ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεγάλη πληγή το μεταναστευτικό στη Μεσσηνία σύμφωνα με τον απερχόμενο κεντρικό Λιμενάρχη Καλαμάτας Παν. Μποτίνη

0

ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ των πεπραγμένων του προχώρησε ο απερχόμενος λιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, Παναγιώτης Μποτίνης, ο οποίος έκανε λόγο για μια δύσκολη θητεία, καθώς οι συνθήκες στον καιρό της κρίσης ήταν πραγματικά αντίξοες. «Το Κεντρικό Λιμεναρχείο ήταν συρρικνωμένο επιχειρησιακά λόγω των οικονομικών επιταγών της εποχής μας, υπήρχε έλλειψη πλωτού ανοιχτής θαλάσσης και ήταν υποστελεχωμένο», ανέφερε ο κ.Μποτίνης, ο οποίος στάθηκε και στο πολύ μεγάλο εύρος απόκρημνων και αφιλόξενων ακτών, χωρίς κάλυψη οδικού δικτύου, όπου υπήρχαν αυξημένα θέματα δημόσιας ασφάλειας καθώς η γεωγραφική θέση της Καλαμάτας μαζί με τις γειτονικές ακτές της Κορώνης και της Μεσσηνιακής Μάνης αποτελούν κομβικό σημείο στους θαλάσσιους δρόμους του λαθρεμπορίου τσιγάρων, όπλων, ναρκωτικών αλλά και της διακίνησης παράτυπων μεταναστών, στο οποίο και έκανε ειδική μνεία.

limenarxis-mpotinis

ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΖΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

«Οι πρόσφατες κρίσεις στη Συρία και τη Λιβύη σε συνδυασμό με την παθογένεια των ασθενικών Βαλκανικών χωρών αλλά και η ευρύτερη οικονομική κρίση της Ν. Ευρώπης έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής, οικονομικής,  πολιτικής αστάθειας στη Μεσόγειο, η οποία με φόντο το ενεργειακό, θα γίνει στο άμεσο μέλλον σημείο σοβαρών διενέξεων που θα επηρεάσουν βαθειά και τη χώρα μας.

Παρά τις δύσκολες συγκυρίες τα 2,5 αυτά χρόνια έδωσα έναν καθημερινό αγώνα που απαιτεί εκπαίδευση, συντονισμό και αποφασιστικότητα, πράγματα που είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστούν γιατί ο ρόλος της Υπηρεσίας μας είναι διττός. Από τη μία πλευρά η εφαρμογή του Νόμου απέναντι σε έκνομα συμφέροντα, νοοτροπίες και συμπεριφορές και από την άλλη η κοινωνική προσφορά μας στους πολίτες μιας χώρας που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας για το μέλλον τους», ανέφερε ο απερχόμενος λιμενάρχης, που μίλησε για τις αυξημένες περιπολίες.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ, ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Με οδηγίες μου εντάθηκαν οι περιπολίες από ξηρά και θάλασσα καθώς πεζοπόρα και μηχανοκίνητα κλιμάκια στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας επικουρούμενα από πληρώματα του σκάφους του Λιμεναρχείου επιχειρούσαν νυχθημερόν. Με τον δικό τους ζήλο και την αυταπάρνηση που επέδειξαν από το 2015 διενεργήθηκαν 3.126 περιπολίες από ξηρά και θάλασσα. Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια υγειονομικών ελέγχων για το παραεμπόριο εντός χερσαίας ζώνης λιμένος, οι έλεγχοι σε πλοία, ελαιοτριβεία, ξενοδοχεία, μπλόκα της τροχαίας, μέτρα τάξης κατά την άφιξη κρουαζιερόπλοιων, φύλαξη λιμενικών εγκαταστάσεων, κλιμάκια ελέγχων για παρεμβάσεις επί θεμάτων αιγιαλού – παραλίας, επιθεωρήσεις πλοίων και εκείνες του Τμήματος Post State Control, οι οποίες επεκτάθηκαν σε λιμένες εκτός αρμοδιότητας Καλαμάτας όπως το Γύθειο, τα Κύθηρα, τη Μονεμβασιά, τη Νεάπολη Βοιών,  την Πύλο, την Ελαφόνησο και τη Μεθώνη», δήλωσε ο  Παναγιώτης Μποτίνης, ο οποίος μίλησε για τα στελέχη της Κορώνης και της Καρδαμύλης και τη διευθέτηση του ζητήματος καθορισμού θέσεων αγκυροβολιάς στα αλιευτικά καταφύγια, ενώ ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη συνεργασία. «Το όραμα μου όταν ήρθα στην πόλη μας ήταν το Λιμεναρχείο να διευρύνει την παρουσία του και να ασκήσει σημαντικό ρόλο προσφέροντας κοινωνικό ρόλο αλλά και εδραιώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Πιστεύω ακράδαντα πως έγιναν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσως κατά την διαδικασία, υπήρξαν στιγμές έντασης, κούρασης ή και στενοχώριας κάποιες φορές, όμως ευχαριστώ όλους εκείνους, συναδέλφους και τοπικούς φορείς, που ευαισθητοποιήθηκαν και συστρατεύθηκαν μαζί μου, αναλαμβάνοντας ρόλους και ευθύνες. Χωρίς το ζήλο και την αποφασιστικότητα τους δεν θα υπήρχε κανένα αποτέλεσμα. Εύχομαι στο διάδοχο μου καλή επιτυχία και καλή συνέχεια, καθώς η Καλαμάτα διαθέτει εκπληκτικές υποδομές και μπορεί να υποστηρίξει όλα τα είδη εναέριων – χερσαίων – θαλασσίων μέσων που διαθέτει σήμερα το Λιμενικό Σώμα. Παραμένω ενεργός και θα συνεχίσω τις προσπάθειες μου για βελτίωση του Λ.Σ της Ναυτιλιακής και Λιμενικής Πολιτικής και του τόπου μας από διαφορετικό επίπεδο αναφοράς».

 

Leave a Reply