτόνησε το προηγούμενο βράδυ καπνίζοντας ένα τσιγάρο με εκρηκτική ύλη.

agoust

Ιστορική όμως έμελλε να μείνει η περίφημη απολογία του Αυγούστου Σπις (August Spies), που επί της ουσίας αποτελεί και μια διαχρονική απολογία όλων των προλετάριων:

Κύριε Δικαστές

Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά, πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών στην εξέγερση, πλανάσθε μα την Αλήθεια.

ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΜΑΣ ΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Αν εσείς είσθε τυφλοί και δεν μπορείτε να το δείτε, ακούστε να σας πω εγώ.

Γύρω σας, κάτω σας, δίπλα σας, πάνω σας, από όλες τις μεριές, ξαπλώνεται μια τεράστια φωτιά. Θέλετε να μη τη βλέπετε; Δικαίωμα σας. Μα δε θα την αποφύγετε. Θέλετε να απαλλαγείτε μια για πάντα απ’ όλους εμάς τους «ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ», κάντε το.

Απαλλαγείτε όμως πρώτα απ’ όλα, απ’ αυτά το αφεντικά της βιομηχανίας που δημιούργησαν την ανήθικη περιουσία τους, με το κλεμμένο αντίτιμο της εργασίας που δεν πληρώθηκε. Μέσα στο ΣΥΣΤΗΜΑ σας οι μηχανές σας φέρνουν την υπερπαραγωγή που οδηγεί τον πραγματικό παραγωγό στην ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ και στο ΘΑΝΑΤΟ. Είναι αυτό που σεις αποκαλείτε ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ. «ΕΘΝΙΚΟΥ» ΤΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ! Τη χώρα μερικών προνομιούχων του Έθνους να λέτε!

Θέλετε να διαμορφώσετε την κατάσταση; ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ πρώτα απ’ όλα εσάς τους ίδιους, τον εαυτό σας, γιατί Σεις με τη συμπεριφορά σας απέναντι των εργατών είσθε οι πρώτοι ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ αυτό είναι το καθήκον σας. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ αυτούς τους 50-100-200 ανθρώπους που θέλουν να απολαμβάνουν το παν, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτε. Απ’ αυτή την τάξη εμείς πάμε να ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ.

ΚΟΙΤΑΧΤΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ (ΠΛΑΙΣΙΟ;) ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ. Οι εργάτες έχουν πετσοκοφτεί και ΣΕΙΣ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ και ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ ΜΟΥ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΔΕΣ, ΣΕΙΣ ΕΙΣΘΕ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΓΥΠΕΣ που τρώτε τις σάρκες των πτωμάτων. Θα θέλατε να κάνουμε μαζί μια βόλτα στα στενοσόκακα τούτης της πολιτείας; Όπου ξεμετρούνε τις μέρες τους οι αληθινοί ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ του ΠΛΟΥΤΟΥ; Ας κατεβούμε μαζί στις ΜΙΝΕΣ του ΧΟΚΙΓΚ ΝΑΛΕΫ

Να, βλέπετε δεν υπάρχουν εδώ άνθρωποι. Υπάρχουν πτώματα μάλλον που μπορούμε να πούμε πως έχει αρχίσει η αποσύνθεσή τους.

Η γενική κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής γίνεται αναπόφευκτη ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ, πρέπει επιτέλους ν’ αρχίσει η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ και της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Εκείνοι που λένε τούτο είναι δικό μας πρέπει να τα ιδούν όλα κοινά, για το καλό όλων κι αυτό θα γίνει μια μέρα, είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε. Η ιστορία διδάσκει πως ότι ήτανε νε γίνει έγινε. Όποιος λέει ιδιωτική βιομηχανία λέει αναρχούμενη οικονομία. Μετρημένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν προς όφελός τους τι εφευρέσεις και τα επινοήματα του Νου.

Ο κόσμος είναι για τους λίγους, γύρω από τους οποίους πέφτουν οι άνθρωποι θύματα του πλούτου. Με τις μηχανές τους μετατρέπουν το ανθρώπινο αίμα σε βόλους χρυσαφιού. Με την πολλή δουλειά ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ τις γυναίκες και τους ανήλικους. Με την ανεργία ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τα θύματα των μηχανών της. Κι αυτοί οι άνθρωποι λέγονται ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ. ΘΑΥΜΑΣΤΕ τους ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΚΑΤΗΓOΡΟΥΜΕΘΑ ΠΩΣ ΠΑΡΑΒΗΚΑΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ.

ΝΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΒΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΤΑ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ Σ’ ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ. ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΙΑ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Οι ιδέες αυτές που υπερασπίζω είναι δικές μου. Είναι ένα κομμάτι από τον ίδιο τον εαυτόν μου.

Πώς είναι δυνατόν να τις εγκαταλείψω;

Ρούχα είναι να τα βγάλεις και να τα παρατήσεις.

Μα κι αν μπορούσα ακόμα, πάλι δε θα τις άφηνα. Δεν είναι λοιπόν αφέλεια εκ μέρους σας να νομίζετε ότι μπορείτε ν’ απαλλαγείτε σεις από τις ιδέες αυτές που κερδίζουν έδαφος από μέρα με τη μέρα, στέλνοντας μας στην κρεμάλα; Αν το να λες την αλήθεια πρέπει να τιμωρείσαι με θάνατο, ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΣΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ.

Σας περιφρονούμε στο θάνατο.

Εμπρός, καλέστε το δήμιο. Η αλήθεια που κρεμάστηκε στο πρόσωπο του Χριστού, του ΣΩΚΡΑΤΗ, του ΤζιορντάνοΜπρούνο, του Χιούζ, του Γαλιλαίου, ζει ακόμη. Δεν πέθανε. Πολλοί άλλο που αποτελούμε ετέρμονη λεγεώνα, μας πρόλαβα σε τούτη την οδό.

ΚΟΙΤΑΤΕ ΜΑΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΑΘ’ ΟΛΑ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ

dhmios

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές των γεγονότων του Σικάγου λίγο πριν τη θανάτωσή τους

*Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ σε ανάμνηση της μεγάλης εκείνης απεργίας του Σαββάτου 1ηςΜαΐου 1886 στο Σικάγο, ορίστηκε τρία χρόνια αργότερα, το 1889, από το Σοσιαλιστικό Συνέδριου του Παρισιού ως εορτή, η οποία εορτάζεται ως σήμερα σε όλες τις θεωρούμενες πολιτισμένες χώρες του Κόσμου. Σε όλες πλην των ιδίων των Η.Π.Α. από όπου ξεκίνησε! Στα εκεί σχολεία δεν γίνεται καμία αναφορά και στο σημερινό Σικάγο δεν υπάρχει ακόμα κανένα επίσημο μνημείο που να θυμίζει τη μεγάλη διαδήλωση του 1886 ή την βάρβαρη εκτέλεση των ηγετών των εργατών! Αντιθέτως υπάρχει μνημείο για τους άτυχους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν άδικα από την έκρηξη της οβίδας (που μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί ποιος την έριξε), στις 4 Μαΐου 1886, στην περιοχή του Haymarketsq. Κάθε αναφορά λοιπόν στην 1η Μάη του 1886 στο Σικάγο, παραπέμπει έντεχνα -προκαλώντας σύγχυση- στο γεγονός της 4ης Μαΐου, προκειμένου να αποσιωπείται για τις επόμενες γενιές η πραγματική ουσία της μεγάλης διαδήλωσης της Πρωτομαγιάς του 1886.

(Ηλίας Ε. Καραμπάτσος, «Χίλια Χωριά στη δίνη του Χρόνου» – 2013, σελ. 148.

Φωτογραφικό υλικό από Googleimage. Πηγή απολογίας του Spies: https://atexnos.gr)

Leave a Reply