ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είπε ο Τατούλης στον Τσίπρα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου

0

. Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκαν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των Περιφερειών, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Περιφερειακές Αρχές στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου και των ικανοτήτων των Περιφερειών, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αποτελεσματικά αναπτυξιακές πολιτικές.
Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικότερα στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, τη δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν περισσότερο κατά τα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, θα θέτει σαφείς στόχους με κοινωνικά κριτήρια και θα εκπονηθεί μέσα από ένα διευρυμένο και διαφανή διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή των περιφερειακών θεσμών των κοινωνικών φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων και χωρίς αποκλεισμούς. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο των Περιφερειών, και των περιφερειαρχών προσωπικά στην κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας  πως η επιτυχής διεξαγωγή του διαλόγου, θα αποτελέσει παράδειγμα για τον πολιτικό διάλογο και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην Ελλάδα.

syskepsi

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΖΗΤΕΙ

Η ΕΝ.Π.Ε. ΚΑΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μετά την τρίωρη συνάντηση που είχαν οι περιφερειάρχες με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός επεσήμανε πως τέθηκαν επί τάπητος, όλα τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. «Τονίσαμε ότι μπροστά μας ανοίγονται δύο δρόμοι και πρέπει να επιλέξουμε: Ή το δρόμο της αναδιανομής της φτώχειας και της ανέχειας ή ένα νέα δρόμο παραγωγικής επανάστασης, ρηξικέλευθο, αποτελεσματικό, συνεργατικό, ο οποίος χρειάζεται τόλμη», επεσήμανε ο κ. Αγοραστός και συνέχισε. «Για να γίνει πράξη αυτή η παραγωγική επανάσταση, πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας που είναι άδικη για τους συνεπείς φορολογούμενους, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, ανοικτές τράπεζες με χρηματοδοτήσεις σε υγιείς κι εξωστρεφείς παραγωγικές δυνάμεις, μείωση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών. Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας το μήνυμα είναι κοινό: η κοινωνία ζητά μεροκάματα, γιατί το μεροκάματο είναι αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η παραγωγική επανάσταση, για να δημιουργηθούν νέες σταθερές θέσεις εργασίας. Οι Περιφέρειες είναι ο βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας διότι μπορούν με αποτελεσματικότητα να προωθήσουν αναπτυξιακά σχέδια που να καλύπτουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτό και ήρθε η ώρα για μια ιστορική θεσμική τομή: τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση ώστε να γίνει η προσωπική ευθύνη του καθενός συνολική εθνική ευθύνη.

Ισχυρές και αυτοδύναμες θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά, Περιφέρειες με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την παραγωγή, στα πρότυπα των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, ενώ δικαίωση της πολιτικής διορατικότητας της Νέας Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τη συνάντηση των περιφερειαρχών της χώρας με τον Πρωθυπουργό για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΟΣ ΜΙΛΗΣΑ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Σήμερα επισημοποιήθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο από τον πρωθυπουργό της χώρας, έστω και μετά από αρκετά χρόνια, η πάγια πολιτική μας θέση από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας ότι η ανάπτυξη είναι κύρια ευθύνη των Περιφερειών», τόνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και σημείωσε ότι «αρχίζει πλέον να γίνεται ακόμα πιο εμφανής η πολιτική αξία του περιφερειακού θεσμού, όπως τον προσδιόρισε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών, ο Καλλικράτης».

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ακόμη, ότι το γεγονός πως η πολιτική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», όπως την έχει προσδιορίσει το υπουργείο Εσωτερικών, εδράζεται πάνω στις δικές του πολιτικές θέσεις, όπως τις είχε εκφράσει τόσο στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών, όσο και κατά την πρόσφατη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον υπουργό Εσωτερικών.

Ζήτησε ακόμη η επικείμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», αφενός, να προσανατολιστεί προς την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, όρο που ο ίδιος πρώτος εισήγαγε, αφετέρου, να είναι πιο ευρεία και πιο «βίαιη» ώστε να παράσχει τα αναγκαία εργαλεία στις Περιφέρειες για να μπορούν να καθορίσουν με τον καλύτερο τρόπο την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς κυβέρνησης οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσίορλας.

138 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply