ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολλά τα ΘΑ στη χώρα του ΘΑ

0

«ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ ορισμένοι του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ πως η φθορά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στο ότι ο αρχηγός καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες στους ψηφοφόρους πριν από τον Γενάρη του ’15, απογοητεύοντάς τους οικτρά όταν έφαγε τα μούτρα του στο ντουβάρι των Βρυξελλών και του Βερολίνου τον Ιούλιο, οπότε αναγκάστηκε να υπογράψει νέο επαχθές μνημόνιο κι ας διαβεβαίωνε ότι θα καταργήσει τα ήδη υπάρχοντα με έναν νόμο και ένα άρθρο.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ βουνό, καίτοι παραβλέπουν πως χωρίς τα μεγάλα «θα» ο ΘΑλέξης ενδεχομένως να έμενε μετεξεταστέος στην αντιπολίτευση. Το βαρύ ατόπημα, παρά ταύτα, το σφάλμα το οποίο στραπατσάρει τώρα τη δημόσια εικόνα του, δεν έγκειται τόσο στις φρούδες ελπίδες που διέσπειρε αφειδώς, αμετροεπής και ασυγκράτητος, όσο στο ότι δεν συγκράτησε τα φθηνά επιχειρήματα άτινα μετερχόταν ο προκάτοχός του για να δικαιολογήσει την ολέθρια πολιτική που υπηρετούσε. Για να μην τα επαναλαμβάνει, βρε αδελφέ.

ΥΠΕΒΛΗΘΗΝ αυτοβούλως στη βάσανο να παρακολουθήσω την προχθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και νόμιζα πως ακούω τον καραμπουζουκλή Καλαματιανό – τον ΘΑμαρά ντε. Τάλε κουάλε. Φτυστοί. Ο πρωθυπουργός περιέγραφε μια Ελλάδα που παρεπιδημεί μόνο στα πονηρά του ενύπνια.

ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ χρέωσε όλα τα δεινά. Φταίνε, βλέπεις, πάντα οι άλλοι. Ο ίδιος παρέλαβε χάος και θα παραδώσει παράδεισο. Μείωσε ήδη την ανεργία. Εκλεισε το ’16 με, οριακή έστω, ανάπτυξη, η οποία το ’17 θα εκτοξευτεί στα επουράνια. Πέτυχε πρωτοφανές πλεόνασμα, ασχέτως εάν το χαρακτήριζε άλλοτε αιματοβαμμένο.

ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ από τις πωλήσεις αεροδρομίων, λιμανιών και τρένων, τον δημόσιο χαρακτήρα των οποίων παρεμπιπτόντως θα υπεράσπιζε, ξεπέρασαν κάθε προσμονή. Χτυπούν στις ράγες τα κεφάλια τους οι αγοραστές, να βλέπουν τα καρούμπαλα, να θυμούνται το κάζο, να μην ξαναπιαστούν κορόιδα.

ΤΡΑΝΤΑΧΤΗ απόδειξη της ευημερίας, ήτις λαμπρύνει τον τόπο, ήταν δίχως άλλο η πρόσφατη Λαμπρή. «Φέτος το Πάσχα εγώ κυκλοφόρησα», είπε ο αθεόφοβος, «και είδα τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων επτά ετών». Τις ταβέρνες και τις καφετέριες γεμάτες, ειρήσθω εν παρόδω. Πού ’σαι, Αντωνάκη μου, να καμαρώσεις, μαζί με τον Γιωργάκη ασφαλώς, πώς έχει ξεπατικώσει όλα σας τα κόλπα και βαδίζει βήμα βήμα απαρεγκλίτως στα χνάρια σας και στον κατήφορό σας.

ΟΡΡΩΔΟΥΝ κι οι δυο, ωστόσο, μπρος στην ακλόνητη δημιουργική λογιστική του. Κάνει τον σταυρό του, υπογράμμισε, για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. 4,2% του ΑΕΠ δεν είναι παίξε-γέλασε. Το μίζερο ΔΝΤ το υπολόγιζε μόλις στο 0,1%. Τουτέστιν 42 φορές παραπάνω.

ΑΝ ΔΕΝ το πιάναμε, εξήγησε, το άτιμο Ταμείο «θα ζήταγε 42 φορές περισσότερα μέτρα». Και το εννοούσε. Στάκα, ρε μπάρμπα. Επί 3,8 δισ. που κοστίζει το νέο πακετάκι, αθροίζονται σκάρτα 160 ζεστά δισεκατομμύρια γιούρο.

ΣΥΓΓΝΩΜΗ δηλαδή! Πρέπει να σου χρωστάμε κι ευγνωμοσύνη για τα 156 δισ. που μας γλίτωσες; Χοντροκομμένο το παραμύθι. Ως κι ο Κικίλιας το κατάλαβε κι έβγαλε τα μπακαλοτέφτερά του. Πρωτοτύπησε επίσης ο θεϊκός ΘΑλέξης, τονίζοντας ότι «τα μέτρα για τα οποία μου ασκείται κριτική είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα (sic)».

Η ΚΑΡΕΚΛΑ του Μαξίμου έχει μέλι – δεν ξεκολλάς από πάνω της ούτε με γερανό. Ταυτοχρόνως είναι μαγική. Θρονιάζεσαι και γίνεσαι πιστό αντίγραφο των προγενέστερων. Πανομοιότυπος. Καρμπόν. Αχ πού ’σαι νιότη…».

***

ΑΠΟ τον Δημήτρη Νανούρη το προηγηθέν άρθρο και με τίτλο: «Η μαγική καρέκλα του Μαξίμου».

ΤΑ ΟΣΑ στο άρθρο αναφέρονται, σχεδόν όλα θα τα προσυπέγραφαν και οι γαλάζιοι ιδαλγοί της εξουσίας που ονειρεύονται την επιστροφή τους σε αυτήν, αν το άρθρο έμενε μόνο στον ΘΑλέξη και δεν αναφερόταν και στον ΘΑμαρά.

ΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ όμως δεν μπορεί να τα έχει όλα κανείς. Και το «μέλι» ως γνωστόν δεν φτάνει για όλους όση διάθεση κι αν αυτοί έχουν για να «μελωθούν».

ΟΠΩΣ και να’χει πάντως και με ΘΑλέξη και με ΘΑμαρά τα «ΘΑ» είναι αυτά που πρωταγωνιστούν.

ΑΛΛΩΣΤΕ ζούμε στη χώρα του ΘΑ και όταν κάνουμε πως το ξεχνάμε, σπεύδουν να μας το θυμίσουν οι εκάστοτε κυβερνώντες επικαλούμενοι κάθε φορά καινούργια ΘΑ πλειοδοτώντας των προηγουμένων.

ΤΟ ΙΔΙΟ κάνει πλέον με τον τρόπο του και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ ΘΑμητσοτάκης όσο κι αν ακόμα δεν έχει καταφέρει να πείσει.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εύκολο άλλωστε γιατί και τα ΘΑ θέλουν μια κάποια στοιχειώδη τεχνική για να ’χουν απήχηση.

ΘΑ, είναι αυτά, δεν είναι παίξε-γέλασε, για να παραφράσουμε τη γνωστή ποιητική φράση του Εγγονόπουλου «Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε-γέλασε».

ΚΑΙ όντως φίλτατοι είναι   Βαλκάνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους ανέκαθεν είχαν ροπή στο ΘΑ.

***

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ όμως τα ΘΑ των πολιτικών  και το μέλι της εξουσίας κι ας εντρυφήσουμε στα της καθημερινότητας που ολοένα δυσκολεύει για τους περισσότερους που διαπιστώνουν συνεχώς πως τα πενιχρά εισοδήματά τους συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο με τα νέα μέτρα.

ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ που διαπιστώνουν την οδυνηρή μείωση των εισοδημάτων τους, τα ΘΑ που επικαλούνται οι πολιτικοί είναι κούφια λόγια που ενοχλούν αντί να δίνουν κάποιο φως ελπίδας που ίσως κάτι αλλάξει προς το καλύτερο.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ η απογοήτευση στην κοινωνία που κουρασμένη πια γίνεται ολοένα και πιο αδρανής.

ΝΑΙ, υπάρχει αυτή η κατάσταση ωστόσο επειδή βρισκόμαστε σε εποχή κραυγαλέων αντιφάσεων δεν γίνεται να παραβλέψουμε πως τα πράγματα συνεχώς γίνονται και μέσα στη γενικευμένη αδράνεια κάποιοι επιμένουν να δραστηριοποιούνται και να αντιστέκονται με ό,τι κάνουν.

ΕΙΜΑΣΤΕ μαζί τους ασφαλώς γιατί η στάση τους είναι αντίσταση σε ό,τι μίζερο επιχειρεί να γίνει καθεστώς.

Θανάσης Παντές

98 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply