ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραδοσιακές πρακτικές στην αμπελοκαλλιέργεια σε περιοχές της Τριφυλίας

0

Με παραδοσιακό τρόπο πλέον διεξάγεται η προοπτική ορθής γεωργικής πρακτικής σε αμπέλια της Τριφυλίας σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δηλώνει ένας έμπειρος οινοποιός του χώρου την εποχή που διεξάγεται η καλλιεργητική φροντίδα.

Ο οινοποιός από το Πύργο Τριφυλίας Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και φέτος επιμένει παραδοσιακά. Όπως τονίζει σε δήλωσή του στην καλλιέργειά του εφαρμόστηκε με επιτυχία παραδοσιακός τρόπος θειάφι στον αμπελώνα με σακούλα κατασκευασμένοι από πλεκτό σχοινί για να μπορεί το θειάφι να πέφτει πάνω στο πρέμνο. Πρόκειται για τεχνική που την έκαναν οι παππούδες πάνω από 120 χρόνια πίσω ρωτώντας τους μεγαλύτερους σε ηλικία αμπελουργούς του χωριού.

Η συγκεκριμένη επέμβαση στο αμπελώνα με αυτόν τον τρόπο έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα και τον εφαρμόζουμε παρά πολλά χρόνια πίσω, παρόλο που έχουν και πολύ πιο σύγχρονα μηχανήματα για την εφαρμογή στον αμπελώνα. Ο αμπελώνας καλλιεργείται σημειωτέον με βιολογική διαδικασία και είναι πιστοποιημένος από το 1998.”. Καταλήγοντας πάντως σε παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές φαίνεται ότι η εμπειρία είναι τελικά αυτή που διδάσκει…

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Leave a Reply