ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με αρκετές φωτιές ξεκίνησε η νέα αντιπυρική περίοδος με την Πυροσβεστική να δίνει οδηγίες

0

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στη δική μας αμέλεια», επισημαίνει η Πυροσβεστική σε ένα μήνυμα προς τους πολίτες, καθώς ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο παραθέτει υποδείξεις και συμβουλές που πρέπει να έχει συνεχώς στο νου κάθε ένας από εμάς, προκειμένου να μην προκαλέσει πυρκαγιά, αλλά και να συμβάλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση της, αν εκδηλωθεί από οποιαδήποτε αιτία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
• Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.
• Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
• Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών -πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
• Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
• Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
• Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ
ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Όταν διαπιστώσουμε πως κάπου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά, τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται και προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Επίσης, ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.
Η κλήση στο 199 είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», καλείτε το 112 που είναι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την ΕΕ.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΔΙΕΘΕΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ωστόσο, επειδή παρά τα μέτρα που οφείλουμε όλοι να λαμβάνουμε και την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουμε, υποχρεωμένες να είναι σε ετοιμότητα, είναι κυρίως οι αρχές! Έτσι, ο Δήμος Καλαμάτας, διέθεσε χθες, σε όλη την περιφέρειά του, πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να «οχυρώσει» όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές, να αντιμετωπίσουν τυχόν τέτοιον κίνδυνο. «Ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να διαθέσει άνω των 20 οχημάτων για πυρόσβεση», δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επεσήμανε πως επικεφαλής σε περίπτωση φωτιάς είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για τη βοήθεια που παρέχουν προς το Δήμο και την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και παρακάλεσε τους πολίτες να είναι εξόχως προσεκτικοί. Τέλος, δήλωσε πως τα οχήματα του Δήμου θα είναι σε ετοιμότητα για άμεση παρέμβαση, ενώ τις ευχαριστίες του, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, εξέφρασε ο αντιπύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς, ο οποίος εξήγησε ότι με τα οχήματα που θέτει ο Δήμος στη διάθεση της Πυροσβεστικής, η υπηρεσία, μπορεί σε πρώτο χρόνο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, πριν αυτές επεκταθούν.

149 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply