ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί πλεονάσματος, Πρωτομαγιάς και συμφωνίας

0

«ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ που επετεύχθη είναι σημαντικό, παρά το γεγονός ότι οφείλεται στην υπερφορολόγηση και στην περιστολή δαπανών και πληρωμών. Δεν μπορεί όμως να είναι βιώσιμο, γιατί οδηγεί σε στραγγαλισμό. Χρειάζεται μια νέα συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων και δανειστών. Οι στόχοι για τα πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν, με ταυτόχρονη όμως δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε παροχές και προσλήψεις για δημαγωγικούς και μόνον λόγους. Ο φαύλος κύκλος που προκαλείται από την έλλειψη εμπιστοσύνης πρέπει να σπάσει».

***

ΚΥΡΙΟ άρθρο της «Καθημερινής» αυτό που προηγήθηκε, μικρό και ουσιαστικό, όσον αφορά το φαύλο κύκλο που χρειάζεται να σπάσει. Τα λόγια περισσεύουν.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ η αναγκαία βούληση βεβαίως, αλλά ποιοι την έχουν;

ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ που επιτευχθεί έχει πίσω του πολύ πόνο, δάκρυα και ιδρώτα που πιστοποιεί την επιτυχία του, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, καθώς τα όρια της αντοχής των πολιτών έχουν πλέον εξαντληθεί.

ΚΙ ΕΝΩ αυτή η επισήμανση γίνεται και από την πλευρά των κυβερνώντων, νέα μέτρα κάνουν την εμφάνισή τους στον ορίζοντα που μπορεί να μην εφαρμοστούν άμεσα, δεν παύουν ωστόσο να είναι πασιφανές ότι θα πέσουν πάνω μας και θα μας πιέσουν ακόμα περισσότερο προς τα κάτω.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τους πολιτικούς μας, είναι εύστοχη θεωρώ η επισήμανση που γίνεται ότι ζουν για να απομυζούν το κράτος.

ΕΥΣΤΟΧΑ το επισήμανε προ ημερών σε άρθρο του ο μη έχων και πολλές συμπάθειες, εντός και εκτός πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων, Μπάμπης Παπαδημητρίου.

***

ΚΙ ΕΝΩ συμβαίνουν όλα αυτά και άλλα πολλά βεβαίως, στο τριήμερο της  Πρωτομαγιάς στην Καλαμάτα παρατηρήθηκε κοσμοπλημμύρα και οι πιο θαρραλέοι έριξαν κιόλας τα πρώτα μακροβούτια και μπράβο τους.

ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ οφείλουμε να τονίσουμε πως τα πρώτα θερινά στέκια στην παραλιακή ζώνη άνοιξαν κι έκαναν και καλό σεφτέ κιόλας λόγω των επισκεπτών αλλά και των ντόπιων βεβαίως που τα τίμησαν δεόντως.

ΗΤΑΝ αναμφίβολα μια καλή εκκίνηση ενόψει του καλοκαιρού ενώ το επόμενο γερό «μπάσιμο» στη θερινή περίοδο αναμένεται να γίνει στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

ΩΣ ΤΟΤΕ όμως δεν καθόμαστε αλλά εντείνουμε τις δράσεις μας, ο καθένας στον τομέα του, όπως μπορεί καλύτερα.

***

«ΜΝΗΜΕΣ» τιτλοφορεί την έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής που παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας έως τις 7 Μαΐου η Βάσω Γκιώνη κι όσοι την επισκέφτηκαν εκφράστηκαν με θερμά λόγια.

***

ΕΙΧΑ μόλις φύγει από την προβολή της ταινίας «η δική μας Μαρία Κάλλας», όταν πληροφορήθηκα πως σύμφωνα με δήλωση Τσακαλώτου εμφανίστηκε «λευκός καπνός» στις συζητήσεις για τη διαπραγμάτευση και μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας.

ΘΕΛΩ να πιστεύω ότι είναι όντως έτσι και όχι ετεροχρονισμένο πρωταπριλιάτικο αστείο.

ΚΑΛΟ μήνα να έχουμε και οι πρώτες ζέστες είναι ήδη εδώ.

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply