ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πιο κοντά ο “θάνατος του εμποράκου” με το άνοιγμα 30 Κυριακές το χρόνο…

0

«ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμούν πως θα βάλει η απόφαση στην οποία κατέληξαν χθες τα ξημερώματα, οι θεσμοί με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης συμφωνίας με της χώρας μας, με τους δανειστές, καθώς μεταξύ πολλών άλλων, «κλείδωσε» η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων των τουριστικών περιοχών, 30 περίπου Κυριακές το χρόνο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο περιθώριο εγκαινίων Κέντρου Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών στην Πατησίων στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Αθήνα, η κυβέρνηση διαφωνούσε αλλά βλέπει (πια) τα ανοιχτά μαγαζιά της Κυριακές ως εκσυγχρονισμό. «Υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον. Θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημητρίου, με τους εμπόρους, να μην μπορούν να πιστέψουν στα μάτια και τα’ αυτιά τους. «Πραγματικά πρόκειται για «θέατρο του παραλόγου», το οποίο μας έχει κουράσει», δήλωσε με νόημα η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, μιλώντας στη «Φ», η οποία χαρακτήρισε ως μόνη «ανακούφιση» για τους επαγγελματίες, το… ανοιχτό πεδίο συζήτησης που υπάρχει ανάμεσα στους ίδιους και το χωρικό αντιπεριφερειάρχη, τον οποίο… βαραίνει η απόφαση αυτή. «Οι τοπικές κοινωνίες, τις οποίες σε ένα μέρος τους εκφράζουμε, είναι πιο εύκολο να βρουν κοινό τόπο με τους τοπικούς φορέις», δήλωσε η κα Ψηλάκη, η οποία έκανε λόγο για μια προσπάθεια να κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι… πολυδύναμες πολυεθνικές. «Μέσα στις 52 Κυριακές είναι και το Πάσχα! Δεν μπορεί να κρατάμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά, δεν είναι λογικό, όπως και… η πρόφαση που έχει να κάνει με τον τουρισμό! Και οι 30 Κυριακές, είναι πολλές προφανώς! Ο καταναλωτής μπορεί να ψωνίσει αν έχει χρήματα, δεν είναι θέμα χρόνου και μην ξεχνάμε πως πουθενά σχεδόν δε συμβαίνει αυτό στην Ευρώπη, αλλά ακόμη και εκεί όπου τα καταστήματα ανοίγουν, υπάρχει έλεγχος. Οι υπάλληλοι στην Ελλάδα, ήδη βιώνουν έναν εργασιακό «μεσαίωνα», πόσο μάλλον αν συμβεί αυτό! Ποιος θα πληρώνει διπλό μεροκάματο την Κυριακή;», διερωτήθηκε η Λίλιαν Ψηλάκη και συνέχισε. «Έχουν βάλει σκοπό να κλείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να επικρατήσουν οι πολυεθνικές, δεν μπορώ να δώσω καμία άλλη εξήγηση! Θέλουν να μας εξοντώσουν», είπε με νόημα η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ενώ αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που βρίσκεται στο… προσκήνιο του εμπορικού κόσμου. Μείζον, είναι το ζήτημα των αλλεπάλληλων εκπτωτικών περιόδων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τις αρνητικές συνέπειες, κάτι περισσότερο από ορατές.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ  ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ

ΣΕ… ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Χθες, μια ημέρα μετά την αργία πια, της Πρωτομαγιάς, ξεκίνησε μια από τις δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους του έτους, η οποία ωστόσο, σε αντίθεση με τις χειμερινές και θερινές εκπτώσεις, προβληματίζει τον εμπορικό κόσμο, καθώς έτσι πωλούν τα προϊόντα τους όλο το χρόνο πιο φθηνά, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρήματα.
Η μια από τις δύο ενδιάμεσες περιόδους, αφορά στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, με τις τιμές των προϊόντων χαμηλές και τους τζίρους μειωμένους, όπως δήλωσε μιλώντας στη «Φ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, η οποία επεσήμανε πως οι συχνές εκπτώσεις κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό στους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Μάλιστα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή ενός επιπλέον δεκαημέρου, με το Σύλλογο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όπως και άλλους στην υπόλοιπη Ελλάδα, να επιλέγει να το… εντάξει μοιράζοντάς το, στις θερινές και χειμερινές εκπτώσεις, παρατείνοντάς τες, έως τις 5 Σεπτεμβρίου και ως τις 5 Μαρτίου αντίστοιχα. «Δυστυχώς, οι αποφάσεις αυτές, έχουν στόχο να μας εξοντώσουν στην κυριολεξία», ανέφερε καταληκτικά η Λίλιαν Ψηλάκη.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

Leave a Reply