ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

21η Απριλίου 1967 (3) (πρόσωπα, καταστάσεις, επιπτώσεις)

0

ΤΕΛΙΚΑ τι ήταν η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967;

Ο ΚΡΙΣ ΓΟΥΝΤΧΑΟΥΖ στο βιβλίο του «Η άνοδος και πτώση των συνταγματαρχών», χαρακτηρίζει τους δικτάτορες απλώς μεγαλομανείς.  Στο δε εξώφυλλο του βιβλίου, υπάρχει η περίφημη και περιβόητη πια φωτογραφία του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου με τους Απριλιανούς, με τον ίδιο αγέλαστο να στέλνει μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι ο βασιλιάς αντιδρά στους δικτάτορες!!

ΚΑΘΟΛΟΥ πειστική η φωτογραφία βέβαια όπως άλλωστε και τα περισσότερα επιχειρήματα υπέρ του Κωνσταντίνου που επικαλείται ο Γουντχάουζ στο βιβλίο του, ίσως και όχι τυχαία εκ μέρους του.

ΑΛΛΩΣΤΕ ο Γουντχάουζ δεν είναι ένας τυχαίος Βρεττανός που αποφάσισε ξαφνικά να γράψει για τους Απριλιανούς!

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ να θυμίσω ότι συμμετείχε στη Βρετανική αποστολή τον καιρό της αντίστασης κατά των Γερμανών και είχε ενεργό ρόλο στην ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

ΚΙ ΑΚΟΜΑ ότι υπηρέτησε στο Foreign Office το 1945-1946 και 1950-1955.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ μόνο τυχαίος δεν είναι ο Γουντχάουζ, ούτε τα όσα γράφει στο βιβλίο του κι ας σταθούμε λίγο σε αυτά.

ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ στο Κυπριακό ο Γουντχάουζ χαρακτήρισε τον Γεωρκάτζη, που ήταν στο πλευρό του Μακαρίου, ως παθολογικό μηχανορράφο.

ΓΙΑ τον ΑΣΠΙΔΑ δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση, αν και θεωρεί τη διάσταση που έδωσε ο Γρίβας και άλλοι, ως «κάτι καταχθόνιο».

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ της CIA στα ελληνικά πράγματα και σε σχέση με την ΚΥΠ, παραδέχεται ότι υφίσταται εμπλοκή αλλά σκόπιμα δεν εμβαθύνει σε αυτήν.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ το βιβλίο του Γουντχάουζ ασχολείται εξ απαλών ονυχων με τη  δικτατορία και βέβαια δικαιώνει τελειώνοντας την «λύση Καραμανλή» που προέκυψε.

ΓΙ’ ΑΥΤΗ τη «λύση» έχουν ειπωθεί πολλά τα τελευταία χρόνια και μην ξεχνάμε πως οι Απριλιανοί επιμένουν σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης να θεωρούν τον Καραμανλή «προδότη» και βέβαια εννοούν απέναντί τους για τον τρόπο που τους φέρθηκε τον οποίο θεωρούν άδικο.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ πάντως σώθηκαν με το περιβόητο «στιγμιαίο» ενώ όσοι καταδικάστηκαν σε θάνατο, η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια.

ΤΕΛΙΚΑ ως κρατούμενοι πέθαναν μόνο ο Παπαδόπουλος και ο Ντερτιλής, που αρνήθηκαν να ζητήσουν χάρη και ο Ιωαννίδης που ζήτησε χάρη αλλά τελικά μετάνιωσε και πέθανε εντός των φυλακών.

ΣΕΒΑΣΤΕΣ προφανώς οι αποφάσεις τους, όσων έμειναν μέσα και όσων βγήκαν για λόγους υγείας, σε ανθρώπινο επίπεδο. Αλλωστε η Δημοκρατία οφείλει να είναι μεγαλόθυμη ακόμα κι απέναντι στους εχθρούς της.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ το μίσος των Απριλιανών για τον Καραμανλή δεν έπαψε να υφίσταται και το κυριότερο να αναπαράγεται κατά καιρούς.

ΛΑΔΙ στη φωτιά σε αυτή την κατάσταση έχει ρίξει το βιβλίο του Μακαρέζου με τον τίτλο « Πως καταλήξαμε στη μεταπολίτευση», που κυκλοφόρησε το 2010 και το οποίο «στολίζει» για τα καλά τον Καραμανλή.

ΤΑ ΟΣΑ αναφέρονται στο βιβλίο του Μακαρέζου για τον Καραμανλή επικαλείται και ο Π.Λ. Παπαγαρυφάλλου, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη «ΦΩΝΗ» στις 25 Απριλίου. Λέει λοιπόν ο Παπαγαρυφάλλου:

«Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, τον οποίο τόσο συχνά -πυκνά επικαλούνται και δοξάζουν οι νεοδημοκράτες, επεδίωξε πεισμόνως τη συνεργασία με το στρατιωτικό καθεστώς λόγω αρχομανίας».

ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ αυτή ο Παπαγαρυφάλλου τη στηρίζει και στα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Μακαρέζου, όπου παρατίθενται χειρόγραφα- ντοκουμέντα για τη συνεργασία του με τον Καραμανλή.

Ο ΓΟΥΝΤΧΑΟΥΖ  πάντως για συνεργασία Μακαρέζου- Καραμανλή δεν ανέφερε κάτι σχετικό, ίσως δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ή όντως δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία και υπήρξε μόνο στη φαντασία του Μακαρέζου.

Ο ΜΠΟΝΑΝΟΣ πάντως στο δικό του βιβλίο αναφέρει πως όταν ήταν αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, τον είχε επισκεφθεί ο Λαδάς και του είχε προτείνει να καλέσει τον Καραμανλή και να ορκιστεί πρόεδρος και πρωθυπουργός να διοριστεί ο Μακαρέζος.

ΑΝ ΟΝΤΩΣ ισχύουν όλα αυτά, είναι φοβερό να τα σκεφτεί κανείς και να κατανοήσει το  θλιβερό μέγεθος της γελοιότητας εκείνων που τα επικαλούνται.

ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ τελικά τι να θεωρήσεις αλήθεια και τι ψέμα.

ΚΙ ΟΛΑ αυτά σε βάρος της χώρας βεβαίως.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες και καλή εβδομάδα.

Θανάσης Παντές

 

146 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply